Nájezdníci moderní doby

V tomto článku bych nechtěl nijak hodnotit nebo kritizovat, proto ho prosím chápejte jen jako popis, podle mě zajímavého, fenoménu, který již dnes nemá takový význam jako v minulosti, ale přesto je stále aktuální a mnozí na něm dokáží vydělat přímo zdrcující sumu peněz, mám-li použít slova Richarda Gera alias Edwarda Lewise, a který se označuje jako CORPORATE RAIDING (CR).   

Hned v úvodu jsem zmínil postavu Edwarda Lewise z filmu Pretty Woman, kterou ztvárnil Richard Gere a předem bych rád uznale přiznal, že k tomuto článku mě inspirovala právě tato postava z tohoto filmu, který v úterý dávali v TV. To, co ve filmu Gere provádí, když kupuje firmy za babku a pak je prodává na součástky, jak jeho počínání zhodnotila Vivien v podání Julie Roberts, je vlastně zjednodušený pohled na corporate raiding.  

Osoba nebo v dnešní době spíše firma, která provádí CR, se označuje jako RAIDER a společnost, na kterou takový raider "útočí" se označuje jako RAIDED COMPANY/FIRM nebo zkráceně RAIDEE. Raider si v zásadě vybírá firmy, které mají obvykle finanční obtíže, i když může být velmi výnosné útočit na zdravé společnosti, ale to obvykle pouze v případě firmy, která je ve stavu pod hranicí své výkonnosti a raider, který přispěje k zlepšení výkonnosti firmy je odměněn profitem v podobě zvýšené hodnoty svého vlastnického podílu. 

Obvyklým cílem je ale firma v tísni a svoji akci raider obvykle rozjede nákupem minoritního podílu v dané společnosti a nyní má dvě možnosti: 1. Pokud se vedení firmy zásadně nebrání raiderovým krokům ve své firmě, může raider fungovat jako jistý druh krizového managementu, kdy pomůže společnosti z její krize ať už finančními prostředky nebo vlastním know-how. Obvykle však vedení napadené společnosti vyvine veškeré úsilí, aby raidera vypudilo, neboť obvykle je vedení napadé firmy banda idiotů, neboť kdyby byli schopnými managery, nebyla by firma v problémech. Vedení se tak bude snažit zakrýt svoji nekompetentnost, která bývá obvykle tak velká, že hlupáci ve vedení by nebyli schopni zorganizovat ani chlastačku v pivovaru a možný vyhazov, protože málokde je vedení a vlastník ve firmě jedna a tatáž osoba, což vede k problému, že manažer se snaží zakrýt chyby před nic netušícím vlastníkem, v ekonomii je tento jev známý jako PRINCIPAL - AGENT PROBLEM neboli Problém pána a správce

Když je raider dotlačen k této variantě, obvykle použije kombinaci právních a finančních kroků, aby se mu podařilo nad společností získat kontrolní podíl - většinou použije tzv. GREENMAILING, což je anglický termín, který je složeninou slov GREEN neboli zelená/zelenáč, což je přeneseně označení amerických dolarů a MAILING, což je zkrácenina ze slova blackmailing, neboli vydírání a tento greenmailing obvykle vede k ovládnutí společnosti raiderem, nebo se z raidera stane alespoň tzv. ACTIVIST SHAREHOLDER, což je ten podílník, který se snaží paralyzovat neschopné vedení firmy svoláváním valných hromad a tepáním do chyb vedení, aby dosáhl kýžené změny.

Raider má obvykle dvě možnosti, co s takto ovládnutou společností učinit: buď 1.společnost kus po kuse prodá a protože ji díky problémům oné firmy koupil za podhodnocenou cenu, vydělá na tom onen rozdíl tržní ceny aktiv společnosti a nákupní ceny nebo 2. firmu zrestrukturalizuje a následně firmu v kondici zase prodá.

V obou případech dosáhne raider kýženého zisku a paradoxně, i když je mnohými tato praxe odsuzována, pomůže nejen dané firmě, ale i celé ekonomice, neboť stagnující firma je zbytečným plýtváním ekonomickými zdroji, ať už lidskou pracovní silou, surovinami... a buď toto plýtvání ukončí a vydoluje z firmy aktiva pro další projekty a uvolní tím cenné zdroje pro ty schopné, nebo firmu opět dostane do kondice a tím vytvoří ze stagnující firmy efektivní podnik. Zisk raidera je tedy ziskem celé ekonomiky.

Kromě filmového Richarda Gera je známým raiderem reálného světa americký investor Carl Icahn, v Česku je to například brněnský investor Igor Fait a jeho Jet Investment. Jistým druhem raidera, i když trochu dravějším, než je zdrávo a ještě hodně na hraně zákona, nebo možná i trošku za ní,  byl svého času šampion Pavel Tykač nebo Petr Kellner a jeho ovládnutí České pojišťovny v 90. letech, kterou také získal za směšně nízkou částku, Česká pojišťovna ale nebyla firmou v problémech a před krachem :) Ale zde bych rád zdůraznil, že pokud by někdo z posledního odstavce získal dojem, že toto je problém demokracie a kapitalismu, tak bych rád podotkl, že to je spíše problém mentality 90.let, která, doufejme, je již dávnou minulostí. A v moderním právním státě je skutečně raider jakousi "zdravotní policií", která má obdobnou funkci jako dekompozitoři v přírodě, kteří odstraňují mršiny, totéž dělá raider s firmami v nesnázích a těsně před krachem. 

Krásné svátky a báječný nový rok 2013 všem, kdo měli tu sílu tento článek dočíst až sem :)          

P.S. Kdyby Vás cokoliv z článku zaujalo, napište, rád Vám zodpovím případné dotazy, na tak malém prostoru, jaký skýtá tento článek, jsem nemohl popsat vše do detailu :)        

A poznámka pro pana Vaňka: NEjsem členem ODS. A zároveň poněkud nechápu, proč každý příspěvek, který popisuje ekonomickou realitu a je uznáván i levicovými ekonomy, je vždy okamžitě označen za myšlenku člena ODS :( 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | sobota 29.12.2012 19:42 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1417x