Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

OSVČ versus zaměstnanec - co je lepší?V našem Kocourkově ani jedno

Vsadím se, že pro mnoho lidí je pojem OSVČ velkou neznámou. Takt tedy vězte, že to znamená „Osoba samostatně výdělečně činná“. Se zájmem jsem si přečetl článek blogera Jiřího Kučery : http://jirikucera.blog.idnes.cz/c/17605/Stravenkova-diskriminace.html a hlavně diskusi, která se rozpoutala na téma výhod a nevýhod podnikání a zaměstnání. Jelikož jsem byl dvacet let zaměstnancem a posléze již šestnáctým rokem OSVČ, mám bohaté zkušenosti.

Většina lidí, hlavně z řad zaměstnanců všeho typu si pod pojmem OSVČ, podnikatel, živnostník představuje lotra, který kudy chodí , tudy přemýšlí jak náš nebohý erár co nejvíce ošulit.

Hesla typu: „vždyť si to můžete odepsat z daní“, nebo „ když se Vám to nelíbí tak nepodnikejte“, která zaznívají nejen v diskuzích, ale bohužel i z úst vrcholných levicových politiků, dokumentují jen totálně pokřivený náhled levicové části populace na lidi, kteří se chtěli postavit na vlastní nohy.

Pan Kučera psal ve svém článku o určité diskriminaci podnikatelů (stravenky). Tato drobnost je však jenom špičkou ledovce spousty dalších leváren, které naši politici, obzvlášť v posledních osmi letech postupně vrší na bedra této skupiny:

 

· Dovolená : Každý zaměstnanec má právo na dovolenou 4 týdny, někteří vyvolení i více ( viz.8 týdnů učitelé). V praxi to znamená, že pracují pouze 10 až 11 měsíců v roce. Proč se tedy počítá průměrná měsíční mzda jako dvanáctina ročního příjmu? Proč nemá OSVČ 4 týdny v roce stejnou úlevu jako zaměstnanec ?

· Svátky a dny pracovního volna : Každý zaměstnanec se těší na volno a právem! Vždyť to dostane zaplaceno. Pro podnikatele všeho typu je to však obrovská ztráta, nejen, že přijdou o tržby, ale ještě ke všemu jsou povinni mzdu zaměstnancům zaplatit.

· Nemocnost a nemocenská: Podle statistik je český zaměstnanec jeden z nejvíce nemocných lidí v Evropě a čím menší plat, tím větší nemocnost. Jak je to možné? Jednoduše, jde o zneužívání sociálního systému. Stačí malinká rýmička a už jsem týden i více doma. Jak je to s nemocností OSVČ ? Ano i tito lidé mají právo na nemocenskou, ale jen pokud si platí pojištění. A už vůbec se to nepodepíše na daních. A statisticky je tato skupina nejméně nemocnou částí pracujících.

· Odstupné, výslužné, zlaté padáky a výhodné akcie : Další ze série někdy až nepochopitelných výsad zaměstnanců.

· Ochrana osobních údajů: Pro celou společnost je zveřejnění rodného čísla porušením zákona o ochraně osobních údajů. Ne však pro OSVČ fyzické osoby, jejichž DIČ je právě z rodného čísla složeno a musí být na každém dokladu !!!

· Zodpovědnost a ručení majetkem: Každá fyzická osoba OSVČ ručí celým svým majetkem za své podnikání! Co to vlastně znamená? Všichni tito lidé jsou vlastně vazaly státu a libovůle finančních úředníků nejen v průběhu podnikání, ale i mnoho let po ukončení této činnosti. Znám několik odstrašujících případů zvůle financů, jejichž účelem nebylo kontrola v rámci zákona, ale snaha vyšťourat cokoliv a napařit maximum. A jak jsou na tom zaměstnanci? Všichni víme, že mnohdy i miliónové škody vyznějí do ztracena, naopak, čím větší škoda, tím menší trest.

· Pracovní morálka: Krédo českých zaměstnanců je jednoznačné „ Kapitalisticky žít a socialisticky pracovat“. Na tomto místě se musím také trochu kát, ani já jsem nebyl dobrým zaměstnancem, kde jsem jen mohl, tam jsem se ulil, podle hesla za málo peněz málo muziky. Ale není toto přetrvávajícím nešvarem do dneška ? U OSVČ pojem pracovní morálka neexistuje, pokud se flákám ošulím jen a jen sebe sama a práci, kterou udělat musím, za mě nikdo jiný neudělá.

· Právo na stávku: Další z výsad pouze zaměstnanců, bohužel v našem prostoru hodně zneužívaná i politickou objednávkou. Levice ruku v ruce s odbory zneužívají stávku jako nástroj veřejného nátlaku za zvuku libozvučných hesel a zkreslených polopravd. Mnoho slušně řečeno naivků se nechá strhnout a pod vidinou zvýšení platů se stává laciným nástrojem páchající svým chlebodárcům stamiliónové škody. Co však ještě svět nezažil byla stávka ne proti, ale za podporu zákoníku práce !! Neskutečně nedemokratický a neústavní pamflet z pera komunistických zákonodárců, nakonec schválený socialisticko komunistickou levicí podpořili v ulicích i vysocí představitelé KSČSSD.

· Pracovní povinnosti: Zaměstnanec pracuje 8 hodin denně v rámci svých pracovních povinností. Toť vše. Nemusí se starat o výši daně z příjmů, výpočet pojištění a odvody. Nemusí se starat o shánění práce, práci dostane a musí ji udělat. K tomu dostane příslušný materiál a náčiní . Jak je to u OSVČ ? Než vůbec začně cokoli dělat, oběhá příslušné kolečko po úřadech, kde dokazuje svoji bezúhonnost, bezdlužnost , vzdělání a praxi. Jelikož znalost zákona neomlouvá a je povinen dodržovat příslušné zákony, musí nastudovat : zákon živnostenský, o daních z příjmů, o správě daní a poplatků, o dani z přidané hodnoty, o účetnictví, o dani silniční, o sociálním a zdravotním pojištění , mzdové zákony. Ve zkratce jedná se asi o tisíc stran textu psaného v tzv. „české turečtině“ – jazykem mnohdy nesrozumitelným i právníkům.

 

Sečteno podtrženo:

Nechci vyzdvihovat jednu, či druhou skupinu. Každá má své. Kdo chce jistotu a poměrně bezstarostný život i když s menší nadějí na velké zbohatnutí , raději pracuje v zaměstnání.

Kdo se ovšem cítí ve svém zaměstnání nedoceněn může zkusit podnikání. Dokonce to bylo kdysi (až do r. 1998) i výhodné. Každý však musí počítat s tím, že džungle v pravidlech o podnikání je po 8 letech vlády socanů totální.

 

Nechci si ani stěžovat, ale vždycky mě dokáže nadzdvihnout již výše uvedené heslo:

KDYŽ SE TI TO NELÍBÍ PŘESTAŇ PODNIKAT A DEJ SE ZAMĚSTNAT !!

Ono přeci není tak jednoduché uprostřed rybníka přestat plavat !!!

Našli by odvahu tito lidé říci podobné heslo stávkujícím učitelům ????

O chystané stávce učitelů se chystám také něco napsat, je mi dost nepochopitelné, že se tato relativně slušně vzdělaná skupina pracujících nechá zatáhnout do války o peníze a moc, bez velké naděje na úspěch, neboť tak trochu brečí na cizím hrobě. Ti co školství 8 let řídili, a podělali co jen šlo (viz. „Internet do škol“) teď nejvíce křičí a chovají se jako sousedka, která Vám nejdříve ukradne slepici a pak Vám ji pomáhá hledat…….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Mlejnek | sobota 1.12.2007 10:50 | karma článku: 29,66 | přečteno: 6751x
  • Další články autora

Jiří Mlejnek

Elektronická evidence tržeb (EET) je obludný systém fízlování !!!

Ministr financí Babiš za tiché podpory všehoschopné ČSSD připravují věc, která má za cíl definitivně zlikvidovat jakoukoliv svobodu při podnikání. Zavedení EET je jen předstupeň likvidace kompletního zrušení hotovostních plateb a zrušení pěněz jako takových Fízlování a diktatura státu již dávno přesahuje všechny meze a pro parazity nalezlé v řídících složkách státu, kteří nikdy samostatně nevydělali jedinou korunu, je hotovostní platba pomocí peněz obrovským trnem v oku, protože se dá mizerně kotrolovat a regulovat.

22.3.2015 v 20:35 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Mlejnek

Babišova komanda konfiskují legálně nabyté zboží.

Většina z nás již padesátá léta nepamatuje, ale to co se děje tento týden v českých trafikách nese mnoho podobných rysů. O co vlastně jde? Další drakonické zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky s nástupem nové mocenské garnitury přineslo i neobvyklou tvrdost při zavádění nového značení (kolků) na cigaretách.

6.3.2015 v 16:00 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Mlejnek

Devítihlavá oranžová saň přišla pouze o jednu hlavu !!!

Vítěz letošních parlamentních voleb – tedy pravice, se raduje z výsledku voleb a hledí s nadějí na dny příští. Hnou už se konečně ledy, přestane být česká politika válkou o moc a prebendy? Dokáže nová vláda nasměrovat naši vlast na cestu postupného snižování dluhů? Dokáže se poprat se všudypřítomnou korupcí a neustále se zvětšující nezaměstnaností?

1.6.2010 v 7:30 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika

Jiří Mlejnek

ČEZ - přání do roku 2009

PF od ČEZu, který mi přišel mailem naprosto plně a zcela vyjadřuje moje mínění o bezohledném a monoplistickém chování našeho "milovaného" ČEZU. Jedná se totiž o mnohonásobně větší okrádání a zlodějinu, než je Julínkova třicetikoruna !!! Souhlasíte se mnou ?

4.12.2008 v 10:31 | Karma: 32,67 | Přečteno: 5440x | Diskuse| Politika

Jiří Mlejnek

Morava a Tlustý pouze špičkou ledovce.....

Kauza Morava je natolik médii přetřásaná, že mi pomalu už začíná lézt krkem. Co vlastně ten Morava spáchal, V žádném případě se jej nechci zastávat, ale jedna věc je úmysl,, druhá věc je skutek a třetí je odpovědnost, morální a trestní. Jeho kauza by se dala rozdělit do dvou fází. Ta první – vyprovokovaná (Tlustý a jeho vířivka) a druhá z vlastní aktivity (dcera Zubové).

18.9.2008 v 10:15 | Karma: 25,52 | Přečteno: 1667x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2824x
Normální človíček, s obyčejnými starostmi a radostmi, který se na svět dívá více zprava a fandí všem kteří chtějí v životě něco dokázat, místo zbytečných tlachů.
Po prvních dvou příspěvcích i imunní proti komentářům.
Odkojen Zepelíny, Sabaty, Párply a Floydy, nesnáším seriály a big soutěže všeho druhu.
Objevil jsem kouzlo www, html, php, sql a ajaxu, nakukuji do flashů, avíček a digifotogalerií.
Novodobé rudochy a rudochy light považuji za největší hrozbu tomuto národu .....