Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezident USA D.J.Trump se k prezidentovi RF V.V. Putinovi nikdy lísat nebude...

A naopak. Je zajímavé, že současná vojensko-strategická situace ve světě a proklínaná EET v Česku mají naprosto shodný původ. Jsou jím vývojové laboratoře americké armády a její různá oddělení. Zbraňové a telekomunikační.

Ano, elektronická evidence tržeb by bez vyspělého Internetu nebyla technicky možná. A dnešní Internet je založen na výsledcích vývoje Arpanet, což byla vojenská síť vyvíjená s cílem, aby fungovala i tehdy, pokud budou některé její uzly zničeny.

Historie jaderných zbraní a jejich nasazení v japonských městech Hirošima a Nagasaki jsou dostatečně známy a není třeba je zbytečně rozebírat. Ale, k výdobytkům současné techniky patří i mnoho dalších věcí a mezi nimi, samozřejmě, možnosti římých TV přenosů po celém světě.

A opravdu je velkou otázkou, zda je dobře, že nás Česká televize před třemi lety prakticky neustále krmila přenosy z kyjevského Majdanu. Kdyby tomu tak nebylo, možná bychom bez větších problémů skousli ono oficiální vysvětlení, že se jednalo o "spontánní lidové povstání proti zkorumpovanému prezidentovi".

Moc spontánně to tedy zrovna nevypadalo. Spíš to vypadalo, že několik set "dobře" zaplacených zoufalců mrzne na Majdanu proto, aby přilepšili svým rodinám. A i celkové vyznění Majdanu bylo takové, že zcela odporovalo demokratickýcm a ústavním principům.

Ukrajina a nejen Krym, ale i Donbas, budou teď hlavními figurami na šachovnici mezi DJT a VVP. Samozřejě, těch figurek bude podstatně více, třeba Sýrie. Ale ta není ani pro jednu z velmocí tak bolavá. Nedochází tam k přímé konfrontaci.

V Sýrii budou asi Američané muset tu svou pětiletou snahu o sesazení Asada a o odstranění ruské námořní základny v Tartúzu odpískat a bez velkých řečí se nenápadně stáhnout. A Ukrajina a Krym? Krym je pouze optickým cílem.

Je to pouze nafouknutý balónek na střelnici. Ukrajina ho neměla, pak zase měla a teď ho opět nemá. A je to něco, co lze propagandisticky využívat. Ale nějaký zásadní strategický význam měl Krym vždy pro Rusko. A já zopakuji to, co jsem napsal již vícekrát.

Schopný americký stratég a Bůh ví, zdá jím černošský míšenec a v žádném případě ne Afroameričan, syn americké komunistky a keňského marxisty byl? Ale já si myslím, že jeho podřízení strategičtí plánovači ano. Zač by pak brali služné?

Chudá, zbídačelá a nespokojená Ukrajina se jako přezrálé jablko "klinkala" americkým vojensko-strategickým plánovačům před nosem tak, že by museli být naprostí hlupáci, aby té vnitropolitické situace nevyužili. A ovoce, které se jim nabízelo, bylo super lákavé.

Významně oslabit pozici Ruska a hlavně pozici prezidenta V.V.Putina, kterého měla, z mnoha různých důvodů, americká administrativa ráda jako osinu v prdeli a moc ráda by ho z jeho pozice "vypussynkovala".

Ostatně, ten příšerný kravál kvůli nevýznaným exhibicionistkám "Pussy Riot" byl, zcela nepochybně psychologickou dělovou přípravou k věcem dalším.

Jan Werich v roli vodníka Čochtana kdysi vyprávěl, jak po rybníku plul tlustý skaut a na přezce opasku měl napsáno: Buď připraven. A tak ho zvrhnul a on připraven nebyl. Ale Američané se přepočítali, Putin připraven byl.

A tak může kdokoli jakkoli prskat, ale vojensky se situace na Ukrajině řešit nedá. Samozřejmě, mám na mysli plnohodntotný vojenský konflikt. Nikoli to, ač tragické, ale přece jen pošťuchování mezi separatisty a ukrajinskými vládními vojsky.

Donald J.Trump není žádný rychlokvašený politický idealista, ale ostřílený obchodní stratég. Pochopil do důsledků americký volební systém a dokázal s menším množstvím voličů přehrát lidovými socialistickými masami zbožňovanou 96%? Hillary Clinton.

Vladimír V. Putin také není v politice žádný zajíc. Základy analytického myšlení se podobně jako třeba G.Bush starší naučil v tajné službě a to je k nezaplacení. Prozatím se nikomu, ani z vnitřních soupeřů a ani z vnějších nepřátel nepodařilo ho rozhodit.

A ještě méně ho asi rozhodilo nebo spíš vesele pobavilo jakési prohlášení jakési americké velvyslankyně v OSN, které parafrázuji asi takto: Putine, vrať Ukrajině Krym nebo dostaneš na budku!!!. Osobně si myslím, že to ani pořádně nečet.

Ano, během následujících měsíců se začne lámat chleba a na každé straně té velké šachovnice bude jeden vynikající mozek. A oba dva velcí herci toho představení už vědí, že s nějakým strašením soupeře neuspějí.

A vědí, že jedinou cestou úspěchu je spravedlivý kompromis, dosažený bez zbytečného bu bu bu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Hermánek | neděle 5.2.2017 8:30 | karma článku: 31,69 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1362x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.