Rozloučení s paní Jiřinou Švorcovou.

            Jsou lidé, kterých si bude člověk vážit, přestože ve svém přesvědčení stáli na straně dřívějšího nenáviděného režimu. Jsou to lidé, kteří si zaslouží uznání a úctu přesto, že byli komunisti. Paní Jiřina Švorcová byla jednou z těch, která mezi ně patřila.

            Vynikající herečka,

            která ve svých hluboce lidských a charakterních rolích si získala sympatie naprosté většiny diváků. Jednou z těch velkých rolí byla její role v seriálu „Žena za pultem“. Seriál, který se po dvaceti letech rozhodla vysílat TV Barrandov. Díky TV Barrandov za slušnost s jakou se dokázala zachovat k naší vynikající herečce na sklonku jejího života. Skutečností je, že Jiřina Švorcová byla svými kolegy po roce 1989 odstrčena a již neobdržela žádnou roli. Mohla se cítit úplně stejně, jako zpěvačka Marta Kubišová za doby komunistické normalizace. Režim, jako režim. Přesto si stejně, jako Marta Kubišová nestěžovala a odešla do ústraní.

            Komunistická politička,

            která prožila krizi v první republice, německou okupaci, osvobození Československa, komunistický převrat 1948, období komunistického revolučního zla a vývoj společnosti pod komunistickou vládou, včetně okupace v roce 1968 a následnou normalizaci i sametový převrat v roce 1989, který zastavil její hereckou dráhu. Přesto zůstala věrná svému přesvědčení v lepší komunistickou budoucnost, v kterou zcela jistě poctivě věřila. Důkazem byly její vystoupení na mítincích KSČM. Skutečně věřila a zůstala poctivou soudružkou až do své smrti. To přesvědčení, slušnost, či poctivost jí mohou komunističtí převlékači kabátů pouze závidět.

            Poslední rozloučení

            se konalo v obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Uznání za účast si zaslouží zejména její bývalá přítelkyně, populární hlasatelka Kamila Moučková, která po ohlášení okupace v roce 1968 byla zbavena své práce. Rovněž kolega z Antonín Hardt z divadla a Jiří Purš z filmové branže. Trochu útrpný pohled byl na bývalé funkcionáře KSČ, Milouše Jakeše, Miroslava Štěpána a Josefa Fojtíka, kteří nesou značný podíl viny za totalitní způsob vládnutí KSČ a neschopnost včas předat řízení společnosti do rukou lidu.

            Je mnoho komunistů,

            kterých si nemohu vážit a kteří dnes srší antikomunismem v nových politických stranách. Nevážím si ani současných nových pro režimních prospěchářů. Je ubohé, když ČT odmítne v duchu politiky současného režimu, zařadit do vysílání vzpomínku na herečku Jiřinu Švorcovou. Politického protivníka, který skutečně poctivě a s přesvědčením věří ve své myšlenky a ideály si vážím. Člověk, ale není jen politik a zůstává po něm jeho dílo. Někdy dobré, někdy špatné. Po Jiřině Švorcové zůstalo to dobré, její herectví.

                                                          Čest a úctu pro Jiřinu Švorcovou!

Autor: Jiří Čumpelík | sobota 13.8.2011 9:05 | karma článku: 33,24 | přečteno: 2190x