Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je stále častějším jevem, že čím méně informací některá osoba má, tím jasnější a pevnější názor na dotyčnou situaci či událost má.

A jak "fundované" rozbory z toho dokáže odvodit....

3 1
možnosti
PV

Koukám, že diskuze pod článkem pěkně potvrzuje vaše slova.:-)

2 3
možnosti
JC

K těm Sudetům: Do jižní části Sudet přišli Němci teprve po Třicetileté válce. V severní části Sudet byli v menším počtu již předtím, protože germanisace Slezska začala již dříve (vlastně z popudu sv. Hedviky). Sudety byly za Třicetileté války prakticky vylidněny - až na panství Albrechta z Valdštejna. Do tohoto prázdného území byli pozýváni přistěhovalci, jimiž byli uprchlíci z devastovených německých státečků.

Pakliže český stát přišel vinou vládnoucích Habsburků o zdrcující většinu slezského území v roce 1742 a toto území bylo následně Prusy prakticky zcela poněmčeno (až na Kladsko, Rybnicko a Ratibořsko a východní části Horního Slezska), byl požadavek Němců v Sudetech na odtržení Sudet od českého státu a připojení k slezským provinciím Pruska vcelku rozumný, obhajitelný, pochopitelný (zejména co do zbytku Slezska).

Kdyby Hitler nerozpoutal po připojení Sudet a ostatního českého pohraničí světovou válku, pak by Sudety i ostatní Němci osídlené pohraničí v rozsahu zabraném po Mnichovské mezinárodní konferenci zůstalo navždy mimo český stát a nikdo by to už nezpochybňoval. Jenomže Hitler válku rozpoutal a Němci ji prohráli, co našim předkům umožnilo vzít si to tehdy zcela nedávno odebrané historické území českého státu zpět a Němce z něj vyhnat podle precedentu vyhánění neněmců z mnoha Němci obsazených území v průběhu války. Škoda že Beneš nebyl důslednější - mohlo nám být vráceno i Kladsko a možná i celé Ratibořsko.

Co se týká Němců v jiném pohraničí než Sudetech, tak tam byly jejich požadavky na odtržení od českého státu a připojení k německému státu zcela hanebné a vlastizrádné - ale také jejich poválečný odsun byl mnohem méně obhajitelný, protože na mnoha místech šlo o skutečně velmi dávné osídlení.

Situaci Sudet na ostatní české pohraničí nelze aplikovat. "Čeští" Němci to však udělali, aby prosadili své požadavky na celé pohraničí, a hloupí čeští politikové a novináři jim na to skočili a začali hovořit o všech "českých" Němcích jako o sudetských Němcích.

1 0
možnosti
JB

krásné povídání ,až na drobnou  chybku , do roku 1920 žádné  sudety neexistovaly ,existoval pouze sudetský les

0 0
možnosti
VL

Milý pane Hermánku!

Já se zařekl, že Vás už číst nebudu, ale jeden přítel mne upozornil, že jste napsal cosi na téma Sudety a teď jsem si to přečetl. Víte ty vztahy Češi, Němci a Židé na našem území jsou trochu složitější, ale naše kultura je tím nějak - a já myslím dokonce velmi pozitivně - ovlivněna. Tak když si vezmu sám sebe, tak z matčiny strany jsem Čech jak poleno - potomek snad dokonce zemanského rodu zemanů z Hlohova na podblanicku, kteří se později stali svobodníky a většími českými sedláky. S otcovi strany mohu říci, že Peter Ludwig se přistěhoval v době Marie Terezie z Rýnské falce do Čech a jeho manželkou byla paní žijící v Českém království, která se jmenovala Narcis Richter. Joseph Anton Ludwig - takto můj pradědeček - studující práv a aktivní příznivec divadelnictví se v druhé polovině 19. století stal českým vlastencem (láska je velká čarodějka - jeho žena byla Tereza Nováková) a přejmenoval se na Josefa Antonína Ludvíka. Praděda z matčiny strany bojoval za Rakousko v První světové válce a přišel tam o nohu a ještě v šedesátých letech minulého století prý říkával, že za Rakouska byl pořádek, za první republiky byl bordel a za protektorátu a za bolševika se normální člověk musí bát i nadechnout. Praděda z otcovi strany v Itálii přeběhl k československým legiím a posléze za republiky inklinoval k levici (komunistům) a můj děda a táta se s ním nebavili, protože jednak tušili, co je to za pakáž, a navíc můj táta ženu z toho rodu českých zemanů měl moc rád. Hezké, že?

Pouze bych Vám rád připomněl jednu věc. České království nebylo královstvím zcela samostatným, jako tomu bylo v případe království Polského nebo Uherského. České království bylo do roku 1806 součástí Svaté říše římské národa německého!

4 0
možnosti
VL

Sorry - Josef Antoním Ludvík byl můj prapradědeček.

2 0
možnosti
RH

S vaší logikou by na naše území mělo nárok Rakousko, které bylo stejně v době anexe součástí Třetí říše. Takže zase demagogie. :-/

2 1
možnosti

Naopak. Vzhledem k tomu, že Sudety byly s určitou nadsázkou původně součástí Rakouska, tak tím tuplem připojení k Třetí říši bylo z hlediska práva národů na sebeurčení naprosto v souladu.

1 2
možnosti

Tak jako v případě, kdy Jára  demonstroval na příkladu utíkajícího svázaného děvčete se zvonečkem a daleko rychleji utíkajícího chlapce se svíčkou a pravil  "Vidíte děti, světlo je rychlejší než zvuk", tak i v případe těch Sudet jde o pouhou nepřesnou formulaci, která v sobě však skrývá pravdivé jádro.

1) Kdyby Jára řekl, že tento příklad pěkně demonstruje rozdíl mezi rychlostí světla a zvuku, odpovídalo by to realitě. Ale to zahrnuje i ta formulka Vidíte

2) Sudetští Němci měli právo na sebeurčení. Tedy i na odtržení od Československa. Bylo to stejné jako na Krymu, protože příslušný německý byl přijat až později.

1 0
možnosti

... německý zákon ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.