Každý z prezidentů, Masaryk, Havel i Klaus omilostnil vraha

O Masarykovi to je moje čirá dedukce a fabulace, na 99,99% ale asi pravdivá. Prezident Masaryk byl v úřadě přes sedmnáct let, i když ke sklonku svého čtvrtého volebního období ne zrovna v nejlepší formě. A protože tehdy samozřejmě existoval pro vrahy trest smrti oběšením a v jednom románu jsem četl, že posunovači na dráze, vrahovi služky Aničky, prezident Masaryk milost neudělil a on se houpal. Z toho logicky usuzuji, že v jiných případech milost udělil, ale nikoli takovou, aby vrah šel z vězení na pivo, nýbrž mu trest změnil v doživotní zostřený žalář.

Nevím, zda odsouzený vrah Růžička pije pivo, s velkou pravděpodobností ale ano, a pije ho s naprostým klidem, protože od prezidenta Havla dostal milost. Nedalo mi to spát a přemýšlel jsem, jak je takovýto lapsus možný, vždyť přece snad nikdo nezpochybnil, že Růžička je, když ne vrah, tak ale lupič a jako takový by měl sedět třeba ne 17, ale třeba jen 15 let.

I když já takový technický přístup k různým ublížením na zdraví a vraždám neuznávám. Pokud se tři muži vypraví na lup, musí každý z nich vědět, s kým na tu akci jde a o co při té akci půjde. A má-li třeba jen jeden z nich zbraň, zodpovědní jsou všichni a nejen střelec. Pokud bude lupič sedět před bankou v nastartovaném autě a uvnitř banky dojde ke střelbě a úmrtí, pak prostě musí dostat stejný trest jako jeho komplicovi a nikoli „já muzikant, já jen řídil“.

Tento přístup tady asi hodně chybí, lapidárně se mu dříve říkalo „spolu chyceni a spolu oběšeni“. Byl to velmi zdravý a trochu krutý princip, často tak přišel o život někdo, kdo ty koně vůbec neukradl, ale jen se kolem toho motal. Byl o tom jeden moc hezký Western. U nás dnes zkoumají znalci, kdo držel v ruce tu lopatku, kterou byli ti důchodci umláceni a kdo jen přikukoval. Já bych to neřešil a oběma bez znaleckých posudků přišil stejný trest.

A Klaus? Ten má v rukou osud nejpopulárnějšího vraha Česka Juru Jánošíka – Kajínka. Můj, již vícekrát vyřčený názor je ten, že vražda je jedna věc a utrpení obětí věc druhá. Pokud Kajínek nastoupil sám proti trojici ozbrojených kriminálníků, je to něco zcela jiného než zbabělá vražda stařenky či přepadení, znásilnění a zardoušení mladé dívky v parku. Za takovou vraždu bych vrahovi s chutí sám podkopl stoličku pod šibenicí, zatímco Kajínkovi podle mě patřilo tak 15 let natvrdo.

A Další omilostněný Klausův „vrah“? No přece Dara Rolins. Hyde Park na ČT24 absolutní žumpou ve které se ventilují ty nejnižší pudy a někdy také ty nejhloupější názory. A to byl vlastně takový impulz k napsání dnešního článečku, protože na horní liště se objevilo něco jako „omilostněný vrah Rolins“. Tak to jsem šel do vývrtky, protože za vraha neoznačila Daru Rolins snad ani vdova po zemřelém panu Rotreklovi.

Musí to být strašný pocit, vědět, že mojí vinou přišel někdo o život, i když u té Dary to ej více než sporné. Nevěnovala se plně řízení, to ej asi pravda. Na druhou stranu si vůbec nejsem jist, že by nějak pomohlo, kdyby jela „s očima na šťopkách“. Prostě nevím, ale označit ji za vraha je opravdu silná káva, protože kdybychom věc takto posuzovali, tak se nám za 20 let samostatnosti urodilo na silnicích tak odhadem deset tisíc vrahů.

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 3.1.2013 9:35 | karma článku: 23,88 | přečteno: 1858x