Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká "Liga gentlemanů"

Anglický film s podobným názvem byl natočen někdy v 60. letech minulého století. Byla to taková "akční komedie", jak bychom dnes řekli, o vysloužilých vojácích, kteří své schopnosti použijí k vyloupení banky a jsou pak dopadeni.

Tak já bych tu naši českou ligu nazval spíš jako "liga výjimečných" či "liga nedotknutelných". Její složení se, samozřejmě, s časem mění. Někdo do ní přibude a někdo je z ní popřípadě vyloučen. A naše "liga nedotknutelných" je přesným opakem té německé.

V Německu je, zcela nepochybně, ale s opačným znaménkem v této lize Adolf Hitler. I kdyby nacistický režim spáchal v těch pěti letech od roku 1933 do roku 1938 cokoli dobrého, dnes se o tom nesmí mluvit. A jedna televizní reportérka kvůli tomu dostala padáka.

U nás je takovým slabým odvarem "nedotknutelnosti" tzv. normalizace. Jistě, skoro každý uzná, že princip komunistického vládnutí byl špatný, ale v rámci jakési "objektivity" je nám zakázáno zmínit o té normalizaci cokoli kladného.

Je to prostě takové filtrování informací podle toho, co se zrovna vládnoucímu establishmentu hodí. U nás, tedy v Česku, bych, zcela amatérsky, to této ligy nedotknutelných zařadil Václava Havla. Všimli jste si již, jak 10 z 10 bloggerů o Havlovi nepíše?

Dalším takovým "nedotknutelným" je Věra Čáslavská. Jistě, vynikající sportovkyně, i když přece jen je lehčí získat tolik medailí v gymnastice než třeba v hodu diskem. A kromě toho má Věra Čáslavská i "vynikající politický profil", protože podpořila Karla Schwarzenberga,

...celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu (německy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg) https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Schwarzenberg

Ale, v její rodině se odehrála velká tragédie, na které paní Věra dozajista nebyla bez viny. A zdá se, že se ale o celé té věci po její smrti už vůbec nesmí diskutovat. Vstoupila do klanu nekritizovatelných.

A tím třetím do mariáše je, samozřejmě Ferdinand Peroutka. Vynikající novinář, ze kterého ale jeho vnučka, paní Kaslová, chce mít jakéhosi "Mirka Dušína" československé předválečné a okupační historie, který nikdy nenapsal nic poplatného nacistickému režimu a Adolfu Hitlerovi.

To je, samozřejmě, naprostý nesmysl. Doba tehdy byla zlá a novináři se museli snažit, aby přežili. A to jak v měkkém slova smyslu, tedy aby nebyli vyhozeni, tak i v tom tvrdém, tedy, aby nebyli umístěni do KZ a tam popřípadě zavražděni.

A to asi měl na mysli prezident Zeman, když kdesi, na jakési konferenci, zmínil Ferdinanda Peroutku a jeho okupační a předokupační tvorbu. Kdyby se byl omezil jen na jakési obecné deklarace, asi by se nic nedělo.

On, ale, ve své namyšlenosti, zmínil článek s názvem Hitler je genteman a parta okolo paní Kaslové se toho okamžitě chytla jako hovno košile a spolu s obecným trendem pomlouvat prezidenta Zemana za každou cenu vyrazila do útoku.

A prakticky dva roky po onom trochu nešťastném výroku prezidenta Zemana, vyrazil pan kolega Stejskal na další zteč a tentokrát si vzal za téma prezidentovu kritiku stavu nějaké budovy, snad lázní, v Karlových Varech.

I ten středně hloupý delfín ví, že za stav města je zodpovědná jeho správa.Tedy starosta nebo primátor. a pokud je budova ve vlastnictví kraje nebo kohokoli jiného a ne města, tak se správa města musí snažit a vést majitele budovy k nápravě.

Ale, pokud jsem zmínil "ligu nedotknutelných", pak také musím zmínit "ligu otloukaných". A do té patří zcela nepochybně prezident Zeman, jeho mluvčí Ovčáček a ad hoc kdokoli, kdo s prezidentem vyjádří souhlas nebo dokonce sympatie k němu.

Myslím, že současní protivníci prezidenta Zemana se již od bolševiků nemusí nic moc učit, protože základy podpásové propagandy zvládli již skvěle

Další prezidentův plivanec

Kdykoli se Miloš Zeman vydá na „spanilou jízdu“ po krajích českých zemí, můžeme očekávat nějaké faux pas. Ne-li něco horšího. Už se z toho stala hradní disciplína. ?Mohli bychom ji definovat jako šíření bludů o spoluobčanech. Tentokrát byl prezidentem veřejně dehonestován karlovarský primátor Petr Kulhánek. Stačila jedina věta z úst hlavy státu, aby v drtivé části české veřejnosti vznikl dojem, že Petr Kulhánek je zloduch, který se vědomě nestará o architektonický klenot našich největších lázní.Zdroj: http://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=590508

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Hermánek | neděle 5.3.2017 7:45 | karma článku: 27,87 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1362x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.