Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY-KOTZOUR

8. 10. 2011 19:44
k vysvětlení urdžitelnosti tohoto systému stačí jediné slovo

ROPA;-)

0 0
možnosti
JS

cotijepotom

19. 8. 2011 19:56
Krok vedle

Myslím, že tohle by byl trošku krok vedle. Hodně ekonomických/finančních historiků se shoduje, že za naši prosperitu vděčíme právě našemu systému finančnictví. Nemusíme začínat od píky, jak někdo psal níže, on je tohle spíš důvod, proč jsou arabové tak chudí.

0 0
možnosti
IH

misaviki

19. 8. 2011 11:16
?

A uvědomujete si, že kvůli tomu jsou arabové tak chudí a nerozvinutí? Když nejste z dobrého bohatého rodu, nikdo vám nic nepůjčí - to znamená, že i kdyby jste byl sebelepší a sebechytřejší, nemáte šanci se prosadit. Nemůžete začít ani s drobným podnikáním. Arabský bankovní systém je jejich brzda. Nebo si vážně myslíte, že nedáváním hypoték by se někomu pomohlo?

0 0
možnosti
MP

Martin V2

18. 8. 2011 21:10
Asi by to chtělo doplnění

Asi by to chtělo doplnění, jak se "úrok" schová do odkupu tužky, s kterou byla podepsána smlouva a tak podobně.

0 0
možnosti
PN

burden

18. 8. 2011 19:50
jeden komentář

Ano, vše probíhá na základě důvěry - a západní bezpečnostní složky jsou z toho šílené,neb nemohou peníze stopovat dle jejich elektronické stopy. Například převoz peněz v Evropě anebo z/do USA podléhá poměrně přísným regulacím. Ale v okamžiku, kdy funguje islámské bankovnictví jde všechno do kytek. Budu třeba pašerák drog. Hrozí i dvoje riziko - když povezu kufr peněz a když povezu vlastní drogy. Islámské bankovnictví mi půlku rizika odbourá. Kufr peněz dám v New Yorku Mohamedovi a v Kabodži ho dostanu od Ahmeda. Pokud někdo bude něco pašovat opačnou cestou tak si to Mohamed a Ahmed zase započtou a prachy fyzicky necestují. Také zde narazí většina opatření vyspělých států proti praní špinavých peněz.

To nekritizuji, velkého bratra v našich bankách nemusím, já jenom konstatuji fakta.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

18. 8. 2011 21:08
Re: jeden komentář

Tak to jste asi ještě neslyšel o službě Western Union.

0 0
možnosti
ZP

zzzdenek13

18. 8. 2011 18:47
Špatně!

Vy nádivo. Přijeďte se podívat na bankovní systém třeba do Kuvajtu nebo kterékoli arabské země Zálivu. Tady si půjčují lidé především na svoji osobní spotřebu. Protože navíc mezi bankami v Kuvajtu neexistuje propojený informační systém o dlužnících, chodí lidé od jedné banky ke druhé a hrabou a hrabou. Občas se navíc v parlamentu vyskytne velmi populistický požadavek, zaměstnávající politickou scénu řadu měsíců, aby vláda jednoduše všechny osobní půjčky občanů dané země prostě zaplatila ze svého....Mám přátele v "islámských bankách" v Zálivu a ten neuvěřitelný zmatek se snad ani nedá popsat. Bez západních expertů by se všechno už dávno zhroutilo. Jen malý příklad - oni půjčí, ale když to dlužníkovi nevyjde, tak jednoduše arabský manažér, který samozřejmě musí ze zákona dané země na všechno "dohlížet", přikáže svým zaměstnancům rozepsat zvýšené náklady na ostatní klienty. Allahu akbar !!

0 0
možnosti
A

agent_A54

18. 8. 2011 17:38
Karma, ale je to komplexnější záležitost...

Slyšel jste třeba o nostiteli Nobelovy ceny, finančníku Mohamedovi Junusovi z Bangladeše? Já slyšel, že v tamní muslimské společnosti začal s mikropůjčkami za 20% úrok na podnikání chudým lidem, převážně ženám, a že díky tomu se spousta chudáků pozvedla ze své bídy...  Tento případ přímo odporuje představě, že půjčka na vysoký úrok vždy musí být zločinná. Záleží vždy, na co jsou peníze užity, na podobě půjčky i dalších okolnostech. Musíte si uvědomit, že poskytovatel úvěrů ze zisku z úroků dále rozvíjí svůj bussines, a také on ze společnosti čerpá služby a artikly = takže opět peníze navrací zpět do oběhu... Problémy vznikají až když se finačník stane příliš velkým... A západ má specifický problém: frakční centrální bankovnictví (v podstatě podvod s půjčováním peněz, které neexistují), zrušení zlatého standardu (v podstatě zrušení závazku státu vůči občanům, že si nebude tisknout peníze, jak se mu namane) a další svinstva... A s úrokem je to také sporné...

0 0
možnosti
ZP

zzzdenek13

18. 8. 2011 18:49
Re: Karma, ale je to komplexnější záležitost...

Ha ha, ale když se tento systém dostatečně rozšířil a lidem došlo, že není síla, která by z nich tu půjčku dostala zpět, šlo to všechno do kopru. Vždyť oni ty půjčky jednoduše projedli apod.

0 0
možnosti
JZP

Jožin z planin

18. 8. 2011 15:57
Jen jinými slovy...

Západní systém samozřejmě toto zná, bohužel si přidal spoustu dalšího (jako zmiňované spotřebitelské úvěry).

Půjčce "po arabsku" se tu říká investice a Hawala je v zásadě primitivní způsob vedení "běžného účtu" bez techniky, tedy vlastně hlavní důvod vzniku bank - ochrana majetku před ukradením.

Ve středověké a většinou i novověké Evropě to fungovalo podobně, jen to tak mělo zůstat.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

18. 8. 2011 15:32
tak

to je sice pravda, ale "západní" bankéř většinou za sebou nemá bohatého strýčka naftového šejka ze Středního Východu, aby případný finanční průšvih zamáznul

0 0
možnosti