Diskuse

Realisté?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Realisté patří mezi dvě strany, které zvažuji a musím říci, že tento blog to ani v nejmenším neovlivnil.

Argumenty: Financují miliardáři - jde o riziko i výhodu v jednom. Riziko spočívá v naznačeném (tedy, že je to účelová strana), ovšem výhoda spočívá právě v tom, že by mohli díky tomu mít peníze na pořádnou kampaň. A fakt, že je někdo miliardář neznamená, že to musí být nutně grázl (ani nevylučuje).

Učitelé versus dělníci - souhlas s tím, že zmiňovaná mzda pro učitele je na první pohled poněkud populistická. Je otázka, zda to bude platit v delším časovém horizontu - bavíme se o mzdě nominální, současné zvýšení průměrné mzdy (přes 7% nominálně) naznačuje trend zvyšující se inflace, který bude doprovázen rostoucími mzdami. Vývoj je patrně dán politikou ČNB a vysokou neuspokojenou poptávkou po pracovních silách. Ovšem platí, že mzdy učitelů určuje stát a jenom ke mzdám zaměstnanců státního sektoru se má politik vyjadřovat, dělníky (soukromý sektor) ať si vyřeší trh.

Legalizace švarcsystému - jsem pro, stejně se tak děje. Například ve finanční sféře ho již dávno legalizovala ČNB (pojišťováci, vázaní zástupci).

Rozdíl mezi výdaji a příjmy - OK, přiznám se, že jsem ještě podrobně nestudoval ekonomický program, abych mohl posoudit logiku. Ovšem v ekonomii neplatí prosté "má dáti dal," snižování daní (zejména firmám) může povzbudit ekonomiku a snížit zisk z daňových úniků (ovšem nesníží rizika, takže se daňové úniky vyplatí méně lidem), takže může klidně vést k vyššímu výběru daní. Přesto jde o validní argument.

Zvyšování nepřímých daní - jsem proti zvyšování jakýchkoli daní, stát by měl spíše šetřit (smysluplně). Ovšem nezaregistroval jsem nikde, že by něčím podobným vyhrožovali.

1 0
možnosti
JK

J91i42ř23í 42K45m70e82n53t

17. 9. 2017 17:01

"dělníky (soukromý sektor) ať si vyřeší trh" - ano, jsem pro, ale i zde je potřeba nastavit smysluplná pravidla. Při dnešní anarchii je nízkou mzdou dělníků ničena celá ekonomika. Pokud má někdo jen na základní přežití a ještě se musí zadlužit, skomírá sektor služeb. Nízké "otrocké" mzdy které nepokryjí ani dopravu a bydlení - ty musí být mimo zákon. Pokud nejsou, pracovní pozice jsou obsazovány "otroky z východu". Jenomže ti nenakupují v ČR žádné služby, peníze pošlou do svojí domoviny...

Legalizace švarcsystému - ideální, i když nedosažitelný by byl stav, kdy je jedno zda je člověk podnikatel nebo zaměstnanec a vždy by platil stejně vysoké daně. Pokud je dnes daňové zatížení tak rozdílné, legalizace švarcsystému by znamenala drastický propad ve výběru daní. Čím jej navrhujete nahradit?

0 0
možnosti
JZ

To by mě doopravdy zajímalo, co člověka vede k sepsání tak nenávistného blogu o politické straně, která teprve nedávno vznikla, nezúčastnila se doteď jediných voleb, programově není nijak extrémní a není spjata s nikým silně kontroverzním (že má politická strana mimo jiné i bohaté sponzory nemůže překvapit ani žáka zvláštní školy). Vysvětlení mě napadá jediné - někdo vám za to platí.

1 0
možnosti
JK

J66i98ř39í 83K61m40e95n86t

17. 9. 2017 16:28

Nenávistný blog? Neřekl bych, pouze jsem se pokusil na základě veřejně dostupných informací z internetu osvětlit pozadí vzniku této nové strany a odhadnout, jak se bude v případě úspěchu chovat, čí zájmy bude hájit. Asi budete souhlasit, že vše se děje s nějakým účelem a pokud se v něčem angažují miliardáři, rozhodně nebude tímto účelem snaha o zlepšení života "obyčejných" lidí. Možná je vše křišťálově čisté jako příjmy pana Grosse, ale spíše to vypadá, že se spojil usvědčený plagiátor žijící v Německu s miliardářem, který svoje peníze získal účastí na zničení celého průmyslového odvětví v ČR. Nástup se až příliš podobá nástupu ANO - a to je projekt, který byl vytvořen za účelem zvýšení vlivu a zisků Agrofetu. Prostě pokud miliardář někde investuje, nedělá to v 99% případů z altruizmu, ale protože čeká zhodnocení své investice. Každá strana má sponzory - problém nastává, pokud si velmi bohatí sponzoři stranu "koupí" a straníci se stanou defakto jejich zaměstnanci. To potom jde morálka stranou a jede se bezohledně na zisk. A musím Vás zklamat - nikdo mě za to neplatí.

0 0
možnosti
AR

A kde jinde mají brát peníze???? Politika bez peněz nejde dělat

0 0
možnosti
MD

Zajimavy clanek a Realistech a spornych 'zakladovych pilotech' na kterych stoji.

0 0
možnosti
KK

Pěkný pamflet. A za koho kopete vy? :-/

2 0
možnosti
JK

J11i48ř82í 86K55m19e57n78t

17. 9. 2017 17:06

Jen budoucnost může rozhodnout, zda jsem se ve své analýze mýlil. Nenazval bych ji pamfletem - mým cílem není nikoho urážet, pouze se pokouším odhalit motivace lidí, kteří projekt "Realisté" vytvořili a na jejich základě odhadnout chování v případě úspěchu ve volbách. Čerpám ze zkušenosti s jinými podobnými účelovými projekty podle stejného scénáře: ANO, Věci Veřejné,...

0 0
možnosti
JSS

Bohužel Robejšek jako docela dobrý oponent se napojil na multi-operátory a z toho nic plechýho nekouká... To nebude kafe..., ale zase přihřátá omáčka !

0 0
možnosti
AB

A16d11a49m 42B26í78l55e94k

6. 9. 2017 15:18

to muselo dát práce... a přitom taková blbost, že?

4 0
možnosti
VK

Považuji Realisty za stejný podnikatelský projekt jako Veverky nebo ANO. Dokonalý marketing. Jen mě děsí, jak se všude motaji ti studenti z Moskvy.

4 0
možnosti
Foto

Ztráta času, zaobírat se realisty. Já to vidím tak na dvě procenta. Maximálně. :-)

0 0
možnosti
MB

No, byl bych jenom rád, kdyby byl důvod takto démonizovat Realisty ...protože to by znamenalo, že jsou viditelní, slyšitelní a nějak bodují... Mně jsou totiž jejich názory a hlavně přístup (nadhled) nejbližší..

Ale obávám se, že tenhle přístup (který předpokládá určitou životní zkušenost a klade jisté nároky a samostatné myšlení) nemůže oslovit dostatečnou část populace.

Takže s vámi souhlasím v tom, že název Realisté je (vzhledem k tomu, jaký volební výsledek si slibují) poněkud paradoxní..

5 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2390x
Absolvent fakulty informatiky MU, zaměstnanec VoIP/virtuálního mobilního operátora. Podporuji zavedení prvků přímé demokracie a odvolatelnost politiků, kteří se zpronevěřili svým slibům a nehájí zájmy svých voličů. Rád hledám a nabízím řešení problémů. Nejsem příznivcem jednoduchých zákazů, které většinou nefungují, hledám použitelné alternativy. Jsem členem SPD, zastupitelem města Brna a MČ Brno-Bystrc. 

Seznam rubrik