Tři koruny za hodinu? Pracujte pro LIDL v Bangladéši

Novinář BBC Richard Bilton zdokumentoval podmínky pracovníků v textilním průmyslu v Bangladéši - 19ti hodinová pracovní doba a zamknuté dveře, aby nikdo nemohl odejít. Vítejte ve světě výrobců textilu pro západní supermarkety.

V květnu t. r. se v Bangladéši zřítila továrna na výrobu textilu, zemřelo více jak tisíc lidí. Na pár dní se tak na textilní sektor zaměřila světová pozornost. Textilní firmy z celého světa slibovaly, jak dohlédnou na zlepšení pracovních podmínek a bezpečnosti práce v továrnách, které pro ně vyrábějí milióny textilních výrobků.
Reportér BBC se nedávno vydal na místo, aby zkontrolovat situaci v městě Dhaka, v továrně firmy Ha Meem Sportswear. Na video zachytil, že hlavní brána do továrny je zamčená řetězem.  Až teprve v půl třetí ráno přichází pracovník bezpečnosti, bránu odemyká a několik desítek pracovníků může opustit továrnu po skončení své devatenáct a půl hodiny trvající směny.  Druhý den nastupují  zase od sedmé ranní. Jeden zaměstnanec anonymně novináři sdělí, že si vydělal za směnu 2 britské libry, cca  60 Kč. V továrně se šijí kalhoty pro mezinárodní řetězec LIDL.
Následuící den šel reportér do továrny a předstíral, že je nákupčí z Evropy. Ptal se manažerů továrny, jestli zaměstnanci nepracují přesčasy či nejsou zamykáni v továrně. Byl ujištěn, že se nic takového neděje a manažeři dokonce předložili evidenci, které dokazovala, že práce minulý den skončila v 17.30.
Více ve story BBC: http://www.bbc.co.uk/news/business-24195441Pro západní firmy není  jednoduché kontrolovat pracovní podmínky v Bangladéši, ale pokud se již jednou rozhodly převést zakázky do zahraničí, musí se zajímat o to, v jakých podmínkách se jejich zboží vyrábí. Extrémní tlak na snižování výrobních nákladů je jedním z faktorů, proč taková otrocká práce může existovat.
Tím, že se na tyto případy bude upozorňovat v médiích, a že se zákazníci budou o tyto záležitosti zajímat, může se současná situace zlepšit. Bohužel se z českých médii těžko dozvíme např. to,  že  o tomto víkendu vyšlo padesát tisíc zaměstnanců textilek v Bangladéši do ulic demonstrovat za lepší pracovní podmínky a vyšší mzdy.  Současná minimální mzda je totiž jen 720 Kč měsíčně. 

V LIDLu na cenovkách se to už tuplem nedozvíme.
Angry Bangladesh garment workers protest over pay, factories shut
http://www.reuters.com/article/2013/09/23/us-bangladesh-garments-idUSBRE98M0AF20130923

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jeřábek | pondělí 23.9.2013 17:53 | karma článku: 16,09 | přečteno: 1427x