Konečně někdo oficiálně přiznal, že je armáda podfinancována

Na obraně záleží, řekl ministr obrany Martin Stropnický na konferenci k 15. výročí vstupu ČR do NATO. Nutno ještě k tomuto výroku přidat výroky NGŠ, kde konstatuje, že je AČR podfinancována.  Bravo pane ministře. Za tento výrok Vás nelze nepochválit!

Konečně někdo oficiálně přiznal, že je armáda podfinancována a je nutno do ní nalít peníze, jinak bude nucena zrušit plnění některých, ze zákona plynoucích, úkolů. To je pro vojáky po hodně dlouhé době dobrá zpráva. Hodně dobrá zpráva. 
Teď ukončit diskuze, vytáhnout rozpočet armády alespoň na slibovaných 1,5% HDP a začít se slušně chovat k vojákům v základních funkcích. Ti na slušné a zákonné zacházení velení čekají jako žíznící na vodu.
Stále mám na paměti nedávnou historii resortu obrany spojenou se jmény Barták, Parkanová a Picek. To je z mého pohledu linka totální nekompetence ministrů a až příliš hluboké loajality náčelníka generálního štábu. Ti dnešní stav armády a její podfinancování na hraně přežití umožnili. Jde o hlavní aktéry masivního propadu armády. Jejich chybné kroky nás dnes budou stát více, než by stálo udržení schopných lidí v resortu.
Jen vzpomeňme, to bylo ve své době silných prohlášení, kde Barták, Parkanová i Picek tvrdí, že schopnosti armády udrží v nezměněné kvalitě, ale pokud to ještě klesne...znáte to. Přitom zasvěcení věděli, kam tento scénář vede.
Masivní propouštění, ztráta schopných lidí, omezení schopností, finanční kolaps.......
Ekonomika je neúprosná a každé ekonomické opatření má dopady. V tak velkém resortu, jakým je armáda nějakou dobu trvá, než se obnaží chyba v nastavení financí.
Dnes jsou chyby v rozhodování těchto vrcholných úředníků státu zřejmé, ale jejich odpovědnost již klasicky nedohledáme. Politicky končí u ODS a TOP09.
Snad korekce financování armády směrem k 1,5% HDP pomůže z vleklých a chronických problémů resortu především v personální oblasti. A doufám, že pomůže od nezákonného hospodaření velitelů s pracovní dobou vojáků. Podfinancovanost resortu jednoznačně nesli na svých hřbetech vojáci v základních funkcích a především ti byli zneužíváni za hranou zákona k řešení hrubých rozpočtových chyb minulých ministrů!
Rozpočtový rámec musí být v souladu s úkoly, které armáda plní a nesmí vést k porušování zákonů.

Autor: Jiří Kohout | neděle 16.3.2014 23:20 | karma článku: 12,52 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Jiří Kohout

Nezaměstnanost trochu jinak

7.12.2016 v 0:41 | Karma: 22,57

Jiří Kohout

Socalismus v nás a uprchlíci

22.8.2015 v 20:21 | Karma: 29,22

Jiří Kohout

Dobré ráno pane premiére.

28.6.2015 v 13:34 | Karma: 25,00

Jiří Kohout

Sociální jistoty?

26.3.2015 v 22:49 | Karma: 20,58