Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrušme pravidelné volby!

Pravidelné volby jednou za 4 roky jsou základním kamenem naší zastupitelské demokracie. Možná už nastal čas tento základní kámen trochu otesat, aby se vládnoucí politici opět začali chovat v souladu s přáními svých voličů.

Stejně jako se bakterie přizpůsobily původnímu penicilínu, tak se i velké politické strany dokonale přizpůsobily současným pravidlům. Díky tomu na ně demokratické mechanizmy přestávají účinkovat. Abychom udrželi s bakteriemi krok, vyvíjíme z původního penicilínu jeho stále účinnější verze. Proč nezkusit stejný postup s volebním systémem?

Dnešní velké strany mají pravidla jak se říká "zmáknutá" a tak se ve svých rozhodnutích během volebního období už téměř nemusí ohlížet na své voliče aniž by jim to příští volby výrazně ublížilo. Chovají se podle jednoduchého scénáře.

Před volbami politici naslibují ve volebních programech naprosto nesplnitelné pohádky, kterým často ani sami nevěří. Zdůrazní nějaké nedůležité "úspěchy", které se jim za dobu jejich předchozí vlády podařily. Těmi úspěchy může být např. "zavedli jsme referendum" (tak omezené, že je na nic) nebo "zvedli jsme důchody" (v průměru o 40 Kč). Vůbec se nedotknou otázek, které by mohly voliče naštvat a tak samozřejmě neuvidíme pravdivá hesla typu "dáme více peněz ilegálním imigrantům a neziskovkám", "zvýšíme a zavedeme nové daně", "plně se podřídíme rozhodnutím Bruselu" nebo "udržíme mzdy na téměř nejnižší úrovni v EU". Nebudou se také chlubit zpackanými privatizacemi, tunelováním státních podniků a zvýšením zadlužení. Díky vazbám na bohaté kmotry, pardon sponzory, zaplaví republiku billboardy, na kterých jsou jen krásná hesla sestavená P.R. agenturami společně s jejich usměvavými, Photoshopem vylepšenými tvářemi. Zároveň maximálně pošpiní soupeře a zmanipulovanými, pardon, nechtěně nepřesnými průzkumy preferencí voliče přesvědčí, že jejich hlas propadne pokud budou volit nějakou menší stranu.

Zmatený volič zase vybere jednu z velkých stran jako minulé volby a potom následující 4 roky nadává. Proč? Velké strany po volbách sestaví koalici a ihned zapomenou na svoje předvolební sliby. Mohou si to dovolit, nové volby budou až za 4 roky. Přijímají jeden zákon horší než druhý. Zákony často křiví lobbisté na míru svým kamarádům ze spřízněných firem a korumpují, pardon, přesvědčují poslance i přímo ve sněmovně. Politici si rozdávají milionové odměny, schvalují stonásobně předražené státní zakázky, často bez výběrových řízení a volič jen skřípe zuby nebo nadává - u piva nebo na internetu. Sice může sepisovat petice, může demonstrovat, ale vládnoucím stranám je k smíchu. V našem demokratickém systému neexistuje žádný mechanizmus, kterým by voliči mohli politiky odvolat když se zpronevěří svým slibům. Volební programy stran nejsou pro politiky závazné, ihned po volbách jsou proto roztrhány a vyhozeny do koše. Příklad? Nejmenovaná strana slíbila svým voličům, že zvrátí dar církvím nazvaný "církevní restituce". Na tomto slibu postavila svoji kampaň, k takovému konání dostala od voličů mandát. Nic však proti tomuto bezprecedentnímu okradení nás všech neudělala.

Rok před volbami se politici trochu uklidní, začnou naoko přijímat zákony "pro lidi" a tváří se, že naslouchají svým voličům. Navrhnou třeba nesmyslný zákon, který zakáže pracovat lidem v obchodech s podlahovou plochou přes 200 metrů čtverečních o státních svátcích aniž by se zaměstnanců nebo kupujících zeptali, zda o to stojí. Populisticky zvednou platy státním zaměstnancům aniž by to nějak navázali na zvýšení produktivity jejich práce nebo je učinili za jejich práci hmotně odpovědnými. Tímto úplatkem si defakto koupí jejich hlasy za cenu zvýšení zadlužení po vzoru politiků v Řecku. Přes to všechno se voliči ve většině případů nechají oklamat mediální předvolební masáží a zvolí stejné politiky, kteří je už tolikrát zklamali.

Napadla mě proto kacířská myšlenka. Co kdybychom pravidelné volby zrušili a zavedli možnost vyvolat volby kdykoliv peticí s dostatečným množstvím podpisů, stejným principem jakým je vyvoláváno referendum? Touto změnou bychom jako vedlejší efekt získali velmi důležitou "odvolatelnost politiků". Když by politici začali jít až příliš proti zájmům voličů, peticí by mohli občané kdykoliv vyvolat nové volby a než by se politici vzpamatovali, objednali billboardy a "cinknuté" průzkumy volebních preferencí, už by neseděli na svých teplých židlích. Museli by si tak na svoje činy dávat pozor neustále, ne jen poslední rok pevně daného volebního období. Naopak, pokud by politici jednali ve shodě se zájmy svých voličů, nebyly by volby vyhlášeny třeba 10 let a ušetřilo by se za každé celorepublikové volby zhruba půl miliardy korun. Čestné a pracovité politiky, kteří by rozhodovali transparentně v souladu se zájmy voličů by nikdo měnit nechtěl.

Tento systém by také lépe odpovídal přirozenému stavu v přírodě. Tam jsou měněni vůdci většinou pouze když už ti současní nejsou přínosem pro skupinu. Např. včely vyženou starou matku když mají pocit, že už není dost výkonná a vychovají si místo ní matku novou. U velkých, ve skupinách žijících zvířat je vždy nějaký vůdčí samec nebo samice, kteří nejsou měněni každý rok, ale jen když už jsou na vedení skupiny slabí. Stejně tak bychom my mohli volit nové politiky vždy, když už bychom těch starých měli dost.

Pro vyvolání voleb by musela platit přísnější pravidla než pro vyvolání referenda. Protože by k vyvolání bylo potřeba hodně podpisů (klidně elektronických pro snížení nákladů) zaručila by se tímto mechanizmem i vyšší volební účast a silnější mandát zvolených politiků. Voliči by chodili k volbám cíleně proto, aby něco aktivně změnili, ne jen proto, že jsou zase o 4 roky starší a prostě musí někoho vybrat. Stejně jako u referenda by byly volby platné jen pokud by se jich zúčastnilo nějaké minimální procento oprávněných voličů. Jinak řečeno, když dostatečný počet občanů zatouží po změně.

Tolik úvaha s cíleně kontroverzním nadpisem. Je to skutečně pouze úvaha, protože tak velká změna volebního systému nebude možná nikde ve světě ani v řádu desítek let. Defakto ani není nutná. Úplně by stačilo k současným pravidelným volbám přidat možnost vyvolání předčasných voleb peticí. A to buď v komunálním nebo celostátním měřítku. Čistě jako úplně poslední pojistku. Tím bychom získali tolik potřebnou odvolatelnost politiků, kterým by se díky Damoklově meči předčasných voleb mohlo vrátit při hlasování o zásadních otázkách svědomí a odpovědnost.

Autor: Jiří Kment | neděle 8.5.2016 13:45 | karma článku: 22,04 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jiří Kment

Likvidace stromů v parku Danuše Muzikářové

Developer chce nový obchodní komplex v centru Brna. Vzhledem k plánované velikosti objektu by mu 2 patra garáží pod objektem nestačily. Ale vedle je přece volná nezastavěná plocha, Park Danuše Muzikářové, dříve Park Rooseveltova.

11.9.2023 v 0:59 | Karma: 15,82 | Přečteno: 740x | Diskuse

Jiří Kment

A ve vlastní zemi budem jako cizí...

Sledujete počty nově příchozích migrantů z Ukrajiny? Tušíte alespoň řádově, kolik už jich tu máme? A kolik jich tu budeme mít na konci roku za předpokladu, že se nebude jednat o míru a tím pádem migrační proud nebude slábnout?

6.1.2023 v 3:34 | Karma: 30,70 | Přečteno: 808x | Diskuse

Jiří Kment

Dobrý den, víte, jak se privatizuje v Brně na severu?

Tak začínala zpráva, kterou podle pisatele dostali brněnští zastupitelé i policie. Níže je pokračování, neověřitelné berte s rezervou. Ctím presumpci neviny - odstraněny údaje, které se zatím neobjevily v tisku. Jinak bez úprav.

18.11.2022 v 12:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kment

Kontrolním výbor MČ Brno - Bystrc očima piráta...

Zelená pro Bystrc, Piráti a Bystrčáci to letos rozjeli v Bystrci ve velkém. Obsáhlé noviny s názvem "Bystrcké listy" jste jistě ve schránce nepřehlédli. Co tak si článek rozebrat z pohledu manipulací a dezinformací?

15.9.2022 v 13:32 | Karma: 7,31 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politika

Jiří Kment

Muž, který sázel stromy

Knihu i její animované zpracování známe asi všichni. Osamělý muž sázel stromy tam, kde je předtím jiní lidé vykáceli. Soustavnou, tvrdou prací vytvořil z pustiny místo vhodné k životu. Probíhá někde analogický příběh i dnes?

25.12.2021 v 4:08 | Karma: 21,41 | Přečteno: 524x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2390x
Absolvent fakulty informatiky MU, zaměstnanec VoIP/virtuálního mobilního operátora. Podporuji zavedení prvků přímé demokracie a odvolatelnost politiků, kteří se zpronevěřili svým slibům a nehájí zájmy svých voličů. Rád hledám a nabízím řešení problémů. Nejsem příznivcem jednoduchých zákazů, které většinou nefungují, hledám použitelné alternativy. Jsem členem SPD, zastupitelem města Brna a MČ Brno-Bystrc. 

Seznam rubrik