Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekonomie v příkladech aneb Češi jako národ ekonomů

Předmluva - tento článek vznikl jako slepenec dvou článků, proto se prosím nedivte jeho zvláštní stavbě.     Je to již déle, co jsem psal poslední článek na iDnes.cz a možná ještě déle, co jsem napsal článek, který by za něco stál. Proto si možná mnoho lidí oddechlo, když jsem sem nic dlouho nevložil. Ale i kdyby se mé články líbily byť jen jedinému člověku, tak má smysl je sem psát. Proto sem píšu tento článek, pro který mi byl inspirací můj blogový idol ( možná přehnané, spíše oblíbenec ) Tomáš Sedláček.

Ekonomika je jako motor. Musí mít přísun paliva, protože jakmile palivo dojde, tak se motor zastaví. Tímto palivem jsou peníze neboli ještě obecněji řečeno kapitál. Lze použít i trefné vyjádření jednoho učitele z VŠE, že ekonomika je jako tělo, které má krevní oběh, kterým musí proudit krev ( kapitál ). Bez této krve by hospodářství zkolabovalo, ale jak také každý ví, tak motor, který je přesycen naftou či benzínem taky nebude svoji práci vykonávat dobře a pokud mu tento benzín naředíme, tak už teprve ne. Toto ředění paliva je vlastně inflace, lze jej také pochopit ve smyslu ředění užitku z vína atd..

Tyto příklady a vztahování ekonomie na reálný život jsou u ekonomů velice oblíbené a užívá je nejeden autor ekonomických publikací. Třeba Havel ve své knize Peníze do kapsy (na radu z diskuze upřesním - Peníze do kapsy, Jan Havel, Antonín Odehnal, Praha 2004, ISBN: 80-00-01408-4 - kdyby to někoho zajímalo), který užívá právě onoho ředění vína, či na Robinsonově životě ukazuje, co jsou úspory a míra časových preferencí.

Island byl právě oním příkladem ohniště, pod kterým se přitápělo až do neúnosné míry, ale nejhorší na tom bylo, že dřevo, kterým Islanďané svůj oheň živili, bylo vypůjčené a neuvažovali nad nutností půjčky splácet. A co hůř, tento velký fajr přilákal nejednoho cizince, který byl ochoten půjčit Islanďanům další dřevo na oheň s příslibem profitu v budoucnu. Jenže pak přišla krize, dřeva ( peněz ) bylo stále méně, nebylo čím dále živit tu velkou vatru a taky najednou chtěl každý věřitel svoji půjčku zpět. Bylo to něco jako je run na banku, tak zde šlo o run na stát. Nejen že několik bank se zcela sesypalo, ale do té doby pevná islandská koruna se stala ne příliš stabilní měnou. A jak vše skončilo už každý ví.

Tímto článkem jsem chtěl ukázat, že příklady táhnou, jak poznamenal kdysi Ing. Miroslav Svoboda ( Katedra ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE, aby to opět bylo přesnější ) v kurzu Ekonomické propedeutiky a chceme-li pochopit i tu nejobtížnější věc, tak nám bude jistě ku prospěchu, uchopíme-li ji za ten snazší konec.

DODATEK

A je zajímavé, že o mnoha vědách lidé nikdy diskutovat nebudou. Už jste někdy slyšeli, že by se strécové u piva v nějaké zakouřené čtverce pohádali o významu jaderné fúze a jejích výhod proti štěpení ? Nebo už se nějací lidé na blogu pohádali o významu biologické léčby při finálním stadiu rakoviny ? Jen málokdo si troufne diskutovat o něčem takovém, ale o ekonomii diskutuje skoro každý a největší radost evidentně mnoha lidem dělá, když mohou hledat chyby na nějaké známé osobnosti v ekonomii. Slavný a známý ještě nemusí znamenat dobrý, ale je zde pro to předpoklad. Na iDnes.cz si také všimněte toho detailu, že články o ekonomii a společnosti mívají obvykle nejvyšší čtenost a karmu. Na netu i v médiích obecně však vystupuje tolik lidí s často tak rozdílnými názory, že ekonomii lze snad chápat jako celonárodní vědu. Co Čech, to ekonom. Viz. diskuze pod článkem, ve které jsou i věci, se kterými souhlasím, a které jsem bohužel nedopsal do článku.

Ekonomie se nás všech nemilosrdně dotýká, ano, ale i fyzika či medicína se nás dotýká. A proč si každý nedostudovanec myslí, že ekonomie je sociální pavěda, které každý rozumí selským rozumem od přírody ? To je možná onen největší problém ekonomie, že si každý myslí, jak je primitivní a každý se v ní vrtá. A pak to má nějak vypadat.

 

 

Autor: Jiří Musil | pondělí 27.12.2010 22:15 | karma článku: 10,23 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik