Ušmoulaná politika - Věcí Veřejných !

               Tu slavnou proti korupční dinosauří rétoriku Věcí Veřejných a úsporný proti deficitní program, převzal Petr Nečas na kongresu plně do programu ODS. Tak nějak se tím, ten program Věcí Veřejných značně vyprázdnil. Přidal se i TOP 09, s ještě tvrdším proti deficitním programem. Ostatně, když budeme předpokládat s ohledem na návrat ODS k pravicové politice, budoucí sloučení TOP 09 s ODS, s ohledem na jejich téměř totožné programy, můžeme konstatovat, že vítězná ČSSD, je teď proti pravicové síle, pouze neschopný a ustrnulý politický chudáček. Tak nějak, se vytrácejí i Věci Veřejné. Zbyla na ně taková zcela obyčejná, ušmoulaná politika.

            Věci Veřejné ztrácejí svůj význam.

            Už nemají svým voličům a občanům, téměř co nabídnout. Dělat šmouly na vládní scéně opakovaným programovým ustupováním, přikyvováním a pochvalováním politiky potencionálních koaličních partnerů, je tak trochu ušmoulaná politika. Vyměnily svoji suverenitu, za několik ubohých ušmolaných vládních pozic a budou ve vládě pouze do počtu. Šmoulové ve vládě! Snad by bylo nejlepším řešením sloučení s ODS. Ostatně již dnes se chovají, jako zelení tak, jak chce ODS. Téměř jistý konec Věcí Veřejných !

            To co Věci Veřejné přinesly do politiky nového,

            již absorbovala ODS do svého programu. Sepsání programu první dámou Věcí Veřejných, potvrzuje ušmoulanou naivitu a přináší pochybnosti o schopnosti koncepční politiky ve prospěch občanů při řešení stěžejních problémů v oblasti reforem důchodového a zdravotního systému. Odborní garanti Věcí Veřejných se teprve nyní snaží vyhodnotit přínosy a dopady těchto reforem na občany. Místo toho, aby Věci Veřejné zaujaly zdrženlivé pozice, svolaly vlastní novou povolební programovou konferenci a ujasnily si svůj postup a programová východiska, přejímají v podstatě koncepci ODS, bez ohledu na největší propad ODS v současných volbách! Nějak opomněly základní ustanovení svého programu, že Věci Veřejné usilují o řízení věcí veřejných při respektování názorů většiny a ve prospěch většiny, s ohledem na oprávněné zájmy menšiny. Vědí opravdu Věci Veřejné co je názorem většiny a co je ve prospěch většiny občanů? Nebo považují za většinu pouze členy svojí politické strany ?

             Věci Veřejné už zabodovaly.

            Stačily svým prosazováním školného naštvat většinu našich studentů. Nejen studentů, ale i rodičů, kteří jim to studium platí. Ono to studium je již dnes pěkně nákladné. Ušmolaná politika ve prospěch zájmu už placených soukromých škol. Konečně budeme mít novou vrstvu občanů. Zadlužené studenty ! To tady, v naší historii, ještě nebylo ! Studenti budou jistě v příštích volbách volit Věci Veřejné ! Pokud budou Věci Veřejné pokračovat obdobným způsobem v oblasti důchodové a zdravotní reformy, zejména ušmoulanou podporou nevratných privatizací v oblasti zdravotnictví, ale i jiných, nebo ušmoulanou podporou sjednocení hranice DPH, bude jejich volební potenciál brzy blízko nuly!

            Nedívejme se, ale na úspěchy Věcí Veřejných

tak pesimisticky. Je naprosto jisté, že Věci Veřejné v parlamentu zvítězí. Jistě to nebude ušmoulanou politikou. Bude to bezpochyby vítězstvím v propagované akci Věcí Veřejných, „Miss parlament“. Která ušmoulaná dáma vystoupí na vrchol je v podstatě zcela jedno. Pěkné jsou všechny. Pochybuji ale, že takové šmoulovské vítězství, voliče Věcí Veřejných, uspokojí.  

                                                     Šmoulové z Věcí Veřejných !

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Čumpelík | středa 23.6.2010 11:18 | karma článku: 15,71 | přečteno: 986x