Arabský bankovní systém

Jak nemám Araby rád, tak musím říct, že jejich bankovní systém je velmi zajímavou záležitostí. Je to sice systém, který je v Evropě dosti nereálný, protože vychází ze samých kmenových a jiných tradic Arabů, ale jako je pravdou, že kdyby jisté principy byly aplikovány v našich podmínkách, vypadal by náš svět možná poněkud jinak, zda k lepšímu či horšímu je již věc názoru.

Arabské banky se zásadně liší od našich díky muslimské tradici, která podobně jako rané křesťanství zavrhuje braní úroku jako lichvu, ale ne úplně jako křesťanství, ale islám umožňuje bance půjčit s tím, že dlužník vrací peníze s úrokem jen tehdy, když celý podnik vyjde. To znamená, že banka na sebe fakticky bere riziko daného projektu a zisk má jen tehdy, když se celý podnik zdaří. To však vede islámské bankéře k opatrnosti, kterou západní bankéř vůbec nezná. Navíc muslimské banky díky tomuto půjčují jen na projekty, které vydělají, takže spotřebitelské půjčky na televizi tradiční arabský bankovní svět nezná.

Dalším důležitým aspektem arabského finančního systému je Hawala. Je to systém, který vznikl v nebezpečných dobách, kdy na každém rohu číhalo riziko, že obchodník bude okraden. Proto složil u Hawaladera příslušnou sumu peněz a pak si je mohl opět vyzvednout u kteréhokoliv jiné Hawaladera, protože tito Hawaladeři se navzájem znají a důvěřují si díky provázanosti kmenů v arabském světě a následně si platby při setkání dorovnají a vyúčtují. Tento systém se zdá být trochu zcestný, neboť stojí jen na vzájemné důvěře, ale středověké bankovnictví, hlavně templářský řád a jeho banky byly založeny na obdobném principu.

Především první princip brání některým faktorům krizí, neboť muslimský bankéř je velmi opatrný, komu půjčí a nepůjčuje nikomu, u koho je riziko nesplacení a hlavně nezná pojem spotřebitelský úvěr, který mnohdy dostane člověk, který vůbec nemá na splácení - viz exekuce u nás nebo hypotéky každému v USA před rokem 2008.

Pevně doufám, že muslimské tradice se v Evropě nikdy neprosadí, ale některé prvky jejich finančního systému mohou být jistě inspirativní nebo přinejmenším stojí za poznání a zkoumání.

 

Autor: Jiří Musil | čtvrtek 18.8.2011 15:02 | karma článku: 21,54 | přečteno: 3041x