Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věci Veřejné by se měly vrátit zpátky na zem

Ještě před pár týdny to vypadalo, že TOP 09 zahájila frontální útok na koalici. Nebylo snad hodiny, aby ministr Kalousek „nekmotroval“ a hlasitě nereptal proti koalici na Magistrátu. Kauza Drobil však ukazuje, že Achillovou patou koalice jsou bezesporu Věci Veřejné

Pokračují tak v tradici nejmenších koaličních partnerů, kterými byli v minulosti Zelení a Křesťanští demokraté. Je nejspíš českou specialitou, že ti nejmenší bývají nejvíce slyšet. V 90. letech to byla právě Luxova KDU-ČSL, která v tehdejší koalici vytvářela největší rozmíšky. Před pár měsíci se zase v „dobrém“ světle předvedli Zelení. Olga Zubová, Matěj Stropnický, Kaťuška Jacques a samozřejmě také jihočeská matka Dana Kuchtová. Kdo by na ně mohl zapomenout?

Kolikrát Zelení hrozili, že opustí vládu, protože nebylo přesně po jejich? Naposledy to bylo, tuším, letos v únoru, kdy se jim nezdál dost sociální Janotův úsporný balíček. Jako by si tyto malé a zcela podružné strany neuvědomovaly, že politika je uměním možného. Pokud za mnou stojí 5 – 7% voličů, nemohu přeci ze svého předvolebního programu prosadit 100% bodů. Vždy se na něčem zaseknou a trucovitě dupou svoji malou dětskou nožkou. Pokud nebude po jejich, tak vláda padne. A basta!

V těch nejlepších tradicích KDU-ČSL a SZ nyní pokračují i Věci Veřejné. Politická strana, kterou do Parlamentu katapultovala bláhová snaha voličů přinést do české politiky nové tváře, které budou pilně pracovat pro svůj lid. Vévéčkáři vytáhli eso z rukávu v podobě Radka Johna. Jistě, nebyl to špatný marketingový tah. Radek John v dobách své největší slávy patřil k novinářským celebritám. Každý týden ve svém nováckem pořadu bojoval proti nespravedlnosti, korupci a všem zlořádům světa. Nyní jej tedy jeho věrní televizní fanoušci chtěli vidět v politice. Jestli udělali dobře nebo špatně, to nechci hodnotit. Jenom o Radku Johnovi tento článek rozhodně není.

V posledních týdnech však Věci Věřejné opravdu chytají manýry SZ a KDU-ČSL. Nahlas mluví o svém programu, který jim reklamní agentury prozíravě postavily na boji proti korupci, a tvrdí, že nesmí zklamat své voliče. To říkávali politici KDU-ČSL a Zelení v minulosti také. Vždy, když měli pocit, že koalici teče do bot, dávali od ní ruce pryč. Oni byli vždy ti křišťálově čistí, ti, kteří drželi prapor spravedlnosti a dobra. Malí a utiskování, kteří statečně bojují proti silným a mocným (tedy, proti svým větším koaličním partnerům).

Jako by malým stranám stoupla po uzavření koaliční smlouvy sláva do hlavy. V pondělí se Radek John a spol. urazili, když si dovolil premiér Nečas trochu přitvrdit. Opustili kolační jednání a nyní trucují. Kladou si podmínky, ze kterých nechtějí slevit. Pokud nebude po jejich, vláda jejich podporu nezíská. Např. Zelení dodnes hořekují, že z vlády neodešli. Je to zcela mylný předpoklad, ale to samé budou jednou jistě tvrdit právě i Vévéčkáři. To už ovšem budou mimoparlamentní stranou, která se bude při každých volbách potácet mezi 2 až 3 %. Pokud Věci Veřejné vládu nepodpoří, poruší koaliční smlouvu a budou nuceni odejít do opozice, dopadnou stejně. Nevím, nad čím budou hořekovat, ale ve volbách budou získávat zase jen 2 – 3 %. Poslední krajské a senátní volby naznačily, že Věci Veřejné se v tuzemské politice rozhodně neusadily navždy. Těžko říci, jestli si z toho Vévéčkáři vzali ponaučení. Zdá se, že spíš ne…

Již před pár měsíci jsem tvrdil, že jít do koalice s Věcmi Veřejnými je sázka do loterie. Strana, která lavíruje mezi socialismem a středopravicovým (co se vlastně pod tímto patvarem ve skutečnosti skrývá?) viděním světa, nemůže být spolehlivý partner pro žádnou pravicovou stranu na světě. Vévéčkáři by si měli uvědomit, že jejich vpravdě náhodná existence v Parlamentu, se nemusí již nikdy opakovat. A s největší pravděpodobností ani nebude. Mají tedy unikátní možnost poučit se z chyb KDU-ČSL a SZ.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Kohoutek | úterý 21.12.2010 10:15 | karma článku: 24,81 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Jiří Kohoutek

Zledovatělá nástěnka

olověná rukakrouží nad polemparanoidní mrakysyčí nad kolemrýmy uhynulyna nedostatek talentu

30.4.2013 v 19:28 | Karma: 4,65 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Kohoutek

Podporuji stanovisko Ruska a Číny vůči Sýrii. Jsem proto komunista?

Krev na libyjských mrtvých sotva oschla a západní svět už si našel další oběť své zvrhlé touhy šířit po světě demokracii. Nyní je na řadě Sýrie. Škoda, že se toho nedožil humanitární bombardér No. 1 Václav Havel. Byl by jistě mezi prvními, kdo by volal po „humanitárním bombardování“. Asad je zrůda, Asad je diktátor, Asad je prostě na odstřel. Také vám to tak připomíná libyjské události z loňského roku?

7.2.2012 v 9:30 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohoutek

Ať je prezidentem Klausová nebo Němcová. Jen ne Švejnar a Rychetský

Před pár týdny se tu objevil článek Dušana Streita, ve kterém autor vyjádřil přání, aby po Václavu Klausovi nastoupila do prezidentského úřadu jeho manželka Livie. Přiznám se, že mě do té doby toto jméno nenapadlo. Čím víc o tom ale přemýšlím, tím více se mi líbí. Začal jsem jméno Livie Klausové nahlas opakovat při debatách mezi svými přáteli a ohlas byl veskrze kladný. I v ryze pánské společnosti jsme se shodli, že tentokrát mají případní kandidáti ženského pohlaví opravdu co nabídnout.

4.2.2012 v 10:00 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1293x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohoutek

Agentura pro sociální začleňování jen vyhazuje naše peníze oknem

Je to stále dokola. Parta naivních levičáků a sympatizantů Strany zelených se v kavárně po pár deckách bílého se vzrušením v hlase rozhodne, že bude konat dobro. Padá spousta návrhů. Někdo chce pomáhat vozíčkárům, druhý sýkorkám, třetí je všechny trumfne a nakonec vznikne organizace se vznešeným názvem Agentura pro sociální začleňování. Obvykle následuje sálodlouhé sepisování projektu, vytyčení cílů a pěkne za tepla se s tím běží k politikům.

2.2.2012 v 9:15 | Karma: 30,30 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jiří Kohoutek

Palach byl nemocný člověk. Zaslouží si lítost, nikoli obdiv

Přečetl jsem si pár přispěvků pod článkem Luboše Záloma a chtě nechtě musím s odstupem několika dní reagovat. Určitě za to dostanu od místních mudrců za uši, ale to nevadí. Nemohu však už dál číst příspěvky zdejších čtenářů, kteří považují upálení sama sebe za vlastenecký čin a příkladné hrdinství. Jan Palach byl nemocný člověk, na tom trvám. Jen se divím, že většina jej má za modlu a morální autoritu.

26.1.2012 v 9:00 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Rychlík srazil v Holýšově člověka. Záchranka také ošetřila epileptika ve vlaku

6. května 2024

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak člověka. V péči záchranářů navíc skončil jeden z...

Boom rekreační plavby. Češi skupují lodě, kapitánských průkazů přibývá

6. května 2024

Premium Česko zažívá obrovský rozvoj rekreační plavby. Vznikají nová přístaviště, servisní centra pro lodě,...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Jsem jeden z mnoha...

Seznam rubrik