Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slivovice teta moje, ta si se mnou postrkuje ....

Je podzim a palírny - tzv. pěstitelské pálenice jedou na plné pecky. Výroba ovocné pálenky je pro většinu Moranvanů a čím dál tím větší části Čechů, něčím téměř posvátným. Kvalita moku a finanční výhodnost jsou hlavní motivem pro "pěstitele". Jenže připravit dobrý kvas, je trochu alchymie a na dobrém kvasu je kvalita pálenky totálně závislá. Krátký návod, jak připravit co nejlépe ovocný kvas na pálení, Vám možná pomůže získat pár lahví vskutku dobrého přítele do zimních mrazů ....

Cetkovice 09/2007Jiří Mlejnek

Destilát vyrobený v pálenicích mívá často nízkou kvalitu, bývá velmi silný, kyselý a škrábe v hrdle. Přitom na jeho zlepšení není třeba moc. Na vině je nesprávná příprava kvasu.
Pro mnohé tyto řádky určitě nebudou ničím neznámým, příspěvek je spíš návodem pro začátečníky.
Do kvasu použijeme jen zdravé, může být i přezrálé, ne však nahnilé, ani plesnivé ovoce. Sypeme jej do čistých nádob. Před tím ho můžeme pomlít, případně i vypeckovat. Když je ovoce málo, zalijeme ho cukrovou vodou, aby byl co nejrychleji vytlačený vzduch přítomný mezi plody, čímž se zabrání dodatečné hnilobě a plesnivění. Do kvasu můžeme přidat i staré kompoty a džemy rozmíchané ve vodě, případně jiné nepotřebné výrobky z ovoce s obsahem cukru. Také je vhodné přidat kvasinky, používané na přípravu domácího vína. Jsou schopné pracovat i při vyšších koncentracích cukrů. Vhodné je přidat živnou sůl - fosforečnan amonný, v množství asi 25 gramů na sto litrů. Sud zakryjeme, nejlépe fólií, kterou převážeme špagátem a nebo zatížíme například deskami, ne však úplně vzduchotěsně. Vznikající plyn by totiž mohl tlakem nádobu porušit, anebo může obsah při otvírání vykypět. Čas kvasení závisí hlavně na okolní teplotě a cukernatosti. Ukončení procesu kvašení zjistíme změnou jeho chuti. Sladká chuť se změní na výrazně kyselou, ne sladkokyselou. Obsah nezpracovaného cukru vám na požádání změří i v pálenici z doneseného vzorku. Kvas, ve kterém byl ukončen proces kvasení, můžeme skladovat bez přístupu kyslíku, tedy v hermeticky uzavřené nádobě, i delší dobu bez změny jeho kvality. Avšak při přístupu kyslíku dochází k přeměně alkoholů na kyseliny, kvas může obsahovat i větší množství jejich esterů a je omnoho kyselejší.
Jeden až dva dny před odjezdem do pálenice do kvasu přidáme „vápno". Může to být mletý vápenec - uhličitan vápenatý, hašené vápno, mletý vápenný hydrát - hydroxid vápenatý, který prodávají ve stavebninách. Vápna dodáme asi jednu lopatku na uhlí, to je asi 300 gramů na sto litrů kvasu. Když je trochu nakyslý, může byť vápna i víc. Jeho předávkování není na škodu. Kvas dokladné promícháme a kyselá chuť zmizne. Změna je taká výrazná, že ji musíme poznat. V případě použití vápence anebo starého hydroxidu se může stát, že kvas divoko šumí a může ze sudu i vykypět.
Všechny kyseliny, které vznikly kvašením, se reakcí s vápnem mění na vápenaté soli těchto kyselin a při destilaci zůstávají v kotli spolu s nezreagovaným vápnem. Estery kyselin, vzniknuté reakcí alkoholů s kyselinami, které při požívaní tak nepříjemně škrábou v hrdle, najma octan etylnatý, se při vaření s vápnem mění zpět na příslušné kyseliny a alkoholy. Kyseliny opět reagují s vápnem, alkoholy vydestilují. Když by jsme nepoužili vápno, octan etylnatý - bod varu 77,1 °C, by jsme při destilaci v pálenici nemohli oddělit, protože mají s etylalkoholom - bod varu 78,5 °C, velmi blízké body varu.
Před a při prvním stupni destilace v pálenici jsme se tedy zbavili kyselin a esterů. V druhém stupni destilace je zpočátku potřebné první destilát zahřívat co nejpomaleji, aby vyprchal „bolehlav" acetaldehyd - bod varu 20,8°C, nechutný aceton - bod varu 56.2 °C a jedovatý metylalkohol - bod varu 65,0 °C. Acetaldehyd částečně vyprchá, ostatní nechtěné složky destilují a odcházejí v prvních decinkách pálení. Se zvyšující se teplotou destiluje směs etylalkoholu s přibývajícím obsahem vody. V závěru není vhodné příliš dlouho nechat téct „čistou vodu", protože obsahuje další „bolehlav" propylalkohol - bod varu 97,2 °C. Lepší je vysokou koncentraci alkoholu v destiláte snížit přidáním destilované vody.
Acetaldehyd částečně zůstává i v hotovém destilátu, proto nádobu necháváme nějaký čas otevřenou, aby se odvětral. Lépe se osvědčilo ponechat hotový produkt uzavřený ve velké nádobě, kde zůstane přibližně polovina objemu volná. Asi průběhu týdne je potřebné nádobu několikrát otevřít, vyfoukat a znovu zavřít. Po každém vyfoukání se nad hladinou vytvoří nová rovnováha plynů a obsah aldehydu se účinné snižuje.

To by bylo asi tak vše, Podrobný návod jak naložit různé druhy ovoce naleznate zde

Autor: Jiří Mlejnek | úterý 30.10.2007 14:36 | karma článku: 33,46 | přečteno: 9046x
  • Další články autora

Jiří Mlejnek

Elektronická evidence tržeb (EET) je obludný systém fízlování !!!

Ministr financí Babiš za tiché podpory všehoschopné ČSSD připravují věc, která má za cíl definitivně zlikvidovat jakoukoliv svobodu při podnikání. Zavedení EET je jen předstupeň likvidace kompletního zrušení hotovostních plateb a zrušení pěněz jako takových Fízlování a diktatura státu již dávno přesahuje všechny meze a pro parazity nalezlé v řídících složkách státu, kteří nikdy samostatně nevydělali jedinou korunu, je hotovostní platba pomocí peněz obrovským trnem v oku, protože se dá mizerně kotrolovat a regulovat.

22.3.2015 v 20:35 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Mlejnek

Babišova komanda konfiskují legálně nabyté zboží.

Většina z nás již padesátá léta nepamatuje, ale to co se děje tento týden v českých trafikách nese mnoho podobných rysů. O co vlastně jde? Další drakonické zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky s nástupem nové mocenské garnitury přineslo i neobvyklou tvrdost při zavádění nového značení (kolků) na cigaretách.

6.3.2015 v 16:00 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Mlejnek

Devítihlavá oranžová saň přišla pouze o jednu hlavu !!!

Vítěz letošních parlamentních voleb – tedy pravice, se raduje z výsledku voleb a hledí s nadějí na dny příští. Hnou už se konečně ledy, přestane být česká politika válkou o moc a prebendy? Dokáže nová vláda nasměrovat naši vlast na cestu postupného snižování dluhů? Dokáže se poprat se všudypřítomnou korupcí a neustále se zvětšující nezaměstnaností?

1.6.2010 v 7:30 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika

Jiří Mlejnek

ČEZ - přání do roku 2009

PF od ČEZu, který mi přišel mailem naprosto plně a zcela vyjadřuje moje mínění o bezohledném a monoplistickém chování našeho "milovaného" ČEZU. Jedná se totiž o mnohonásobně větší okrádání a zlodějinu, než je Julínkova třicetikoruna !!! Souhlasíte se mnou ?

4.12.2008 v 10:31 | Karma: 32,67 | Přečteno: 5440x | Diskuse| Politika

Jiří Mlejnek

Morava a Tlustý pouze špičkou ledovce.....

Kauza Morava je natolik médii přetřásaná, že mi pomalu už začíná lézt krkem. Co vlastně ten Morava spáchal, V žádném případě se jej nechci zastávat, ale jedna věc je úmysl,, druhá věc je skutek a třetí je odpovědnost, morální a trestní. Jeho kauza by se dala rozdělit do dvou fází. Ta první – vyprovokovaná (Tlustý a jeho vířivka) a druhá z vlastní aktivity (dcera Zubové).

18.9.2008 v 10:15 | Karma: 25,52 | Přečteno: 1667x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2824x
Normální človíček, s obyčejnými starostmi a radostmi, který se na svět dívá více zprava a fandí všem kteří chtějí v životě něco dokázat, místo zbytečných tlachů.
Po prvních dvou příspěvcích i imunní proti komentářům.
Odkojen Zepelíny, Sabaty, Párply a Floydy, nesnáším seriály a big soutěže všeho druhu.
Objevil jsem kouzlo www, html, php, sql a ajaxu, nakukuji do flashů, avíček a digifotogalerií.
Novodobé rudochy a rudochy light považuji za největší hrozbu tomuto národu .....