Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebujeme cca 40 000 testů, jako má v poměru Jižní Korea, máme zatím pouze cca 16 000

Je potřeba co nejdříve zásadně zvýšit počet prováděných testů i při nejistých příznacích, protože mimo povinně používaných roušek, je to jediný způsob, jak dostat nakažené osoby do karantény a snížit roznášení infekce mezi občany.

Pro odhad zamořenosti coronavirusem Covid – 19 vůči nám, 
je potřeba vycházet především z počtu provedených testů a z počtu nakažených osob. Česko má cca 16 000 testů, nakažených cca 7%, mortabilita cca 1%. Itálie má necelých 9 000 testů, z toho cca 10 % nakažených a z nich cca 10% mortality, Jižní Korea má z cca 40 000 testů, cca 22,5% nakažených a z nich cca 1% mortality, vše na stejný počet obyvatel. Naše zamořenost se v současnosti pohybuje kolem 7%. Z uvedeného porovnání vyplývá, že si zatím vedeme celkem dobře.

Čím více zadržíme osob s nákazou 
a umístíme je do karantény, tím více budou ostatní občané ve větším bezpečí proti nákaze. Proto by se měl počet testů i osob s nákazou, podstatně zvýšit. Dá se předpokládat, že % nakažených k množství testů by se mělo začít ke konci dubna podstatně snižovat a počet vyléčených pacientů podstatně zvyšovat.  

Řešit se musí karanténa nakažených osob v bytech.
Cca 70% nakažených se infikuje v rámci rodiny a nejbližších příbuzných. O tom, že tyto osoby musí také dodržovat karanténu a musí se opakovaně testovat, není pochyb. Pokud nakažený nemá v bytě možnost užívat vlastní pokoj, je potřeba zajistit na dobu karantény jeho ubytování ve vyčleněné a čisté ubytovně, či v hotelu, pokud již nejsou nakaženi ostatní členové rodiny.

U osob v karanténě 
se musí nutně provádět kontrola dodržování karantény a jejich zdravotního stavu. Nejlépe doktorem s řidičem vybaveným ochrannými pomůckami. Sledovaní jejich pohybu elektronickou cestou je třeba tolerovat. Rovněž by se mělo zajistit zásobování osob v karanténě a nespoléhat na neziskovky, či dobrovolníky. Zda by nákupy zajišťovala balíková pošta, obec, nebo jiná složka státu vybavená ochrannými pomůckami, je na rozhodnutí státu. Nedodržování karantény a nenošení roušek se musí začít pokutovat tak, aby se chránili ostatní občané.

Dovoz ochranných pomůcek 
by jsme měli z většiny nahradit vlastní výrobou a uvolnit do schopných firem potřebné investice, či dotace, které by zajišťovaly nepřetržitou výrobu na rychle sestavených výrobních linkách na kterých by se vyráběly sta tisíce kusů ochranných pomůcek.  

Zajišťování testů
by se rovněž mělo především opírat o naše vlastní laboratoře, které jsou schopné provádět testy pomocí vlastních, ale spolehlivých metod a k tomu pravděpodobně levněji. Spolupráce s Akademií věd a dalšími laboratořemi by mělo být samozřejmostí.
 
Operativní řízení vládou
včele s premiérem Andrejem Babišem a následné ustanovení Ústředního krizového štábu včele s Romanem Prymulou plní svoje úkoly. Operativní změny a úpravy splnily svůj účel. Sice se nepodařilo udržet pandemii zcela pod kontrolou, zejména s ohledem na naše cestovatele, ale současný stav je na dobré úrovni.

Máme roušky, respirátory, rukavice 
a další ochranné pomůcky a tak by se mohli uklidnit i hejtmani Martin Netolický z Pardubic ČSSD a Jiří Běhounek z Vysočiny ČSSD, kteří požadovali odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ANO. Je sice pravda, že se blíží volby, ale měli by si uvědomit, že vláda pracovala pod vedením premiéra Andreje Babiše, jako tým ANO-ČSSD, ale hejtmani, primátoři a starostové měst, toho příliš nepředvedli, protože nebyli schopni ani zorganizovat výrobu látkových roušek, které jsou dle Romana Prymuly vhodnější, než jednorázové z Číny, protože se dají dezinfikovat vyvařením k opakovanému použití.

No a nakonec jsme u peněz.
200 mld., není žádný drobný peníz, ale přesto je potřeba si dát pozor na staré české tunelování a předvolební dárečky. O tom, že zajištění ochranných pomůcek není zadarmo je každému jasné. To, že stát uhradí, či doplatí mzdy pracovníkům v karanténě, či pomůže nemocným a těm, co ztratili práci, samoživitelkám a postiženým občanům je jistě také v pořádku. 

Rovněž dočasné zavedení ošetřovného 
pro OSVČ lze považovat za nutné. Kladně lze hodnotit i neúročené půjčky, či dočasný kurzarbeit, nebo odložení záloh, ale především je potřeba si dát pozor na  předvolební návrhy, které nehledí na rozpočet. Lze pochybovat, že bychom měli sanovat firmy, které odvádějí daně v daňových rájích. Ostatně dle dokladů EET si může Alena Schillerová zkontrolovat, do jaké míry byly některé firmy, či podnikatelé skutečně postiženi.

Návrh Romana Prymoly, 
který chce důchodcům sebrat slevové akce, je tak už trochu přes čáru a akorát s tím důchodce naštve. Spíše by se měla ještě zkrátit doba prodeje pro důchodce od 8:00 – 9:30 hodin, aby si lidé z nočních směn mohli do 8:00 hodin nakoupit. 

Situace, ale není vůbec jednoduchá,
protože bude záležet na vývoji i v okolních státech, zejména v Německu, které má jiný přístup a nezveřejňuje ani počet provedených testů, takže lze těžko stanovit stupeň zamoření coronavirusem. Je to další rána pro neschopnou EU. Erdogan se nedohodl a tlačí na schengenský prostor na hranici Řecka. Schengenský prostor se omezil pouze na obchodní výměnu. Představa, že se do konce března něco podstatně změní lze těžko očekávat.

Budeme rádi, 
když koncem dubna se konečně začne obnovovat společenský život, ale roušky budeme nosit asi i na Nový rok. Jakmile při zvyšování počtu testů, bude docházet k stálému snižování počtu zachycených nakažených osob a z nemocnic a karantén budou propouštěni uzdravení spoluobčané, budeme na cestě k úplnému zvládnutí pandemie coronavirusu COVID – 19 

a to by byl opravdu mimořádný úspěch této vlády, zdravotníků a všech, kteří pomáhali.
 

 

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 22.3.2020 22:36 | karma článku: 15,99 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 31,88 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,71 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"