Největší chyba investorů a obchodníků na burze

Nedávno jsem zde na blogu psal o tom, jakých nejčastějších chyb se investoři dopouští při vlastních investicích. Tu největší chybu jsem si nechal na samostatný článek. O jakou chybu tedy jde?

Nejde o to, že by přeceňovali své síly – to je samozřejmě také chyba, i když paradoxně s menšími důsledky. Jde o to, že extrapolují minulý vývoj do budoucna.

To je mnohem větší chyba s mnohem většími důsledky. Je jedno, zda tradeři extrapolují poslední minutu nebo dlouhodobí investoři posledních X let. Jde o princip.

Podmínky, které vedly v minulosti k historickým výnosům, se nebudou v budoucnu nikdy přesně opakovat. Ani zisky, ani ztráty. Toto pravidlo lidé často v honbě za jednoduchými zisky ignorují.

Přesně tyto podmínky je však třeba vzít v úvahu při analýze.

Proto je třeba brát v potaz aktuální fundamenty, neprodávat akcie v panice jenom proto, že cena právě klesla, nebo kupovat proto, že cena akcie už nějakou tu dobu roste a vy přece tu akcii musíte mít…  Tohle je důsledek „zrychlování“ běhu života, extrémního důrazu na krátkodobé výsledky. Jakmile firma nesplní výsledky byť o cent, cena akcie to okamžitě pocítí.

Výsledkem je krásná “manipulace čtvrtletních výsledků v mezích pravidel“ – viz tato  studie.

P.S.

V neposlední řadě děkuji autorovi odkazu za názorný příklad a svolení s publikováním odkazu na studii. 

Autor: Jiří Jánský | pondělí 21.9.2015 22:49 | karma článku: 8,86 | přečteno: 419x