Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Realisté?

Realisté pana Robejška se objevili jako blesk z čistého nebe. Nebo jako bublina metanu z páchnoucí žumpy? Realisté se profilují jako protiváha tradičních stran a hlavně úspěšného ANO. Lze jim věřit? Jak realistické mají sliby?

Mohutný nástup Realistů s kvalitní a drahou marketingovou kampaní naznačuje jediné: za touto stranou stojí velké peníze. Pokud chceme realisticky odhadnout záměry této nové strany, oproštěni od toho, co o sobě sama prezentuje, zkusme se prvně podívat kdo ji financuje a tedy čí zájmy bude po volbách hájit.

První velký dárce je veřejně znám, je jím miliardář Marek Dospiva.

Co o panu Dospivovi říká wikipedie?

Podle časopisu Forbes je sedmým nejbohatším Čechem, s majetkem ve výši 17 miliard korun. V letech 1987–1993 vystudoval moskevský institut mezinárodních vztahů, studoval též na Pekingské univerzitě. Podnikat začal v textilním byznysu, když dovážel textil z Číny.

Jinak řečeno, vydělal první miliony, možná i miliardy na ničení českého textilního průmyslu dovozem levné čínské produkce. Na těchto obchodech vydělal základní jmění, které nyní investuje na trhu s nemovitostmi a zabývá se skupováním různých firem.

Posuďte sami, jak moc se výše uvedené shoduje s proklamovanými cíli Realistů a jejich "národním zájmem".

Další dárce najdeme na transparentním účtu Realistů - vybírám jen ty skutečně velké:

Lenka Fryčová, Středočeský kraj, 500 000 Kč
Ing. Antonín Fryč CS 500 000 Kč
Ing. Antonín Fryč CS 500 000 Kč

Pan Fryč je úspěšný podnikatel a tak investoval do Realistů oficiálně 1,5 milionu korun. Předpokládám, že jako každý úspěšný investor očekává vysoké zhodnocení investice. Zasazuje se hlavně o snížení daně z příjmů na 15% pro bohaté - lidé s nižšími příjmy mají tuto výši daně už nyní. Přiznává, že díky tomu budou muset být navýšeny nepřímé daně. A já dodávám, že tyto nové a zvýšené daně (poplatky) dopadnou pouze na lidi s nižšími příjmy, protože pokud někdo vydělá milion měsíčně, zvýšení poplatku za popelnici, daně z nemovitosti, zdražení energie, vody, paliv a podobné se ho nedotkne.

Léčebné lázně Jáchymov    2 700 000 Kč

Co říká internet? Lázně Jáchymov budou mít nového vlastníka. Stanou se jím Lázně Luhačovice, které mají prostřednictvím své dceřiné společnosti koupit jáchymovské lázně. Informoval o tom včera majitel luhačovických lázní Martin Burda. Současným majoritním vlastníkem jáchymovských lázní je se zhruba 73 procenty procenty společnost Invest Kapa, za níž vykonává akcionářská práva investiční skupina Penta (a tedy pan Marek Dospiva zmíněný výše).

POLANSKÝ S.R.O.    3 000 000 Kč

Stavební firma. Majitelem je pan Bohuslav Raszka z Nýdku. Společnost ovládá pomocí jiné společnosti, VADON Real s.r.o.: http://rejstrik.penize.cz/bohuslav-raszka

Spojení s Realisty nelze dohledat. Částka 3 miliony Kč je ale velmi vysoká i na majitele stavební firmy. Je to jen dohad, ale možná je skutečným dárcem někdo jiný v pozadí (Penta?) a pan Raszka zde vystupuje jen jako "bílý kůň". Toto ale není u tradičních stran novinka. Připomeňme si kauzu s darem "bílého koně" ODS.

Ale dost už bylo bohatých podnikatelů s mnohamilionovými dary, nyní se podívejme na volební program. Sami posuďte, zda vám připadá realistický nebo populistický a silně se podbízející jen určitým skupinám.

Nelze probrat vše, na to zde není prostor. Vyberme alespoň něco:

Do výstavby nové jaderné elektrárny bude investovat stát. Projekt bude méně nákladný a výsledné ceny elektřiny mohou být až o 50 % nižší.

I pokud by byla elektřina z nových Dukovan zcela zdarma, stejně to s výslednou cenou pro spotřebitele nepohne. Ta je velmi vysoká hlavně kvůli šílené podpoře solárních baronů. Aby taky ne, když mnoho politiků, kteří tento nesmysl prosadili a stále udržují v chodu, v solárním byznyse podniká. Proč o tomto mnohem zásadnějším problému Realisté mlčí? Možná do lukrativního solárního byznysu investovala i Penta?

V části "Rodina" se dozvíme, že Realisté sníží důchodové pojištění pro pracující rodiny s dětmi, dále že budeme z našich daní přispívat zaměstnavatelům, kteří zaměstnají ženy po mateřské - 500 Kč měsíčně, resp. 6 000 Kč ročně. Dále odpustí pracujícím důchodcům platbu důchodového pojištění, tedy 6,5 % ze mzdy, tedy průměrně 2 000 Kč měsíčně.

Dáme, přispějeme, odpustíme. A z čeho se to bude platit? Když někde přidám, jinde musím ubrat nebo se zadlužit. Z volebního programu není jasné, kde chtějí Realisté na tyto sliby vzít finance. Jsou zde sice zmínky o zvyšování nepřímých daní (poplatků), ale ty nelze zvýšit tak razantně aby to vše pokrylo, protože by to lidi s nižším příjmem doslova poslalo na ulici. 

Pokračujme v části "Vzdělávání": Realisté chtějí zvýšit průměrný plat učitelů skokově tak, aby již v roce 2019 dosáhl 40 000 Kč. Chtějí změnit zákony tak, aby umožnily zaměstnávat legálně na živnostenské oprávnění.

Opět jen výdaje. Proč nevymyslí něco pro dělníky s otrockými mzdami v montovnách, kteří by dali cokoliv za dnešní mzdu učitele? Proč neslíbí zvýšení minimální mzdy alespoň na úroveň Polska? Možná i Penta vydělává na otrocké práci našich lidí? Povolení "švarc systému" bude znamenat zásadní propad ve výběru daní - podnikatelé "pozitivně motivují" hrozbou výpovědi zaměstnance k přechodu na živnost, jako se to už dnes děje třeba u řidičů kamionů. Takže další extrémní výdaje na kterých vydělají jen bohatí podnikatelé a které budeme muset vyrovnat vyšším zdaněním jinde.

Závěrem bych chtěl říct, že program Popul., pardon, Realistů je stejně nereálný a populistický jako programy jiných stran. Slovo "realisté" je tak v jejich názvu strany stejně nesmyslné, jako třeba slovo "demokratická" v názvu KLDR. Zřejmě díky vlivu Penty silně straní bohatým podnikatelům na úkor nízkopříjmových skupin. Kompletní realizace jejich programu by znamenala neřešitelný propad ve výběru daní a zničení sociálního smíru - chudí by nárustem nepřímých daní skončili ve spárech exekutorů a následně na ulici nebo v ubytovnách. To by byla další rána pro daňový systém, protože lidé s nesplatitelnými dluhy by se stali součástí šedé ekonomiky a výpadek výběru daní by dále rostl. Ruku v ruce s tím by se zvedaly náklady na sociální dávky.

Co by mohlo následovat potom? Pravděpodobně anarchie a občanská válka, protože lidé okradení o peníze, majetek i důstojnost už by neměli co ztratit. Proto volme všichni Realisty, pan Robejšek žijící v Německu a pár bohatých podnikatelů se sídlem v daňovém ráji na Kypru to myslí s naší vlastí zaručeně dobře...

Autor: Jiří Kment | středa 6.9.2017 2:03 | karma článku: 35,55 | přečteno: 4234x
  • Další články autora

Jiří Kment

Likvidace stromů v parku Danuše Muzikářové

Developer chce nový obchodní komplex v centru Brna. Vzhledem k plánované velikosti objektu by mu 2 patra garáží pod objektem nestačily. Ale vedle je přece volná nezastavěná plocha, Park Danuše Muzikářové, dříve Park Rooseveltova.

11.9.2023 v 0:59 | Karma: 15,82 | Přečteno: 740x | Diskuse

Jiří Kment

A ve vlastní zemi budem jako cizí...

Sledujete počty nově příchozích migrantů z Ukrajiny? Tušíte alespoň řádově, kolik už jich tu máme? A kolik jich tu budeme mít na konci roku za předpokladu, že se nebude jednat o míru a tím pádem migrační proud nebude slábnout?

6.1.2023 v 3:34 | Karma: 30,70 | Přečteno: 808x | Diskuse

Jiří Kment

Dobrý den, víte, jak se privatizuje v Brně na severu?

Tak začínala zpráva, kterou podle pisatele dostali brněnští zastupitelé i policie. Níže je pokračování, neověřitelné berte s rezervou. Ctím presumpci neviny - odstraněny údaje, které se zatím neobjevily v tisku. Jinak bez úprav.

18.11.2022 v 12:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kment

Kontrolním výbor MČ Brno - Bystrc očima piráta...

Zelená pro Bystrc, Piráti a Bystrčáci to letos rozjeli v Bystrci ve velkém. Obsáhlé noviny s názvem "Bystrcké listy" jste jistě ve schránce nepřehlédli. Co tak si článek rozebrat z pohledu manipulací a dezinformací?

15.9.2022 v 13:32 | Karma: 7,31 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politika

Jiří Kment

Muž, který sázel stromy

Knihu i její animované zpracování známe asi všichni. Osamělý muž sázel stromy tam, kde je předtím jiní lidé vykáceli. Soustavnou, tvrdou prací vytvořil z pustiny místo vhodné k životu. Probíhá někde analogický příběh i dnes?

25.12.2021 v 4:08 | Karma: 21,41 | Přečteno: 524x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2390x
Absolvent fakulty informatiky MU, zaměstnanec VoIP/virtuálního mobilního operátora. Podporuji zavedení prvků přímé demokracie a odvolatelnost politiků, kteří se zpronevěřili svým slibům a nehájí zájmy svých voličů. Rád hledám a nabízím řešení problémů. Nejsem příznivcem jednoduchých zákazů, které většinou nefungují, hledám použitelné alternativy. Jsem členem SPD, zastupitelem města Brna a MČ Brno-Bystrc. 

Seznam rubrik