Regulační poplatky ve vězeňství

Nejlepším zdrojem inspirace je realita všedního dne. Moje babička leží v současné době v nemocnici kvůli problémům s nohou. Celý život pracovala a poctivě platila do "systému". Přesto nyní musí platit 100 Kč denně, ale i když se jí to moc nelíbí, tak sama říká, že s poplatky souhlasí, neboť doma by utratila jistě více než onu stovku denně. K tomu jsem si vzpomněl na díl pořadu Máte slovo ze 3.11.2011, kde se řešila možná připravovaná vzpoura vězňů a její příčiny + bývalí grázlové si stěžují, jak nevyhovující jsou podmínky v českých věznicích :(

Když ministr Julínek přišel se svojí reformou zdravotnictví, byly poplatky zdůvodňovány jako regulační, které mají usměrnit nadužívání lékařské péče. Jestli se onen efekt dostavil či ne a jestli jsou poplatky ve zdravotnictví správné či ne, to bych nyní nerad řešil.

Spíše mě záráží fakt, že občan, který žil celý život poctivě a platil řádně daně, si musí den pobytu v nemocnici hradit, zatímco člověk, který páchá trestnou činnost, nic takového neplatí. Vězeň je plně placen ze státního rozpočtu a přitom na něj lze vztáhnout stejnou logiku jako na pacienty v nemocnicích.

Vězeň, kdyby nepáchal trestnou činnost, by taky musel platit své životní náklady na svobodě. Ale ve výkonu trestu je plně hradí stát. Pobyt ve vězení je bezplatný, takže spodina společnosti si žije v pohodě a klidu zdarma, zatímco spořádaný občan si v nemocnici musí zaplatit. Zajímala by mě reakce vězňů, kdyby si museli každý den pobytu ve vězení hradit něco jako regulační poplatky.

Je to asi dost naivní představa, ale třeba by se i snížila kriminalita, když by se zavedlo povinné placení za den ve vězení a podobně, jak si to představoval ministr Julínek, by třeba došlo k redukci nadužívání vězeňských služeb.

Poznámka k diskuzi - Jeden z diskutujících tvrdí, že náklady trestu budou dány trestanci k tíži a že mám nepřesné informace, ale podle stránek Vězeňské služby ČR je něco jako §35 zákona 169/1999 Sb., který říká, že - Náklady výkonu trestu - odsouzení mají povinnost hradit dle § 35 zákona č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody náklady výkonu trestu ve výši 40 % z čisté pracovní odměny, maximálně 1500,- Kč za kalendářní měsíc. Nelze-li tyto náklady srazit z odměny za práci, může věznice k jejich úhradě použít peněžní prostředky, které má odsouzený uloženy ve věznici.

A navíc je možnost zbavit této povinnosti z důvodů - Od povinnosti hradit náklady výkonu trestu je osvobozen odsouzený
a) který nebyl nezaviněně zařazen do práce a neměl v období kalendářního měsíce jiný příjem nebo jinou hotovost,
b) který nedovršil 18. rok věku,
c) po dobu poskytování ústavní (nemocniční) péče, je-li zdravotně pojištěn podle zvláštního právního předpisu,
d) po dobu zařazení do vzdělávacího nebo terapeutického programu s dobou výuky nebo terapie nejméně 21 hodin týdně,
e) po dobu přerušení výkonu trestu,
f) po dobu účasti na soudním jednání v postavení svědka nebo poškozeného,
g) po dobu dočasného předání do ciziny,
h) je-li na útěku.

 

 

Autor: Jiří Musil | neděle 19.2.2012 17:28 | karma článku: 31,13 | přečteno: 2436x