Husákův socialismus byl jako láhev s 50% obsahu

V zásadě jsou dva druhy lidských povah. O tom je ten starý vtip. Pro optimistu je taková 50% láhev poloplná. Ještě z ní dokáže nalít dvě plné sklenice a má se přitom dobře. Ovšem pesimista upadne z 50% láhve v beznaděj.

Ostré diskuze o naší minulosti se zde objevují zcela periodicky. Naposledy to bylo včera, kdy hřiště k diskuzi vykolíkoval pan Josef Komárek se svým článkem Soudružka Semelová, pan doktor Vodrážka a moje maličkost.

Nechci rozebírat všechny body té diskuze, spíš, jako správný marxista z toho vtipu vytyčím problém a jdu hned na věc. V mládí bývaly ty věci často velmi půvabné.

  • Vláda jedné strany není dobrá, ale asi bývá často operativnější, než naše "buržoazní žvanírna". Příklad toho vidíme právě v těchto dnech.
  • Dozor tajné policie je ve 100% států na světě. Například John Lennon měl u FBI svůj svazek a informacemi a J. Edgar Hoover držel informacemi ze svého trezoru všechny americké politiky pod krkem a sloužil ve funkci neuvěřitelných 37 let.
    U nás to byl ještě drsnější, ale za Husákovy éry měla StB své nejhorší období už za sebou.
  • Bydlení bylo vždy základní součástí života. A zde vůbec nelze objektivně diskutovat, protože, co člověk, to názor.
    Jeden si postavil svépomocí pěkný domek, druhý zase marně žádal Národní výbor o byt. My jsme pět let po svatbě bydleli s rodiči manželky a také jsme se nepo.... Pak stát vyjoupil domek mých rodičů, kde jsem byl hlášen a byl z toho 3+1 na JM.
    Prostě, každý osud byl jiný a ne vždy špatný.
  • Práce Je zavedenou pověrou, že byla povinnost pracovat. Nebyla, ale bylo trestné se živit nekalým způsobem.
    My jsme se za Husáka často snažili rychle odejít z práce za lepším. Dnes se spousta lidí o svá místa třese.
    Za Husáka bylo umění udržet si i v důchodu dobré místo, zatímco teď je umění dostat dobré místo ve věku až 20 let před důchodem.
  • Spotřební zboží. Bylo i nebylo, ale spíš nebylo. Ale když bylo, tak nebylo "čínské kvality".
  • Cestování bylo tou nejkritičtější a nejkritizovanější částí "Husákovy reformy". Já osobně jsem na to doskákal, protože jsem chtěl strávit Silvestr 1969 stejně jako Silvestr 1968 v Západním Berlíně a místo toho jsem ho trávil U Bonaparta v Nerudovce.
    A taky bylo dobře, jenom jsem měl zůstat u té vodky a neprostřídat to sektem.

Tak toto byl takový můj nástřel, který si nedělá nárok ani na správnost a ani na úplnost. A pro diskuzi radím každému, než se rozžhaví doběla, aby počítal do deseti.

A ještě několik rčení. Všude je chleba o dvou kůrkách nebo (autorem je JUDr. Husák): Češi by rádi pracovali jako za socialismu a žili jako za kapitalismu.

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 4.5.2017 9:05 | karma článku: 24,66 | přečteno: 726x