Putin a jeho ukrajinské dilema

Toto vyjádření Putina mluví za vše – jde o volný překlad vyjádření z nedávné tiskové konference v Moskvě:  “V Mnichově jsme byli ujištěni, že po sjednocení Německa se NATO nebude směrem na východ dále rozšiřovat. Poté do NATO vstoupily země bývalé Varšavské smlouvy, dokonce i bývalého Sovětského svazu. Když jsem se zeptal, proč to dělají, dostalo se mi odpovědi, že to není moje věc.“

Zda to je či není pravda, nevím. Názorně to ale ukazuje ruský pohled, mimo jiné s důrazem a Ukrajinu. Vidí zradu.

Celé to na mě působí, že se Spojené státy snaží zabránit bližší ekonomické spolupráci Ruska s Čínou a dalšími asijskými zeměmi. Pokud se Rusko rychle nepřizpůsobí, může přijít o ropovody a plynovody a následně může dopadnout špatně. Už teď je to vidět na vývoji kurzu ruského rublu, jehož další pokles lze očekávat.

Putin stojí před těžkým dilematem – když nasadí ve větší míře vojska, Spojené státy začnou požadovat „modré přilby“, bezletové zóny a podobně, v extrémním případě až po omezení odběru ruské ropy a plynu co to jen půjde. Když neudělá nic, konflikty na východě Ukrajiny to neuklidní. Naopak, ruskojazyčné obyvatelstvo se ozbrojí ještě více a do občanské války nebude daleko…

Ani jedním si moc nepomůže, bude balancovat na hraně, co to dá a bude se snažit hrát toho konstruktivního.Rusové jsou však velmi dobří šachisté a uvažují na řadů kroků dopředu. Dále nezapomínejme, že to, co se o něm píše v západních médiích, je mu jedno. Jde mu o výsledek, ne o to, co se o něm říká.

Nechme se překvapit, ale zklidnění situace nečekejme.

 

P.S.

Co mám zprávy od známých v západní Evropě, situace na Ukrajině tam vzbuzuje čím dál větší obavy, opět začínají „východní Evropu“ házet do jednoho pytle. Bohužel.

Autor: Jiří Jánský | neděle 27.4.2014 12:48 | karma článku: 14,27 | přečteno: 775x