Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Diskutujte, prosím k obsahu článku a nikoli k autorovi.

1 2
možnosti

Ale když je článek o autorovi...8-o8-o8-o

6 0
možnosti

Z toho výčtu v článku vám vypadla "svoboda slova". S tou je to dneska zase velice na štíru.

0 0
možnosti
LH

Ale vždyť dneska také není svoboda slova.Tenkrát se nesmělo nadávat na stranu a vládu, ale ve fabrice jste mohl kritizovat cikoliv, od bezpečnosti práce, pracovní podmínky až po teplo na pracovišti.Dneska můžete z politiky kritizovat všechno, ale ve firmě musíte držet hubu a krok, jinak je vyhazov, někdy ihned někdy na konci měsíce ( neprodlouží se pracovní smlouva, protože ještě 31. ve dvanáct hodin nevíte, jestli 1. půjdete do práce.

A to, že se dříve nesmělo kritizovat?Tak to bylo jen u těch kdo se bál o svůj flek v kanceláři.Nebo Vy znáte horníka, hutníka, dělníka co dělal u mašiny na směny, zedníka, traktoristu, dojičku apod (. zkrátka lidi co makali rukama), že by byli perzekuovaní za své názory?

Byl jsem u hasičů, u králíkářů a pejskařů a neznám NIKOHO kdo byl byl nějak postižen za své názory...a to se na schůzích hodně nadávalo na komunisty.

1 11
možnosti
LH

Je mi přes šedesát a zažil (zažívám) oba systémy.Za socialismu jsem také nadával a reptal, měl své nedostatky a proto ho také moc nechválím, ale.....Pokud si na jednu stranu papíru napíšu nedostatky socialismu a na druhou stranu nedostatky tohoto režimu, tak mě vychází lépe socialismus.Tenkrát jsem si myslel, že není větší ponížení pro chlapa když má stát frontu několik hodin na dámské vložky, ale nyní jsem poznal, že je ještě horší ponížení.Zkuste hledat zaměstnání když vám je přes padesát.První na co se ptali ve firmách, je rok narození a pak „Bohužel hledáme mladší lidi, pro naši firmu jste neperspektivní."Někde to takhle natvrdo neřekli, ale „My vám zavoláme“.Nikdy nikdo nezavolal!!Raději znova stát ty fronty na něco než obíhat půl roku, rok firmy a vědět, že už vás nikde nechtějí.Čili první a hlavní věc „PRÁVO NA PRÁCI“.A když mě hodně lidí říká, že tenkrát se vyrábělo neefektivně a lidi brali výplatu za špatnou práci, tak se ptám:“Jaký je rozdíl brát nezaměstnanecké či sociální dávky (hlavně naši barevní spoluobčané) a placením za neefektivní práci?“Zatím mě na to nikdo nedokázal odpovědět.Tenkrát jsem měl tu jistotu, že každého desátého v měsíci dostanu výplatu na ruku.To byla také výhoda socialismu.Dneska děláte několik měsíců a výplata nikde.Za co si mám pak teda koupit ty věci, kterých je v krámech dostatek?Nehledě na to, že tenkrát jsem se jako dělník měl lépe (myslím výhody v zaměstnání, dostávání pracovních pomůcek, nyní jsem si je v několika zaměstnáních musel kupovat sám).

Když se mě narodily děti, tak od mého závodu jsem dostal (teda dcery) spořitelní knížku se 100Kčs na 4% úrok, manželka dostala dětskou výbavičku a plíny.U třetího dítěte už dávali 500Kčs na knížku.CO VÁM DNES DÁ FIRMA ZA DÁREK K NAROZENÍ DÍTĚTE?

3 8
možnosti
LH

Sice máme hodně věcí nyní lacinějších proti dřívějšku, ale stejně si je nemohu koupit, protože musím šetřit na nepředvídané výdaje (hlavně na to že budu nezaměstnaný, podnikatel by mě nedal výplatu a nebo na pobyt můj či manželky v nemocnici). Ale hlavně na léky a doktora, protože dříve jsem byl mladý a doktora nepotřeboval.Nyní po padesátce je již doktor každou chvíli potřeba.A tak na televizi, ledničku, pračku atd. šetřím stejně tak dlouho a někdy i déle něž dřív, protože každým rokem se nám výdaje zvedají, ale výplata se nezvedá.

Jistě jste viděli film TŘI PŘÁNÍ, o kouzelném dědečkovi.Tam v televizní soutěži pan Brodský říká, jak by se nechalo ušetřit a šaty byly levnější.A tady je přesně to samé.Sice ho tam nenechali domluvit a přenos vypnuli ( u nás by ho tedy nechali dokončit ), ale důsledek by byl úplně stejný.Vyhazov z firmy ( a to by ho ještě firma žalovala o poškození dobrého jména) a určitě ve svém okolí by nenašel práci.A ještě dodatek k tomuto filmu.V dnešní době by tomuto kamarádovi TUPLEM nikdo nepomohl, protože každý se ve firmě bojí cokoliv říci, natož se někoho zastat.V tu ránu by museli z firmy odejít oba.

Komunisti stavěli někde něco co nebylo v souladu pro nás s rozumným řešením.Ale když se zamyslíte nad tím, proč to stavěli, NO PROTOŽE ABY LIDI V TOM REGIONU MĚLI PRÁCI.

A dneska je to úplně to samé.Staví se nesmyslné montovny a průmyslové zóny a je to také proto, ABY LIDI MĚLI PRÁCI.Jenže je to s tím rozdílem, že za komunistů, když se to dostavělo, tak se tam IHNED pracovalo.Dneska jsou postavené průmyslové zóny a NEPRACUJE SE TAM.Kolik let zničené a promrhané práce a vyhozené státní peníze, které teď chybí jinde.Kdo má za toto zodpovědnost?

3 7
možnosti
OK

O15t20a 57K62i93n96c

4. 5. 2017 12:13

V roce 1968 se našli tací, kteří si naivně mysleli, že socialismu dají lidskou tvář. To následovně bylo tzv. spojenci vojensky převálcováno, což přineslo důkaz, že socialismus lidskou tvář mít nemůže. Husákův socialismus byl jako plná lahev vitriolu.

1 0
možnosti
VV

Mate chybu v nadpisu. To nebyl socialismus, ale absolutismus jedne srany.

3 0
možnosti
Foto

Která se snažila vybudovat socialismus. A vláda jedné strany k socialismu prostě patří.

0 5
možnosti

Tak jste koukám po miliontéšesté zpět v dobách normalizace, pro vás krásných dobách zahraničních cest, strmého kariérního růstu a práskání StB. Tehdy byly totiž poměry v pořádku;-D;-D;-D

15 0
možnosti
Foto

Vy jste vždycky měla vynikající postřeh. A něco konkrétního by nebylo?

0 4
možnosti
MD

To je tezky, kdyz ten slusnej kapitalismus se ne a nedari. Nakonec, jak se muze darit sotva narozenemu diteti v rodine, v niz se zacaly projevovat degenerativni tendence.

To se vam pak ten socialismus omlouva.

1 2
možnosti
Foto

Já ale socialismus vůbec neomlouvám. Já jen říkám, jak to tehdy byl s bydlením, prací a atd.

A nikdo, vůbec nikdo, se na žádnou konrétní polemiku nezmůže. Já bych rád slyšel, a to zcela konkrétně, co říkám špatně, co tak nebylo.

Ale, ono to je horší. Hodně lidí ví, že to tak bylo, ale z nějakých důvodů to nechtějí slyšet.

1 2
možnosti
Foto

Ano, popsal jste to docela dobře.

Ještě k tomu cestování:

Pokud byl člověk zadobře s komunisty, tak se dostal na Západ jako např. pánové Zdeněk Matuška, Tomáš Flaška či Tomáš Vodvářka.

Ale možná byli s komunisty zadobře i další z Vašich kritiků a teď se za to stydí.

1 6
možnosti
Foto

Jaromíre, Vy jste celý rozbolavělý, že jste tehdy nevyjel ven. Ale mohu Vás ubezpečit, že naprostá většina mých kamarádů a známých, kteří s mou prací pro západní firmu neměli vůbec nic společného, tak na tom Západě minimálně jednou soukromě byla.

0 4
možnosti
LH

Jeden pravdivý citát:

" S pádem komunismu se vrátily příčiny proč vznikl."

A tohleto by si měli naši kapitalisti uvědomit.Proč jsou komunisti stále na třetí příčce ve volebních preferencích a proč mají stále 12-14% když se po revoluci říkalo, že vymřou a ocitnou se na smetišti dějin?

Na smetišti dějin se zatím ocitly všechny HURÁ strany a brzy se tam ocitne i ODS či TOP09, ale komunisti budou stále zůstávat, protože stále noví a noví lidé je volí.Oni dnešní padesátníci a šedesátníci už pochopili, že v tomto kapitalismu se už nechytají s prací a společnost na ně zvysoka kašle.V šedesáti práci neseženete ( pro naši firmu jste neperspektivní) a při předčasném důchodu vás okradou.

3 6
možnosti

Blbci se najdou vždy a všude.

5 0
možnosti
MM

Z tématu, autorem tisíckrát prezentovaným, mně zaujalo to, že i JUDr Husák uznal, že kapitalismus je lepší než socialismus, protože Češi by rádi v něm žili, jenom se jim nechce moc makat.

3 0
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.