Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uprchlíci a nevyzpytatelné cesty M.

Ale pozor, nejedná se o fiktivní postavu šéfa britské MI6, kterou v letech 1995-2015, tedy po celých 20 let ztvárnila anglická herečka Judi Dench. V našem případě se jedná o jinou "M" a každý již velmi dobře tuší, která to je.

Německo, jakmile se trochu otřepalo z fatální prohry ve druhé světové válce a samozřejmě také pod okovanou botou okupačních mocností, začalo ve třech západních sektorech rozdělené země, budovat demokracii.

A právo na azyl k demokracii neodmyslitelně patří, to snad nikdo z nás nebude zpochybňovat. Přesnou definici odříkat neumím, ale je to ochrana před různými ohroženími, které azylanta v zemi původu čekají. A samozřejmě, to nejdůležitější je ohrožení na životě - nebezpečí trestu smrti.

Logicky tedy, kdyby někdo unikl z Erdoganova žaláře, mohl by argumentovat hrozícím trestem smrti. Trestem, který snad v Turecku bude a snad také ne. Ovšem, takovýto azyl by zcela bezpochyby Erdogana rozlítil.

Podobný problém má Řecko se žádostí o azyl osádky tureckého vrtulníku a když jsem před malou  chvílí zapnul CNN chytil jsem konec rozhovoru s manželkou syrského prezidenta Assada, která rezolutně odmítla nabídku na azyl, kterou dostala.

Ano, tváře žádostí či nabídky azylu jsou velmi různé a máme v ještě velmi dobré paměti, jak skupiny obyvatel Česka žádaly ve Velké Británii a v Kanadě o politický azyl, protože si moc dobře spočítaly, že ta kritéria byla velmi měkká.

A v podstatě žádná výběrová kriteria pro udělení azylu nepoužívaly země, do kterých po 21.8.1968 proudily davy našich emigrantů. Rozhodnutí o azylu bylo, podle mě, udělováno zcela automaticky. Kdo si požádal, ten také azyl dostal.

Což ovšem bylo jak kvalitativně, tak kvantitativně naprosto jiné, než ten lidský proud, který v loňském roce mířil do Německa. Ta filozofie paní M byla asi ta, myslím si, že každý má právo v Německu o azyl požádat a má tedy právo na udělení azylu v Německu čekat.

Pokud ovšem toto rozšíříme ad absurdum, tak klidně můžeme říci, že je proti lidským právům, aby azylanti podstupovali při cestě do Německa nebezpečí na moři a útrapy na pevnině a že tedy jedině správné řešení je, posílat na otočku do Turecka vojenská letadla, která azylanty do Německa přivezou.

Bez problémů si spočteme, kolik letů denně a o jaké kapacitě je třeba posílat, abychom splnili roční plán 1.000.000+ přijatých uprchlíků. 10-15 letadel denně? To by neměl být vůbec žádný problém.

Myslíte si, že jsem se pomátl? Ale vůbec ne. Vždyť přece taková je nebo alespoň byla německá filozofie "udělování azylu", což ve skutečnosti neznamenalo nic jiného než obrovskou zátěž na německé materiální a lidské zdroje.

A ještě k těm kritériím udělování azylu, resp. k možnosti o něj v Německu požádat a posléze tam jako jistá osina též setrvat. Vždyť dnes se v Německu projednávají žádosti lidí, kteří přešli onen dlouhý pochod od řecké pevniny až do Německa.

Takže nyní se uděluje azyl hlavně těm, kdo prokázali dostatečnou odvahu, fyzickou a psychickou zdatnost a nikoli těm, kteří jsou nejpotřebnější. Jakoby někdo rozdával polévku zesláblým lidem tak, že nechá nezesláblé a zdatné tu polévku vyjíst a na ty zubožené nic nezbylo.

Inspiroval mě plačtivý článek jedné autorky (nechci ji citovat), která si poplakala, že Češi jsou hnusným národem, který odmítá potřebným pomoc. Nejsme hnusným národem, ale také nejsme tak blbí, abychom si do země natáhli desetitisíce "žadatelů na nic".

Pokud budu vědět, že dotyčný azylant je skutečně azylant a ne vyčůránek, který se nad vším ošklíbá (přemalovaný kravín), že ten člověk není náboženský fanatik (bohužel, prakticky všichni muslimové jsou pevní ve víře), natožpak terorista.

Ale na to měl, myslím Renčín, krásnou kresbu, na které dva muži dívce vysvětlují, že poslední takový vysněný nápadník zemřel v roce 1582, tak i tady si myslím, že bychom si vůbec nevybrali.

Prostě už od pohledu oni uprchlíci, které jsme mohli loni v onom exodu do Německa vidět, měli ke zbídačelým azylantům setsakra daleko. A přesto nikdo ty namachrované mladíky s IPhony nevrátil od hranic zpět.

Zlatí Makedonci, Zlatý Orbán.

Autor: Jiří Hermánek | středa 19.10.2016 9:10 | karma článku: 37,34 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Toilk krásných příležitostí k sebezničení už zaniklo. A další nám berou...

Neznám průměrný věk dožití ve středověku a bojím se hádat, aby mě velmi agilní Karma LM zase nesprdl, že jsem nestudoval. Ale byl dost nízký, protože ještě v 19. století oslovovali padesátiletého J.Vrchlického ctihodným kmetem.

6.6.2017 v 17:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Je aktivní obrana proti islamistickému terorismu možná?

Jistěže je, proč by nebyla? Ale skeptik se ihned zeptá: Jaká obrana, proti čemu, jak to vyhodnotíte? Což je samozřejmě těžké. Velmi těžké. Závisí to na situaci a výsledek je vždy naprosto nejistý. Střelil na lišku, trefil Maryšku.

6.6.2017 v 9:35 | Karma: 24,61 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Zákazem alkoholu - přímou linkou k Islámu...

I když alkohol je vlastně arabské slovo (Alkohol pochází ze středolatinského slova alcohol, které bylo převztato z arabského al-k uh l (jinou variantou je al-k uh lul). a vyznavači Alláha prý kdysi chlastali jak o život...

5.6.2017 v 10:10 | Karma: 22,70 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Souvislost mezi londýnskými atentáty 2017 a litoměřickým incidentem 1975 je zcela jasná

Ten incident se udál na začátku léta 1975, kdy končil přísahou v Terezínském památníku přijímač vojáků ZVS, kteří na vojnu nastoupili v jarním přijímacím termínu a my čtyři "absíci" jsme jim při výcviku dělali velitele.

4.6.2017 v 9:30 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Krásná fota pro Zoru, má mě ve svém průzoru

Minulý týden byl bohatý jak na mízu stromů, tak i na květy pampelišek. A auto zaparkované pod stromy pouštějícími mízu a blízko odkvétajících pampelišek, vypadá pak jako lynčovaný černoch, politý dehtem a vyválený v peří...

4.6.2017 v 8:21 | Karma: 10,17 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.