Česko posledním čadícím skanzenem v EU

Česká republika je jedinou zemí v EU, která nikterak nechrání návštěvníky a zaměstnance restaurací před tabákovým kouřem. Část našich politiků spíše hledí na zájmy tabákového průmyslu či na výnosy z daní ze spotřeby tabáku (např. p. Kalousek se ani nestydí přiznat, že mu jde pouze o výnos z daní). Jiná část politiků si zas myslí, že stát by neměl kecat do podnikání a do toho, kdo,  komu a jak ničí zdraví. 

Naštěstí si to nemyslí 78% našich obyvatel . Také si to nemyslí  politická většina v 26 dalších členských státech EU -  všechny totiž již mají kompletní či částečné omezení kouření v restauračních zařízeních. (podrobnosti viz tabulka níže).

U nás však stále nic. Naopak poslední snaha poslance Šťastného v roce 2009 skončila fisakem – nejen, že nebyl schválen zákaz kouření v restauracích, ale již existující opatření byla zrušena a nahrazena bezzubými nálepkami.  Do  novely z roku 2009 byly restaurace ze zákona nekuřácké s výjimkou "zvláštních prostor ke kouření vyhrazených".  Že ta výjimka ve skutečnosti byla pravidlem (tedy kuřácký koutek tvořil většinu restaurace) je věc jiná. Všechny výjimky v této oblasti jsou zneužívány k obcházení účelu zákona.  Ještě předtím platil plošný zákaz kouření v době podávání snídaní, obědů a večeří. Šťastného snaha tedy poprvé legalizovala existenci čistě kuřáckých restaurací a zničila i praxi nekouření v době obědů (na to na nálepkách místo není). Navíc se také zrušil  zákazu kouření na zastávkách.  

Po dvou letech mediálních zvěstí o tom, že se něco připravuje, v  lednu tohoto roku konečně představil ministr zdravotnictví Heger návrh zákona, který zakazuje kouření v restauracích a reguluje prodej tabáku a alkoholu.  Teze zákona se zdají  vesměs dobré,  otázka zní, jestli se to stihne do konce volebního období  - do jara příštího roku.  Zákon totiž  zatím nebyl projednáván ani mezi ministerstvy, natož pak vládou či parlamentem.

Mezitím miliony návštěvníků zakouřených podniků a desetitisíce zaměstnanců v těchto zařízeních „pasivně“ kouří jednu za druhou.  Přibývající léta zkušeností ze zákazem kouření v uzavřených prostorách přinášejí i nové vědecké důkazy o pozitivním dopadu na zdraví. O jedné takové studii, která zkumala 600 000 těhotenství, informovala i česká média: Belgie zakázala kouření. A předčasných porodů ubylo 

Komu to není lhostejné, může podepsat petici, kterou jsme nedávno rozjeli: http://www.petice24.com/bezkoure

Zákaz kouření v provozovnách veřejného stravování v EU:

Belgie
Bulharskokompletní
ČRžádný
Dánskočástečný
Estonsko
Finsko
Franciekompletní
Irskokompletní
Itálie
Kyprkompletní
Litva
Lotyšskokompletní
Lucemburskočástečný
Maďarskokompletní
Maltačástečný
Německočástečný
Nizozemsko
Polsko
Portugalskočástečný
Rakouskočástečný
Řeckokompletní
Rumunskočástečný
Slovenskočástečný
Slovinsko
Španělskokompletní
kompletní
Švédsko

 

Zdroje:

Analýza Evropské komise: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/tobacco_overview2011_en.pdf

European smoking bans: http://www.epha.org/a/1941

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jeřábek | středa 27.2.2013 21:07 | karma článku: 11,53 | přečteno: 755x