Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
8

837

6. 10. 2012 17:03
Už je opravdu trapné

furt dokola odvracet pozornost od toho dnešního humusu k tomu co bylo za bolševiků a tohle přetírat nějakýma černýma pastelkama.

Dneska by bylo vhodné snad točit seriály o tom jak se krade, korumpuje, dohenestuje a likviduje nepohodlné, jak řádí všeliké mafie atd.., tedy filmy jaké jsme viděli za bolševiků někde z Itálie a domnívali se naivně že to je jen fikce.  

Tohle nedělali ani bolševici aby se snažili ten svůj bordel furt nějak maskovat nějakými přebarvenými seriály z dob protektorátu.

0 1
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

6. 10. 2012 17:55
Re: Už je opravdu trapné

Ano, oni rovnou přebarvovali seriály ze "současnosti", jak moc byla ta jejich realita krásná....Jinak si zkuste zajít k lékaři, třeba se s tou zlobou a záští, které Vás sžírají, dá ještě něco dělat a nebude Vás to tak bolet. Srovnávat současnost s totalitní minulostí, s respektem ke všem problémům, které svoboda přináší, může jenom hlupák. Současnost jistě není růžová a problémů máme až až, ale naštěstí nevládne totalitní diktatura, kdy političtí oponenti trčí v kriminálech, lidé se musí hlídat, co kde řeknou a kde je svoboda slova něco, o čem si lidé mohou nechat jenom zdát. Za slova, která jste adresoval dnešnímu režimu, byste za režimu minulého seděl v báni. V lepším případě a v některých jeho fázích. V některých byste se možná houpal na oprátce....

5 0
možnosti
SK

Sedřený kůň

6. 10. 2012 16:34
Na televizi už léta nekoukám

ale dělat si nějaký obrázek doby podle pohledu nějaké zcela netypické skupiny občanů  kteří ze všelijakých důvodů odmítali respektovat ta vcelku liberární pravidla co bolševici nastavili to je stejné  jako třeba dnešní dobu jednou hodnotit podle pohledu  Vadasových dělňasů.

1 0
možnosti
MM

venenum

6. 10. 2012 16:09
na mě působí jako maškarní ples

herci navléknutí do dobových kostýmů v dobových kulisách vedou dialogy, které napsal někdo, kdo o té době slyšel.

Tak oni by se pamětníci Mozarta asi také divili, kdyby mohli shlédnout film Amadeus...

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

6. 10. 2012 9:08
Vyprávěj a já.....

Vyprávěj, jak je vidět i z této diskuze, je doslova rudý hadr na každého kovaného komanče. Relativně věrně popisuje špínu tehdejší doby, i to, jak se podepisovala na jednotlivých generacích a to soudruzi neradi vidí. Věkově jsem něco mezi "vypravěčem" a jeho mladším bráchou a k většině představených postav najdu hned několik reálných předobrazů z mého okolí, takže ten seriál považuji za hodně přesný a povedený. Tam, kde je nepřesný, jde zpravidla o nutnou scénáristickou zkratku nebo jinou formu krácení (jinak by se to nedalo ani natočit), ale na rozdíl od prorežimní propagandy typu Major Zeman nejde o úmysl popsat děj jinak, než se opravdu stal. Navíc je podle mě řada "nepřesností" o tom, že Franta si to pamatuje jinak než Pepa a hlavně, Pepa není Franta a lidé své životy prožili různě. No a nemluvě o faktu, že aby bylo o čem točit, nemohl seriál sledovat osudy třídně uvědomělých dělnických pěstí, ale relativně vzdělané rodiny, kde se něco děje, že........

2 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

6. 10. 2012 9:13
Re: Vyprávěj a já.....

A pokud se někomu Vyprávěj nelíbí a rád by sledoval osudy té šedivé masy, která nedělala nic? Vždyť v pořádku. Na rozdíl od doby, kterou popisuje Vyprávěj, si dnes každý může koukat na co chce. Na Ženu za pultem, Muže na radnici nebo Okres na severu. V případě VŠ prostředí lze nabídnout ještě Inženýrskou odyseu. Kde je problém? Dnes už je normální, že i rudé zrůdy mají alternativu. No a to je to, co dnes kované soudruhy "sejří" ;-);-D.

1 0
možnosti
AK

Alka.24

6. 10. 2012 8:30
Nevím

proč, ale zrovna včera na mě ta doba dýchla. Asi to bude tím, že jsme zrovna tak poslouchali Jakeše. Hrozně jsme se smáli a přišla sestra, chvíli poslouchala a pak pravila: já myslela, že posloucháte nějakou scénku Buriana.;-D Jinak k seriálu, ten je ještě "laskavě" laděný. A srovnávat ho se Zemanem? Tak to by se o Hitlerovi taky dali natočit takové pěkné  seriály. Slzu by člověk zamáčkl! Ještě že už jsou bolševici v zadeli. A naštěstí Francovi se v naši rodině nevyskytovali. A tak jsme všichni rádi, že ta doba je pryč a za nic bychom jí nevyměnili! A věřte, že bych každému mladému přála, aby se tak na měsíc v té době ocitl a vážil si toho co má.;-)

3 0
možnosti
JL

uumaa

6. 10. 2012 8:55
Re: Nevím

R^

0 0
možnosti
O

omotorkar

6. 10. 2012 8:13
jsem ročník 1953

a na nic s nostalgií nevzpomínám i když finančně sem se měl v tehdejší době velice nadprůměrně(důlní zachranář v hlubinných dolech) jsem velmi rád že jsem se dožil dnešních časů svobody demokracie a všeho co k tomu patří i když ti dnešní panáci v parlamentu jsou katastrofa ale co si tam zvolíme to tam máme a nežvante tady že to nejde volbama změnit když přijde k urnám 45% voličů tak ti ostatní říkají že se mají dobře a je jim jedno kdo tam jde a co už bylo stran co dostali kopanec do prdele a vypadli z parlamentu(republikáni oda zelení flandáci a co já vím kdo ještě) TAKŽE TO JDE JEN CHTÍT ZVEDNOUT PRDEL A JÍT K VOLBÁM A VŠICHNI-jenže to je asi utopie a pak se žvaní a nadává v hospodě

6 0
možnosti
MP

Vrah

6. 10. 2012 8:25
Re: jsem ročník 1953

R^

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

5. 10. 2012 23:31
Srovnáváte paskvil s legendou

major Zeman s námi bude stále, ale Váš paskvil bude zapomenut v okamžiku přerušení promítání Rv

1 0
možnosti
MP

Vrah

5. 10. 2012 23:48
Re: Srovnáváte paskvil s legendou

Vy jste vážně bolševický ubožák, strejdo. Je mi z vás blivno.

7 0
možnosti
ZM

zmat

5. 10. 2012 23:06
jsem ročník 1947

a přiznám se bez mučení, že ten seriál mně nic neříká. Jsem rád, že ta doba již minula a je za námi, s nostalgií na ní nevzpomínám.

Stejně, jak tendenční byl Major Zeman, podobně tendenční je i Vyprávěj. Obojí je černobílé.

1 0
možnosti

Bára33

5. 10. 2012 23:21
Re: jsem ročník 1947

opravdu nechápu, jak můžete tyhle dva seriály srovnávat... Zeman byla propagandistická slátanina - jo, z hlediska vymývání mozků velmi dobře udělaná, kromě oficiálních tvůrců na ní pracovali skutečné špičky na propagandu,  takže méně inteligentní člověk si toho vlastně ani nevšiml. Vyprávěj naopak popisuje život tak, jak opravdu šel - je fakt, že tam trochu chybí ta šedá masa, co držela hubu a krok, po práci do hospody, v neděli na fotbal - a co jim chybělo - jenže život těhlech lidí byl poněkud nudný a asi by na seriálové příběhy nevydal. Ale u každé postavy ve Vyprávěj si dokážu vybavit několik konkrétních lidí, kteří měli podobné životní příběhy...

4 0
možnosti
P

pydloun23

5. 10. 2012 22:56
Vyprávěj je slátanina

Nic víc než nakudrlinkované retro. Taková "průměrná" rodina. Papaláš - komunista - nekomunista - antokomunista - disident. Tak to v reálu nebylo. Většinou byly rodiny buď takové, nebo onaké. Když si ségra přivedla domů kluka, který dálkově studoval VUML, otec ho vyhodil. Nikde se nemluví o domovních důvěrnících (agentech STB), uličních výborech (to byli obzvlášť chutní udavači - práskali třeba i to kdo chodil v neděli do kostela). Doba se mění a lidi zůstávají. Vidím to kolem sebe. Svině většinou zůstala svině a děti pouze pokračují v jejich stopách. Naštěstí to není pravidlem... Zdivočelá země alespoň reflektuje dobu z pohledu určité skupiny společnosti. A to dost věrně. Holt Jirka Stránský...

2 0
možnosti
W

wencap

5. 10. 2012 23:00
Re: Vyprávěj je slátanina

Není pravda, že byly rodiny takové nebo onaké. Pocházím  z katolické rodiny a měli jsme v ní komunisty. Jednoho z přesvědčení a druhého, ptrotože se chtěl mít líp. Žádnou radost jsme z nich neměli.

5 0
možnosti
JN

janecz

5. 10. 2012 22:55
Srovnávat

majora Zemana se seriálem Vyprávěj má dost zásadní chybu už v samotném zárodku. Zatímco major Zeman byl něco jako stranická propaganda důležité práce estébáků chránících náš spokojený život v komunismu, seriál Vyprávěj je pokusem popsat onu dobu z obou stran. Sem tam je něco zjednodušeno či kvůli scénáři časově kráceno, ale pouze tak, že pravdivost dobové výpovědi tím není poškozena.

4 0
možnosti
P

pydloun23

5. 10. 2012 22:58
Re: Srovnávat

To ano, ale stejně je to "růžová zahrada"

1 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik