Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiří Pehe a Daniel Landa bojují za lepší svět

Ač se to na první pohled možná nezdá, Jiří Pehe a Daniel Landa mají mnoho společného. Oba dva se stylizují do rolí mesiášů, kteří chtějí vybudovat lepší svět. Jiří Pehe bojuje za světlou budoucnost (tedy, bez zkaženého kapitalismu) prostřednictvím svých kvazi-filozofických textů. Daniel Landa zase napravuje zkažený svět prostřednictvím svých kvazi-filozofických pojednání.

Co je na tom však zajímavé, je skutečnost, že tito pánové mají dostatek příznivců, kteří jsou ochotni své guru následovat třeba na konec světa. Tak trochu mi připomínají hlavní postavu jménem Rádce z románu Válka na konci světa, jehož autorem je peruánský spisovatel Vargas Llosa. Nebudu čtenáře nudit obsáhlým popisem děje této knížky, ale onen zmíněný Rádce se pokusil vytvořit „rovnostářské společenství křesťanů v očekávání zániku starého světa“, jak se trefně píše v anotaci knihy. Také Daniel Landa a Jiří Pehe očekávají zánik současného světa a nabízejí svým ovečkám něco lepšího.

 

Jiří Pehe sám sebe prezentuje jako filozofa, politologa a publicistu. Téměř denně zásobuje své věrné esejemi, ve kterých se velmi učeně a sofistikovaně zamýšlí nad prohnilým kapitalismem, jemuž údajně zvoní hrana. Učená slůvka na prostý lid platí, a tak je mnohými pan Pehe považován za věrozvěsta a vizionáře. Jsem si jistý, že opravdu má jakousi vizi nového světa. Obávám se však, že v takovém světě bych žít nechtěl.

 

Jde totiž o svět, kterému vládne kolektivistický duch. My jsme já, a já  jsme my. Společnost, která povstane na troskách kapitalismu, se obloukem vrátí k Marxovi a jeho Kapitálu. Všichni si budeme rovni, multikulti bude oficiálním náboženstvím, sociální stát mantrou. Člověk sám o sobě nic neznamená, v prvé řadě jde o blaho lidu. Státní zásahy do ekonomiky jsou ospravedlnitelné a žádané, jsou přeci konány ve jménu lidu. Kvóty na přesný poměr žen v politice i vedení soukromých firem jsou základem moderní a spravedlivé společnosti.

 

A tak by se dalo pokračovat dál. V podobném světě jsme už měli tu „čest“ žít. Netvrdím, že Jiří Pehe je kryptokomunista, bolševik a levicový revolucionář. On je spíše představitelem jakéhosi „plíživého socialismu 21. století“, který konečně přinese dobro všem, bez rozdílu rasy, pohlaví a víry. Snad ani ty gulagy nebudou zapotřebí. Na první pohled neříká nic tak „škodlivého“, o to je však jeho „filozofie“ nebezpečnější. Nebezpečnější pro toho, kdo s ni nesouhlasí.

Už nyní čtu v diskuzích pod jeho manifesty silácké řeči novodobých revolucionářů, kteří chtějí spravedlnost pro všechny. Bude to ovšem „spravedlnost“ opět vydobytá na úkor někoho jiného. V tomto případě půjde o podnikatele, buržoje, kapitalisty, ale především svobodomyslně a samostatně myslící občany, kteří chtějí o svém životě rozhodovat jen a jen sami – bez zásahů státu do jejich soukromí.

 

Zpěvák Daniel Landa bojuje na stejné straně barikády jako Jiří Pehe. Oba to ještě možná ani netuší, ale vize jejich světa si je velmi podobná. Nechybí v něm řád, pravidla a samozřejmě spravedlnost. Oba chtějí přinést lidu dobro. A kdyby jej lid náhodou nechtěl přijmout, dostane dobro i tak.

Daniel Landa ke svému cíli používá poněkud primitivnějších nástrojů, ale o to mají větší efekt. Prostý lid potřebuje někoho, koho by mohl následovat. V každé době, na jakémkoli místě na světě – mesiáš „is wanted“. Za časů své mladické nerozvážnosti chtěl Daniel Landa očistit svět od Afričanů, Romů a Asiatů. Poté zmoudřel, osvítilo jej něco jako „světlo boží“ a on v sobě našel dobro. Dobro, o které se chce za každou cenu podělit s ostatními. Zakládá jakýsi řád a svá veřejná prohlášení zaobaluje do „pseudo-kvazi-filozofických“ mouder. Na svoji stranu si získává nejednu známou osobnost ze světa politiky (Vidím, Onderka…) i filmu (Vetchý).

 

Před pár měsíci se Landa vytasil s tajemným muzikálem, ze kterého je prostý lid naprosto okouzlen a konsternován. Magie, skvostné efekty, mudrování o životě smrti zabalené do pěkného obalu – něco podobného se prodává v hypermarketech. Konečně i obyčejný traktorista, pokladní, dělník chápe své vyšší poslání na zemi a může proniknout k jádru věci. Nietzsche, Sokrates, Kant, Hegel? Kdepak. Nebuďte bláhoví.  Nový řád světa nemůže stát na starých myšlenkách. Landa nabídnul svojí vlastní cestu a poté se stačí jen vydat. Nikdo neví, kam jej dovede, ale lepší něco než nic, což?

 

Přiznám se bez mučení, že věrozvěstové typu Pehe a Landa mě děsí. Ještě snad mnohem víc mě však děsí jejich příznivci. Jsem tolerantní a vůči jiným myšlenkám vcelku snášenlivý. Mám ale dojem, že mé vidění světa do konceptů pánů Peheho, Landy, ale i Bělohradského či Kellera pranic nezapadá. Je nejspíš nezadržitelné, aby se v budoucnosti neujala jedna z jejich vizí, ale pevně doufám, že to bude co nejpozději. Stejně tak pevně doufám, že poblouznění prostého lidu bude trvat kratší dobu, než mezi lety 1948 – 1989.

 

Autor: Jiří Kohoutek | čtvrtek 11.11.2010 14:17 | karma článku: 20,47 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Jiří Kohoutek

Zledovatělá nástěnka

olověná rukakrouží nad polemparanoidní mrakysyčí nad kolemrýmy uhynulyna nedostatek talentu

30.4.2013 v 19:28 | Karma: 4,65 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Kohoutek

Podporuji stanovisko Ruska a Číny vůči Sýrii. Jsem proto komunista?

Krev na libyjských mrtvých sotva oschla a západní svět už si našel další oběť své zvrhlé touhy šířit po světě demokracii. Nyní je na řadě Sýrie. Škoda, že se toho nedožil humanitární bombardér No. 1 Václav Havel. Byl by jistě mezi prvními, kdo by volal po „humanitárním bombardování“. Asad je zrůda, Asad je diktátor, Asad je prostě na odstřel. Také vám to tak připomíná libyjské události z loňského roku?

7.2.2012 v 9:30 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohoutek

Ať je prezidentem Klausová nebo Němcová. Jen ne Švejnar a Rychetský

Před pár týdny se tu objevil článek Dušana Streita, ve kterém autor vyjádřil přání, aby po Václavu Klausovi nastoupila do prezidentského úřadu jeho manželka Livie. Přiznám se, že mě do té doby toto jméno nenapadlo. Čím víc o tom ale přemýšlím, tím více se mi líbí. Začal jsem jméno Livie Klausové nahlas opakovat při debatách mezi svými přáteli a ohlas byl veskrze kladný. I v ryze pánské společnosti jsme se shodli, že tentokrát mají případní kandidáti ženského pohlaví opravdu co nabídnout.

4.2.2012 v 10:00 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1293x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohoutek

Agentura pro sociální začleňování jen vyhazuje naše peníze oknem

Je to stále dokola. Parta naivních levičáků a sympatizantů Strany zelených se v kavárně po pár deckách bílého se vzrušením v hlase rozhodne, že bude konat dobro. Padá spousta návrhů. Někdo chce pomáhat vozíčkárům, druhý sýkorkám, třetí je všechny trumfne a nakonec vznikne organizace se vznešeným názvem Agentura pro sociální začleňování. Obvykle následuje sálodlouhé sepisování projektu, vytyčení cílů a pěkne za tepla se s tím běží k politikům.

2.2.2012 v 9:15 | Karma: 30,30 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jiří Kohoutek

Palach byl nemocný člověk. Zaslouží si lítost, nikoli obdiv

Přečetl jsem si pár přispěvků pod článkem Luboše Záloma a chtě nechtě musím s odstupem několika dní reagovat. Určitě za to dostanu od místních mudrců za uši, ale to nevadí. Nemohu však už dál číst příspěvky zdejších čtenářů, kteří považují upálení sama sebe za vlastenecký čin a příkladné hrdinství. Jan Palach byl nemocný člověk, na tom trvám. Jen se divím, že většina jej má za modlu a morální autoritu.

26.1.2012 v 9:00 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Jsem jeden z mnoha...

Seznam rubrik