Klaus jednou jedinkrát poslechl EU a hned dostal řádně přes hubu

Je mi líto, že musím použít tak expresivního výrazu, ale Brusel se se_e členským státům EU absolutně do všeho. Neznám obor, do kterého by nežvanil. Velice klidně lze říci: „Zlatý Sovětský svaz“, protože ten, když mu v Dubčekovském Československu teklo do bot, tak přišel se železnou pěstí, ale jinak nechával vše na svých vazalských státech se známým Brežněvovským heslem „Это ваше дело“. Ale EU se stará opravdu o vše, cpe do normálních škol špatně vzdělatelné, neukázněné a často i mentálně zaostalé romské děti, které zhusta neumí ani česky, s bláhovou nadějí, že jednou shnilé jablko se v koši zdravých jablek vzpamatuje. Opak je však bohužel pravdou.

Ale někdy, ač je to s podivem, je direktiva EU rozumná a za rozumná považuji tu direktivu, ale spíše stanovisko Evropského soudu pro lidská práva, že spravedlivý proces nesmí trvat 6-8 let a tedy lze snadno odvodit, že proces, který trvá déle, než osm let je nespravedlivým.

Bůh ví, a nehodlám to zkoumat, proč trestní řízení třeba s panem Chvalovským trvalo tak dlouho, ale postačí si přečíst rozhovor s Tomášem Sokolem a budeme moudřejší. Pár vět z toho rozhovoru ocituji, ale už teď je zcela zřejmé, že výpady proti Klausovi jsou umělé, poháněné touhou tuto, po 22 let tak úspěšnou osobnost před odchodem z funkce ještě potupit.

Výňatky z článku snad řeknou vše:

„Popravdě řečeno z obecné judikatury Evropského soudu pro lidská práva je proces, který se táhne více než šest let, nepřípustně dlouhý. Naše osmileté spory, řízení nebo soudy už stejně obvykle končí trestem, který zohledňuje ani ne tak pro co je dotyčný odsouzen, pokud je vůbec odsouzen, ale jak dlouho justice nebyla schopna to dovést do konce v zákonné lhůtě. A pak se stejně dávají tresty ve spodní hranici.“

Když se trestní zákoník přijímal, už tehdy se oficiálně přiznávala změna priorit. Na prvním místě je život a zdraví, potom lidská důstojnost a teprve dál lze v zákoníku najít hospodářské záležitosti - tedy podvody a podobně. To není nic, co by si pan prezident vymyslel.

A ještě advokát Lžičař:

Nemyslím si, že by šlo o problematický krok. Pan prezident touto amnestií především pomohl odstranit problém, který nám vytýká i Evropský soud pro lidská práva, a sice že některá trestní řízení trvají příliš dlouho. Amnestie se konkrétně vztahuje na případy, kde stíhání trvá déle než osm let. Přitom Evropský soud již dříve prohlásil, že pokud trestní řízení trvá dokonce déle než šest let, je to v rozporu s lidskými právy.

Poškozená strana se totiž může nároků domáhat nehledě na amnestii, i když je pravda, že ten případ by se posuzoval už jen v rámci občansko-právního řízení a důkazní břemeno by neleželo na policii a státních zástupcích.

Vím, že házím hrách na zeď, ale znáte to rčení Jana Wericha, že boj s lidskou blbostí se nesmí nikdy vzdát, že?

 

 

 

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 3.1.2013 11:50 | karma článku: 34,64 | přečteno: 3062x