Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane prezidente, já nic neposílám. Já tu jen sedím a piju víno...

...myslel jsem si, když mi kdosi ve vlahém předletním odpoledni volal na zahrádku vinárny Hamr. Proč bych, proboha, měl někomu posílat několik prázdných SMS? Ale doma jsem se na ten telefon podíval a vskutku, bylo to tak.

V kapse jsem měl nezablokovaný tlačítkový telefon Nokia a ten konal přesně tak, jak jsem mu při vrtění se na židli předepsal. První zavrtění - Nová SMS, 2. - Výběr čísla (vybere se první ze seznamu), atd. až do odeslání zprávy.

Prostě, lidské smysly i lidské úvahy jsou nedokonalé a velmi často podléhají vnějším podnětům. Pro mě je zcela legendární případ "piráta" Laciny, kdy zcela běžná řidičská chyba byla stokrát multiplikována nezkušenou řidičkou.

Ale, to je minulost. Jen chci ilustrovat, jak snadno spolkne veřejnost i toho nejabsurdněšího jógra i od toho nejprofláknutějšího šíbra.

A ilustraci vidíme právě dnes. ČSSD hystericky vřeští, že prezident Zeman má okažitě, nejlépe ještě dnes, přijmout návh na odvolání ministra financí z vlády.

A aniž bych jakkoli podceňoval vzdělání, tak finance jsou přece jen jiná liga než školství a troufnu si říci, že nepřítomnost ministra školství by asi nikdo ani nezaznamenal ba dokonce mnohý asi i uvítal. Ale dejme slovo povolanějšímu, Petru Čejkovi:

Druhá mini-epizodka politického cirkusu...

Zaprvé - není odvolání, jako odvolání. V případě, kdy Sobotka žádal o odvolání lidí jako Němeček, Mládek, Chládek, Dienstbier apod., tak neexistoval žádný problém a těmto návrhům mohlo být a také bylo vyhověno okamžitě. Stejně tak vůbec nebyl problém s odvoláváním ministrů jako byli Prachař, či Válková - a proč? K odvolání ve VŠECH těchto případech docházelo v souladu s koaliční smlouvou - tedy Sobotka buď odvolával své "vlastní" ministry za ČSSD, nebo odvolával ministry za ANO - se souhlasem a dokonce i na podnět hnutí ANOZdroj: http://petrcejka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602836

Zdejší protizemanovští agitátoři, jakoby ztratili veškerou soudnost. I já uzávám, že prezident by měl být hubenější, nepotřebovat hůlku a nedělat si z lidí tak často legraci. Ale, na druhou stranu, to jak řešil situaci po demisi vlády Petra Nečase, bylo excelentní.

Jsem deklarovaný volič ODS. To není žádné moje rychlokvašené stanovisko, ODS volím od jejího vzniku. Ale myšlenka, že by "paní knihkupkyně" měla být premiérkou se mi zajídala, i když možná jiný knihkupec bude v Německu kancléřem.

Není žádným uměním papouškovat vše, co kdy přijde přes "Velkou louži", i když dnes, po nástupu Donalda Trumpa k moci je možná i to ošidné. Uměním je, být svým a prosazovat česká stanoviska a postoje bez ohledu na zrovna vanoucí větry.

Ty větry se často otočí. A pak, najednou je bezvýhradný podporovatel invaze do Iráku nebo zásahu v  Libyi často za nepřemýšlivého člověka, zatímco ten, kdo se ptal, zda Irák skutečně ty ZHN má v takovém rozsahu, že by nás mohly ohrozit, za prozíravého.

A o tom v politickém životě jde. Žádný politik, a tím méně prezident, není automatická pračka s předem nastavenými programy pro jednotlivé situace. Každá situace je jiná a bohužel, prezident Zeman do toho zatáhl i osobní rovinu - pomstu. Vysmát se a zesměšnit zrádce.

Nakolik se to povedlo a nakolik si tím uškodil, nechci soudit. Ale "uškodil" si hlavně u lidí, kteří by ho nepochválili ani kdyby vlastními silami zachránil z chladné Vltavy topícího se desetiletého školáka. Tak tito lidé ho budou pomlouvat a nenávidět stejně.

Takže, ztratit již ztracené příznivce není žádný problém. I když by, samozřejmě, bylo lepší je znovu získat, což se asi stěží stane. Pezident Zeman měl ve své kariéře mnoho sporných bodů a myslím si, že nikdy nejednal podle návodu.

Prezidentské volby se kvapem blíží a jeho dva viditelní konkurenti zatím, kromě obvyklých floskulí vůbec nic nepředvedli. Ono je to také těžké. Vyjádřit se pro muslimskou migraci znamená prohrát volby a vyjádřit se proti ní znameá popudit své podporovatele.

Klasik praví: Život není procházka růžovým sadem a proto vám všem přeji hezké a smysluplné prožití neněle. Je zde na to jeden expert, jeho jméno zní jako lékařský titul a ten se mě neustále ptá, zda jsem den prožil smysluplně? Ano, prožívám. V práci.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | neděle 7.5.2017 8:30 | karma článku: 30,31 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 brzdí bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:22

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Sotva Izrael začal evakuovat Rafáh, Hamás souhlasil s návrhem na příměří

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:21

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.