Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bouše

27. 1. 2012 14:19
Můj příspěvek k diskusi u článku "Josef Mašín je blb"

Mašín je zcela mimo se svým hodnocením Jana Palacha. Nelze přece srovnávat situaci padesátých let se situací po obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na nějaký ozbrojený boj, jak si to nejspíš Mašín představuje, nebylo v té době ani pomyšlení. Je potřeba si uvědomit, že zde bylo trvale kolem sto tisíc po zuby ozbrojených ruských vojáků a desítky tisíc tanků a těžké techniky. A okupanti se doslova "třepali" na jakýkoliv projev "kontrarevoluce", aby mohli lépe zdůvodnit svůj "dočasný" pobyt na našem území. Formy odporu byly proto velmi omezené. Ta, kterou zvolili Jan Palach a Jan Zajíc, se může z odstupu jevit jako zbytečná oběť, protože dnes už víme, že českým národem jejich čin sice otřásl, ale bohužel ho k žádnému velkému odporu nevyburcoval. To však tito dva nemohli tušit. Proto je velmi nefér hodnotit dnes jejich oběť jako neuvážený čin, nebo dokonce (ústy Mašína) jako projev labilní a depresívní mysli. Pro mne oba byli a zůstanou hrdiny.

2 0
možnosti

Astaroth

27. 1. 2012 0:38
na toto tema

Bavi se v nebi popraveni hrdinove, kdo vykonal vetsi hrdinsky cin. Prvni rika "zapalil jsem sovetsky tank a posadka uhorela, z druheho tanku mne zastrelili", jiny "vrhl jsem se s nozem na tribunu a bodal jsem do tech papalasu, tri padli v krvi, nez mne rozstrilely milice", dalsi rika: "Vykolejil jsem esalon CSLA, pul vlaku se skutalelo z naspu do reky, tanky rozbite, nova dieselova lokomotiva znicena, hromady vojaku mrtvych". ctvrty, rachiticky student rika "to nic neni, ja se na vaclavaku polil bensinem a zapalil" :-PRv

1 0
možnosti

dva mraky

27. 1. 2012 1:06
Re: na toto temav

Ona se da stopa v myslich lidi zanechat i bez znicenych tanku a vykuchanych nepratel. Tak to chodi. A podle vseho byl Palach idealista a jeho odhodlani bylo skrz naskrz skutecne. Je v tom neco az nerealneho, jako z romanu. Ze nam zkusenym pragmatikum a cynikum to pripada jako pomylenost nic nemeni na tom, ze srdci lidi se to dotkne. Lide ani nemysli na to, ze by ho chteli nasledovat. Teorie o tom co to svedci o nasi narodni povaze ktere autor prezentuje jsou naprosto mimozni. Lidi jsou jeho cinem dojati, je to tragicky hrdina moderni doby. Jakkoli vsichni vi, ze z praktickeho hlediska  to nepomohlo ani trochu, stejne jsou dojati, to je duvod proc si Palacha pripominaji.

2 0
možnosti

hasmen

26. 1. 2012 23:52
Tohle myslíte vážně?

...byl by dnes oblíbený asi jako bratří Mašínové

1 0
možnosti

Miska Kvakin

26. 1. 2012 18:45
Pane Kohoutku,

je jisté, že jednou i dospějete. Doufejme, že při své cestě životem naberete i trochu rozumu a moudra. Zatím děláte to samé, co levicoví intoši - trápí mě má bezvýznamnost, tak se zviditelním nějakým "moudrem".

O té době nevíte nic, nemáte tušení, jak tu dobu lidé prožívali, natož co si mysleli (to, co jim předhazujete, platí o minimu z nich), ale z toho nic nevědění umíte vytvořit brilantní závěry. Prostě klasický nedoceněný intoš.

Srovnávat Mašíny a Palacha prostě nejde, každý žil v jiné době, v jiných podmínkách, každý vycházel z jiných životních zkušeností. Každý z nich je hrdina, byť každý z nich jinak. To poslední, co bychom potřebovali, je dohadovat se, kdo z nich je větší či menší hrdina - nebylo by relevantnější, kdybyste se zajímal třeba o to, proč se soustavně zdražuje třeba plyn či elektřina?

2 0
možnosti

JaromírP.

26. 1. 2012 22:32
Re: Pane Kohoutku,

Pane Kohoutku. Z podobných příspěvků si nic nedělejte! Slovy o Vaší "bezvýznamnosti" si potřebuje jeden z "historiků" trošku zvýšit svoji "významnost".

1 0
možnosti

dva mraky

26. 1. 2012 16:32
černá a bílá

Spousta lidí nedokáže vidět jinak, někdo si všimne že lidé uznávají Palachův čin. Místo aby si zjistil víc tak hned začne myslet. Myšlení bez informací dává často divné výsledky. Je přece logické, že když někdo není absolutní geroj, nutně to musí být buď zbabělec nebo blázen. Takže se vytvoří "většina, která to považuje za příkladné hrdinství" -to si dělal anektu nebo co? Vyplodíme "duševní chorobu"- je v rozporu s běžně dostupnými informacemi. A popláčeme si nad nedostatečným uznáním Mašínů.  

Ale nač kupovat trakař když si ho můžu sám vymyslet. Nevadí, že bude mít dvě kola, jednu rukojeť, pedály a skoro nic neuveze, hlavně, že to bude inovativní.

2 0
možnosti

Pavel_D

26. 1. 2012 16:42
Re: černá a bílá

Pořád tu vyzývám, aby nějaké ověřitelné věci někdo zveřejnil. A pořád nic.

0 0
možnosti

pěnice

26. 1. 2012 14:47
Já nemusím souhlasit s názory

nebo tím, co autor za svůj názor vydává. Jen chci, aby se na to neodpovídalo nadávkami,či haněním autora. Všechno jde slušně říct, srozumitelně vyargumentovat. Nemůže si přece někdo myslet, že když autora bude urážet, ten ochotně přistoupí na jeho názor. Spíše zapřemýšlí, když s ním budeme diskutovat bez urážek.

3 0
možnosti

iacobau

26. 1. 2012 14:54
Re: Já nemusím souhlasit s názory

Naprosto s vámi souhlasím R^

1 0
možnosti

ELAPHURUS

26. 1. 2012 13:41
Děti

mohou mít takovéto názory, leden 1969 bych přirovnal k zimě 1938, když západ i naše vláda zradily občany, odhodlané se bránit fašismu.... Obrovská frustrace může vést k sebevraždě i zdravého člověka....

1 0
možnosti

Pytlík

26. 1. 2012 13:20
Z takových lidí...

Z takových lidí jako jste Vy se mně chce blejt. Vám asi nic neříkají pojmy rodina, vlast, národ. Vy žít v pravěku, tak nebudete bránit své lidi proti útočníkům. Vy nebudete bránit nikoho, vy se "rozumně" schováte a potom budete z doutnajících trosek sbírat zbytky.

Prakticky celá naše generace žila s vědomím, že ji čeká boj. Že jednou půjde s holýma rukama proti tankům. Jan Palach začal svůj boj dřív a se ctí v něm padl. To nebyla sebevražda nemocného člověka, to byl políček do tváře okupantů. A citelný.

A pak se najde, bez prominutí, vůl, který prdlajs ví a kecá o čem nemá páru. Milý pane, když už o tom houby víte, ASPOŇ DRŽTE HUBU!

4 0
možnosti

iacobau

26. 1. 2012 13:23
Re: Z takových lidí...

Mladý pán má právo na názor. A na rozdíl od vás není vulgární. Pokud s jeho názorem nesouhlasíte, můžete se slušně vyjádřit, nebo se raději nevyjadřujte vůbec.

0 0
možnosti

petrph

26. 1. 2012 13:06
je to trošku opačně

Jistěže existuje určitá skupina "od narození, či od nějakého úrazu či nemoci" duševně nemocných osob. Ovšem ve většině případů je prvotní  nějaký vnější dlouhodobě působící stresující činitel, který přivádí člověka do zoufalství - a to se pak postupně přeměňuje do duševní nemoci"..   Ale ani to není přesné, ani psychiatři nemají k dispozici nějaký "psychoměr", na kterém by mohli odečíst "pane, Vy máte maniodepresivní psychózu". Při stanovování té diagnózy musí opravdu zkoumat dlouhodobé chování pacienta, jak z hlediska jeho neobvyklých činů,tak i prostředí,které na něj působily..Říct "Palach by duševně nemocný člověk a proto spáchal sebevraždu", je poněkud laciné..

Mimochodem, kdyby jsme měli použít tento pohled,tak jsme byli po okupaci duševně nemocní všichni.Právě to, že člověk stává po nějakém psychickém zlomu naprosto pasivní, nemá vlastní vůli, jen sedí a trpně čeká aby udělal to co mu jiní nařídí ,je příznakem určité duševní poruchy, či sociální nedospělosti, která se musí léčit

0 0
možnosti

markyz.Gero

26. 1. 2012 11:57
jednoduše

nemáte na to abyste Palachův čin pochopil, no to se stává vaše pririty jsou nastaveny zcela jinak než jeho ale jen nevím kde se ve vás bere odvaha soudit či snad dokonce zesměšňovat

4 0
možnosti

Astaroth

26. 1. 2012 12:03
Re: jednoduše

Kdyby aspon nekde na vysokem naspu vykolejil vlak s vojenskou technikou!

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Jsem jeden z mnoha...

Seznam rubrik