Ferdinandu Vaňkovi k narozeninám

Dnes odvysílaný díl seriálu Vyprávěj připomenul událost z 5. října 1989, kdy se v Rudém právu objevilo blahopřání k narozeninám Ferdinandu Vaňkovi, což bylo alter ego Václava Havla z jeho hry Audience, po němž bylo dnes pojmenováno pražské letiště. Nejde mi až tak o samotnou tuto událost, ale přijde mi, že po každém odvysílaném dílu seriálu Vyprávěj, musí stoupnou spotřeba léku Tenoloc, což je preparát, který se používá ke korekci vysokého tlaku, neboť podle žlučovitých reakcí na tento seriál v diskuzích na iDnes.cz nebo i na samotných stránkách pořadu na ČT, se mi zdá, že v naší zemi je mnoho lidí, kterým přijde popis doby, který předkládá tento seriál, zkreslený, ba skoro úplně přepisující dějiny.  

Obvyklým argumentem (převážně starších lidí), se kterými se kdy člověk mé generace pustí do diskuze na téma doba socialismu, je ten, že jsme příliš mladí a nemůžeme si tuto éru pamatovat. Uznávám, že jako ročník 1991 nemám praktickou zkušenost s životem v socialismu, ale mám rodiče a příbuzné, kteří danou dobu zažili ať už z pozice zapálených straníků stylu Francových ze seriálu Vyprávěj po běžné dělníky a tito lidé tento seriál také sledují a je velmi zajímavé pozorovat, jak se liší jejich reakce nad tímto seriálem od jeho úplného zatracení až po souhlasné konstatování, že zcela reálně popisuje tehdejší dobu. 

Jeden diskutující na webu ČT prorokuje, že seriál bude jednou označen stejně jako Případy majora Zemana za tendenční a popisují zkresleně minulost. Je možné, že opět přijde doba, kdy bude tento seriál zatracován, ale na rozdíl od Zemana jsem z reakcí svého okolí, které dobu před rokem 89 pamatuje, nabyl dojmu, že ať má seriál Vyprávěj jakoukoliv chybu, tak je více než výstižným popisem doby, i kdyby nebyl tendenčně neutrální, ale v zásadě přesně ilustrující tehdejší dobu, což není Zemanův případ, neboť ten záměrně pozměnil bezpečně známá historická fakta. 

Mně osobně přijde tento seriál jako nejlepší exkurz do tehdejší doby a jistě i pro více mých vrstevníků by to bylo záživnější, než uzoufalý dokument, pouštěný učitelkou dějepisu na základní škole.

Osobně by mě velmi zajímal Váš názor na tento seriál a možná i na dobu, ve které žijeme dnes, a ve které jste Vy žili tehdy.  

Autor: Jiří Musil | pátek 5.10.2012 21:47 | karma článku: 12,74 | přečteno: 1235x