Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klima jednání v Cancúnu od gen. tajmeníka OSN

Ban Ki-moon vystoupil před ministry na klimatické konferenci v Cancúnu. Má pravdu v tom, že na chudé rozvojové země změny dopadnou nejvíce. Zatímco v Čechách to nebude tak zlé, v Africe, Asii či J. Americe budou mít dopady katastrofální. A změna klimatu je vlastně naprosto typický příklad, kdy je třeba součinnosti většiny světa - jinak se výsledků nedočkáme. Prostě emise CO2 kdekoliv na světě zvyšují množství tepla zachycené atmosférou.

Níže v textu přikládám překlad projevu generálního tajemníka OSN z 7.12.2010. Jedná se o projev, tak je to takové frázované.

 

Vaše Excelence prezidente Calderono,
Vážené hlavy států a vlád,
Excelence,
Paní Figueres,
Dámy a pánové,
Je to již počtvrté, co před Vámi stojím jako generální tajemník OSN.
Začalo to  na Bali, pokračovalo hledáním pokroku v Poznani a nenaplněnými očekáváními v Kodani v loňském roce. Byla to dlouhá cesta. A víme, že naše cesta neskončí ani zde v Mexiku.
Přesto nemůžeme dovolit, aby nás tato stále se vyvíjející povaha takto složitých jednání uvrhla do jakéhokoliv druhu letargie.
Pokračování beze změny není možné tolerovat, neboť to bude představovat pro milióny  - ne, miliardy - miliardy dětí, žen a mužů na celém světě omezení jejich budoucích možností.
Cancún musí představovat průlom. Status quo to nezařídí. Naším heslem musí být odhodlání.
Nová budoucnost se musí začít tvořit zde. Není na výběr.
Zde v Cancúnu musíme dosáhnout pokroku. To je maraton, ale ne sprint. Klimatické změny nebyly vytvoření přes noc a také je přes noc nevyřešíme.  Pokud ale budeme pracovat společně, vytvoříme efektivní a dlouhodobou reakci na změnu klimatu.
Každá země musí být součástí řešení. Každá země má svou roli.
Musíme jednat jako Organizace spojených národů, ukázat kuráž, zdravý rozum a kompromis.
Uvědomuji si, že všichni čelíte doma politickým a ekonomickým překážkám. Jsem však hluboce znepokojen tím, že naše úsilí bylo doposud nedostatečné. Že i přes důkazy, a po mnoha letech jednání, stále ještě jsme se nepostavili této výzvě čelem.  
Jsme tu z  jednoho důvodu: abychom ochránili lidstvo a planetu před nekontrolovatelnými změnami klimatu.
Chcete-li toho dosáhnout, musíme pokročit v tomto globálním vyjednávání a také v oblasti národních opatření.
Čím více se zpozdíme, tím více budeme muset zaplatit - ekonomicky, ekologicky a na lidských životech.
Od klimatické konference na Bali před třemi lety se stále zhoršuje zdraví naší planety a naopak stoupají emise skleníkových plynů.  Tempo změn klimatu způsobených člověkem se zrychluje.
Mezivládní panel pro změnu klimatu - IPCC – světová autorita ve vědách o klimatu - varoval, že pokud chceme omezit růst celosvětové průměrné teploty do dvou stupňů Celsia oproti předindustriálnímu obdobím, musí globální emise dosáhnout vrcholu v příštím desetiletí, a pak začít výrazně klesat.
K dosažení tohoto cíle - a doufejme, že mnohem více – potřebujeme výsledky již teď. Výsledky, které pomohou omezit celosvětové emise, posílí naše možnosti se adaptovat na změnu klimatu a pomohou vytvořit udržitelnou a prosperující budoucnost pro všechny.
Zejména potřebujeme výsledky, které pomohou chudým a nejvíce zranitelným. Jejich utrpení pro nás musí být prioritou.
Jejich situaci musí být uvedeny v popředí.
Excelence,
V loňském roce jsem se setkal s dospívajícím chlapcem z Bangladéše. Vyprávěl mi, jak přívalové deště zaplavily jeho vesnici. Řeky bahna z odlesněné půdy téměř odplavily jeho domov. Jako povodeň ustoupila, udeřila cholera. On přežil. Mnoho lidí ale takové štěstí nemělo. Tento příběh mladého muže ukazuje na větší pravdu.
Nemůžeme není možné dosáhnout splnění Rozvojových cílů tisíciletí, aniž bychom pokročili v řešení v oblasti změny klimatu.
Nepodaří se nám snížit extrémní chudobu, aniž bychom se zabývali rostoucí intenzitou a nepředvídatelnosti počasí související se změnou klimatu.
Nikdy nebudeme schopni zajistit energetickou bezpečnost - a mezinárodní bezpečnost - bez klimatické bezpečnosti.
Dnes, podstatně více než kdykoli jindy, musíme najít propojení mezi tématy změny klimatu, chudoby, energie, potravin a vody. Tyto problémy nelze řešit izolovaně.
Excelence,
Hmatatelný pokrok  zde v Cancúnu je možný. Svět vás žádá, abyste přijali soubor opatření, která budou vyvážená.
Nepotřebujeme konečné dohody o všech otázkách, ale potřebujeme pokrok na všech frontách.  
Nesmíme dovolit, aby se touha po dokonalosti stavěla do cesty (obecnému) dobru.
Můžete, zde v Cancúnu, udělat významná rozhodnutí o ochraně lesů, o adaptaci, o transferu technologii či o vytvoření nového fondu  pro dlouhodobé financování klimatických opatření.
Také je potřeba, aby se podařilo pokročit v oblasti závazků ke snižování emisí, právní ukotvení národních redukčních závazků, otázek týkajících se odpovědnosti a transparentnosti a dohody o budoucnosti Kjótského protokolu.
Státy se musí také dohodnout na tom, jak - a kdy – vyřešit záležitosti, který se v Cancúnu dojednat nepodaří.
Platforma OSN pomohla v minulosti dosáhnout pokroku  v mnoha z těchto oblastí.
Za prvé, na ochranu lesů. Téměř 20 procent globálních emisí pochází z odlesňování a využívání půdy. Rozhodnutí pokročit s agendou „REDD Plus“ může přinést hmatatelné výsledky pro planetu, a pro miliony lidí, jejichž živobytí závisí lesích.
V oblasti energetiky, koalice institucí OSN pracuje společně se soukromým sektorem a národními vládami na dosažení cílů v univerzálním přístupu k energiím a zároveň dosažení výrazného snížení energetické náročnosti v příštích dvou desetiletích.
Naše Poradní skupina pro klimatické financování dospěla k závěru, že ač to bude  náročné, je možné, aby rozvinuté země splnili svůj cíl poskytnout v roce 2020 100 miliard dolarů na podporu aktivit proti změně klimatu v rozvojových zemích. Chtěl bych vyzvat státy, aby využily výstupů této pracovní skupiny.
Excelence,
Od Bogoty po Bejrút, z Dháky do Durbanu OSN pomáhá zemím při snižování rizika katastrof a budování odolnějších sídel. V západní Africe pomáháme rozšířit venkovanům, díky níhzkouhlíkovým technologiím, přístup k energetickým zdrojům.  
Ve Vietnamu jsme podpořili iniciativu "zeleného obchodu“, která přináší pracovní místa a příjmy.
...
Pojďme společně přijmout další kroky na cestě směrem k bezpečnější, udržitelné a prosperující budoucnost pro všechny.
Proces klimatické úmluvy UNFCCC je základní součástí naší činnosti.
Úspěch bude nakonec měřen výsledky – výsledky těchto vyjednávání a výsledky dosaženými na úrovní všech zemí.
Příroda nebude čekat, zatímco my vyjednáváme.
Věda nás varuje, že okno příležitosti k zamezením nekontrolovatelných změn klimatu, se brzy zavře. Čas na přešlapování na místě, zatímco čekáme na akci ostatních, skončil. Svět, a zvláště ti nejchudší a nejzranitelnější, si nemohou dovolit luxus čekání na perfektní dohodu.
Opakuji, nesmíme dovolit, aby se touha po dokonalosti stavěla do cesty (obecnému) dobru.
Pokrok a shoda na co nejvíce oblastech zde v Cancúnu musí být naším cílem.  
Každá země může - a musí - udělat víc.
Je na naší generaci, aby se vydala po cestě k nízko-uhlíkové prosperitě.
...
To bude vyžadovat naše největší úsilí.
Ale to, co je v sázce, stojí za to.
Stabilita globální ekonomiky, blahobyt Vašich občanů, zdraví naší planety, to vše a více závisí na Vás. Spoléhám na Vaše vedení,  smysl pro flexibilitu a pro kompromis. Tak můžeme zajistit svět lepší pro všechny.
Děkuji Vám.

Anglický originál:
http://www.un.org/apps/news/infocus/sgspeeches/statments_full.asp?statID=1028

Video záznam:
http://www.guardian.co.uk/environment/video/2010/dec/08/ban-ki-moon-cancun

Autor: Jiří Jeřábek | čtvrtek 9.12.2010 16:34 | karma článku: 5,84 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Jiří Jeřábek

Férová reakce na prezidentovo prohlášení o kouření

Iniciativa Česko bez kouře pomocí nastrčené tiskové zpravy informuje veřejnost a prezidenta Zemana o tom, že cigarety opravdu škodí, a to v jakémkoliv věku. Ročně předčasně ukončí život 700 000 lidí v EU.

18.10.2013 v 16:34 | Karma: 8,59 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Jiří Jeřábek

Tři koruny za hodinu? Pracujte pro LIDL v Bangladéši

Novinář BBC Richard Bilton zdokumentoval podmínky pracovníků v textilním průmyslu v Bangladéši - 19ti hodinová pracovní doba a zamknuté dveře, aby nikdo nemohl odejít. Vítejte ve světě výrobců textilu pro západní supermarkety.

23.9.2013 v 17:53 | Karma: 16,09 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Ostatní

Jiří Jeřábek

Květinový den – charitativní šidítko pro Čechy?

Několik stovek tisíc kytiček se každý rok prodá ve sbírce v rámci dne proti rakovině. Za dvacku si koupím kytičku, dám si jí na baťoh, pozdějí na ledničku a celý rok si užívám pocit, jaká jsem charita.

15.5.2013 v 18:08 | Karma: 8,62 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Jiří Jeřábek

Spotřebiče třídy A končí, jsou málo úsporné

Už tento rok nebudete v prodejnách moci koupit pračky, ledničky ani mrazáky třídy A. Povoleny budou pouze ty A+,A++ či A+++. "Áčko" v současnosti vlastně není nejlepší, ale nejhorší volbou.

8.5.2013 v 11:01 | Karma: 15,12 | Přečteno: 848x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiří Jeřábek

Česko posledním čadícím skanzenem v EU

Česká republika je jedinou zemí v EU, která nikterak nechrání návštěvníky a zaměstnance restaurací před tabákovým kouřem. Část našich politiků spíše hledí na zájmy tabákového průmyslu či na výnosy z daní ze spotřeby tabáku (např. p. Kalousek se ani nestydí přiznat, že mu jde pouze o výnos z daní). Jiná část politiků si zas myslí, že stát by neměl kecat do podnikání a do toho, kdo, komu a jak ničí zdraví.

27.2.2013 v 21:07 | Karma: 11,53 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1054x
Po roce v Polsku zpět v Praze.

Seznam rubrik