Představte si, představte si, co se stalo na Krymu…

A nejprve toto: Novodobý Duce do Ukrajiny tluče? Chce snad někdo opravdu vážně tvrdit, že palba z takovéhoto kolosu může zůstat americkým špionážním satelitům utajena a musíme se spolehnout na YouTube? Příště si prosím dělejte pjdel z plastelíny, pane Prášku.A nyní k věci: Tak podle dvojice S/Š třeba „pirožky, blinčiky, kartofěly, svinčiky“, ale to byla je taková legrácka, abych pozlobil pana Zdeňka M. kterého to, ale dost vyvedlo z míry. Je to vidět i v diskuzi.

Ale teď vážně. Co se na blogu píše o Ukrajině obecně a o Krymu zvlášť? Je to, věřte mi nebo ne, neuvěřitelný maglajz, proti kterému je Koňská opera neboli film Limonádový Joe seriózním dokumentem.

Postačí jeden den číst a člověku se motá hlava z tak nelogických a často i velmi protichůdných prohlášení. Nejsem žádný vojenský expert, v ČSLA jsem to dotáhl jen na nadporučíka v záloze, ale co třeba píše kolegyně Andrea K. tak nad tím zůstává rozum stát.

Nechci citovat doslova, každý si to snadno najde. Ale Andrea nás obšťastnila povídáním o tom, jak jsou konvoje uprchlíků z Východní Ukrajiny do Ruska doprovázeny ruskými vrtulníky.

Zde bych tedy, pokud dovolíte, odkázal na jiného jednak žijícího a jednak fiktivního klasika. Járu da Cimrmana a jednoho z jeho autorů, který mimo jiné stvořil a vloni i veřejně přednesl „Bajku o dvou lišácích“ a učinil tak ne nevýznamný zářez do celkem stupidní prezidentské volební kampaně 2013.

Bajka upadla do zapomnění, JdC ale ne. A jednou z jeho učebních pomůcek bylo, že děvčátku svázal nohy půlmetrovým provazem, chlapci ne a jí dal do ruky zvoneček a chlapci zapálenou svíčku. A když zvolal „běhejte“, tak děvče běželo výrazně pomaleji a JdC pravil: Vidíte děti, světlo je rychlejší než zvuk.

To jsem vyprávěl pouze proto, že paní Andrea asi nezná onen základní rozdíl mezi vrtulníkem a stíhačkou. Na žádné střeše na světě něco „stíhačkoporty“ (leda ve filmech), zatímco heliportů jsou mraky.

Prostě a jednoduše, každý z těch strojů má jiné vlastnosti a stíhačka je neskonale rychlejší než vrtulník a samozřejmě také než manžel. A také bývá vybavena různými zbraňovými systémy, protože civilní nadzvukovou stíhačku asi nikdo nemá. A proti stíhačce nemá vrtulník vůbec žádnou šanci.

Takže, jestli má paní Andrea naše čtenáře za takové hlupáky, budiž. To je její problém. Ale aby ty vrtulníky ještě vyšperkovala ruským protiletadlovým dělostřelectvem, které asi do hloubky ukrajinského území jezdí jako pionýři na letní tábor, tak to už je na mou slabou tělesnou konstituci příliš.

Ale nedosti tomu. Člověk se v diskuzi dočte i jiné věci. Tak například, že Krym stáhne Rusko ekonomicky ke dnu. Nevím, kolik z vás se kdy plavilo na pramičce. Ale představte si, že jste jako rodina na výletě a máte s sebou rozverného tříletého synka, který po pramici různě pobíhá, sedá si na bort a podobně.

Myslíte, že vám takové dítě dokáže tu pramici rozhoupat tak, aby nabrala vodu a šla ke dnu? Popravdě, ona ke dnu často neklesne, když je dřevěná, ale s velkou námahou se otočit dá. A asi takovou námahu by bylo třeba vynaložit, aby bylo Rusko destabilizováno. Krym na to určitě nestačí.

A ještě jedna věc. Opravdu mi vadí ten dvojí metr našich pravdoláskovců. Aby se trhlo Kosovo a tamní Albánci byli svobodní, bylo nutné, s nemalými oběťmi na životech, bombardovat Srbsko.

Ale když ruské obyvatelstvo Krymu vyjádří to nejpřirozenější přání na světě, že chce patřit ke své vlasti, je oheň na střeše. A srovnání se sudetskými Němci a Mnichovem 1938 už nesedí vůbec.

Sudety nebyly nikdy v historii součástí Německa. Byla zde pouze jazyková sounáležitost. A to je, podle mého názoru obrovský rozdíl a operovat při diskuzích o Krymu sudetským problémem, je nesmysl.

Možná by se nějaká taková paralela dala najít u východoukrajinských separatistů, tam by určitá podobnost byla, ale na Krymu.

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 17.7.2014 6:30 | karma článku: 27,86 | přečteno: 1173x