Zůstane to na občanech, divadélko o konci vlády skončilo

                O tom, že téměř 80% občanů si nepřeje tuto vládu, nezaznělo na sněmu ODS nic. Jen jsme slyšeli, že je potřeba získat důvěru občanů. Z úst premiéra Nečase to znělo důrazně, ale velmi falešně.

                Spoléhat na rebely z řad ODS,

                bylo nesmyslné. Většina z nich má za sebou svoji historii, kterou jim mohou vlivní přátelé z ODS nepříjemně připomenout, nebo jim naopak otevřít jinou perspektivu, či oboje. Pravděpodobně stačila důraznější domluva a šlo to, jak po másle. Tluchoř, Fuksa i Šnaidr složili dokonce poslanecký mandát. Dobeš z VV k tomu přidal ještě svoji korunu.

                Občané nesouhlasí

                s církevními restitucemi tak, jak byly předloženy vládou. Praktikující katolík Nečas si je s věřícím Kalouskem stejně prosadí přes poslušné poslance. Nečas s Kalouskem rozhodli a  poslanci si myslí, že je musí poslouchat v zájmu své perspektivy. Prakticky stejné je to se zavedením druhého důchodového pilíře. Premiér Nečas s Kalouskem rozhodli a druhý důchodový pilíř stejně prosadí. Peněz je dost. Seberou se důchodcům, pracujícím i drobným podnikatelům.

                Problémem je chybějící odpovědnost politiků,

                drzost při sestavování a uzavírání smluv, které zavazují další nastupující vlády tak, že tyto smlouvy nemohou vypovědět, ani změnit. Důsledkem takových smluv jsou v případě jejich vypovězení, následné arbitráže proti státu. Jde o to zda může vláda, či jiné instituce, beztrestně zavazovat stát na období, které přesahuje jejich mandát, bez dohody s opozicí a zda zde nejde o poškozování zájmu státu, zejména, když na problém nedostatečné dohody ve společnosti poukázal i president republiky. Stanovisko ústavního soudu je pravděpodobně nezbytné.

                Obdobným problémem

                je postup této vlády týkající se odprodeje národní kulturní památky Lobkovického paláce Německu. Tato vláda je přesvědčena, že má dostatek pravomocí, aby o odprodeji národní kulturní památky sama rozhodla, bez souhlasu opozice a diskuze ve společnosti. Co když bude chtít kníže Schwarzenberg odprodat Německu i Pražský hrad? Taky bude stačit jen vládní rozhodnutí? To se ovšem netýká jen kulturních památek, ale taky odprodeje, či privatizace státního majetku, či státních podniků. Důsledky těchto kroků přesahují mandát jedné vlády.  

                Pokud si poslanci ODS myslí,

                že to s premiérem Nečasem vyhráli, nebo dokonce i poslanci TOP 09 a STAN, tak budou pravděpodobně zklamáni. Důvěra od občanů se nevrátí a po příštích sněmovních volbách se budou muset pravděpodobně živit úplně něčím jiným, protože ODS bude mít obtíže se do poslanecké sněmovny vůbec dostat a TOP 09 se starosty, jako pidistrana na jedno použití, pravděpodobně zcela zanikne i s Kalouskem, stejně, jako VV a LIDEM. 

                 Je na občanech, aby jim pomohli najít rychlejší cestu k sněmovním volbám.

Autor: Jiří Čumpelík | středa 7.11.2012 8:32 | karma článku: 43,25 | přečteno: 4448x