Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právní rádce I.

Děkuji všem, kteří mi dali svoji důvěru a rozhodli se přečíst si můj článek, nebo alespoň tento první odstavec :) Právní vědomí platného  práva (de lege lata) české společnosti je typické jako ve většině zemí světa. Nedělejme si iluze o tom, že ve většině zemí je to jinak. Lidé prostě právo neznají a pokud ano, tak jen dílčí části, což je velmi povrchní um v tak provázaném světě, jakým je právo a nebo jsou představy lidí o právu poněkud zkreslené, což je někdy v důsledku horší, než absolutní neznalost. Mnohem častější jsou hospodské úvahy o tom, jaké by právo mělo být (de lege ferenda), ale tyto úvahy bohužel zůstavájí v nedopitých půllitrech... Právo je o slovíčkaření, ale to, co v běžném životě vnímáme jako synonyma pro totéž, dostává v právu naprosto jedinečný význam, který zásadně odlišuje i tak podobná slova, jakými jsou půjčka a výpůjčka. Tento článek bych rád pojal jako první z jisté série článků o právu a pokud bude zájem, rád v něm budu pokračovat.    

To, co je obsahem tohoto článku, si mnohdy dlouho nemohou zapamatovat ani studenti prvního ročníku právnické fakulty, když se v rámci římského práva poprvé setkají s pojmy COMMODATUM (výpůjčka) a MUTUUM (půjčka, dle NOZ 89/2012 Sb. zápůjčka). K tomu všemu ještě nově dle NOZ přibude PRECARIUM (výprosa).

Když jsem v Římě zašel za kamarádem Luciem, zda by mi dočasně nepůjčil svoji nádhernou, mramorovou sochu Venuše za 1000 sesterciů na dnešní párty u bazénu, žádal jsem ho o COMMODATUM neboli výpůjčku, protože se očekává, že mu vrátím tutéž sochu, kterou mi půjčil a ne že mu vrátím výtvor vlastních dětí, který by nestál ani ten 1 sestercius. Totéž je situace, když si v knihovně půjčím knihu Římské právo od kolektivu autorů Právnické fakulty UK. Také se čeká, že vrátím tutéž knihu s razítkem PrF UK. Vlastnické právo k dané knize má stále Knihovna Právnické fakulty UK. Já mám knihu pouze v detenci. Důležité také je, že jde o vypůjčení zdarma, pokud bych za to něco chtěl, jde o klasický nájem.   

Když se mi neurodilo obilí a neměl jsem čím nakrmit rodinu, zašel jsem za kamarádem Marcem Flaviem. Ten mi půjčil 100 sesterciů a 50 talentů pšenice s tím, že mu to za rok vrátím, Nikdo však ode mě nečeká, že mu vrátím tytéž mince a tutéž pšenici, kterou jsem s rodinou snědl. Došlo tedy k MUTUU neboli půjčce, podle NOZ od 1.1.2014 zápůjčce. Vlastnické právo k (za)půjčeným věcem přešlo na mě, což je rozdílem proti výpůjčce (commodatu). Při peněžité půjčce lze sjednat úrok, u nepeněžité si lze dohodnout, že vrátím věc lepší kvality nebo větší množství, tedy místo 50 talentů geneticky modifikované pšenice vrátím vytrvalou, ozimní pšenici nebo místo 50, dostane Marcus Flavius 60 talentů této pšenice. 

A aby to nebylo tak jednoduché, od 1.1.2014 se do českého práva vrací klasický institut, který v našem právu již existoval a jmenuje se precarium neboli krásně česky výprosa. O výprosu se bude jednat tehdy, když někomu přenechám věc k užívání s tím, že není dojednáno, kdy mi ji má vrátit. Jde tedy o něco podobného jako je výpůjčka (commodatum), ale není zde určena doba, kdy mi ji má vrátit. Musí mi ji ovšem vrátit tehdy, když jej k tomu vyzvu. Třeba kamarádovi 23.5.2013 půjčím rýč, aby si mohl zrýt svůj záhon s tím, že neřeknu, kdy jej chci zpět, ale 11.6.2013 se u něj objevím s tím, že jej chci zpět a on mi jej má povinnost vrátit. Jestli to udělá, to už je věc druhá :)  

Pokud Vám to přišlo zajímavé, napište do diskuze, pokud ne, tak napište dvojnásob a pokud je to ztráta času číst, tak mě nahlaste na iDnes.cz za spam :)

Příjemný den přeje

Autor

 

               

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Musil | čtvrtek 23.5.2013 23:29 | karma článku: 11,35 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, evakuovala většinu obyvatel

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:19

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Hasiči kvůli dešti řešili desítky zásahů. D1 zaplavilo bahno, na D7 bourala auta

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik