Policejní násilí na ulici v Rokycanech ...

               Někdy to vypadá tak, že musíte kroutit hlavou i nad chováním a jednáním některých policistů. Místo chytání zlodějů a skutečných grázlů, předváděli policejní zákrok na mamince s dítětem. Nějak se některým z nich, to heslo “Pomáhat a chránit“, vykouřilo z hlavy. Nepochopili, že mají slušné lidi obtěžovat co nejméně a když musí někoho napomenout, tak by to mělo být, slušnou a přijatelnou formou, která co nejméně obtěžuje občana a nevede k zbytečným konfliktům s občany.

              Maminka šla s kočárkem a malým jezevčíkem,

              na návštěvu k matce. Dopustila se pravděpodobně drobného porušení veřejného pořádku, protože neměla pejska na vodítku, ale to co nám ukázala TV Nova, bylo zřetelně nepřijatelné jednání policistů a velmi hrubý násilný zásah jednoho z policistů.

              Maminka neměla u sebe ani občanku

              a to se nelíbilo policistům. Tak se maminka s nimi pohádala a řekla jim, ať jdou s ní domů a odcházela směrem k bydlišti, kde měla občanku a kde by jim tu občanku mohla dát. To se ovšem nelíbilo jednomu z policistů, který by musel doprovodit maminku domů a raději chtěl maminku zadržet a odvést ji na okrsek i s dítětem k výslechu a ověření totožnosti. Rozhodl se tedy maminku zadržet násilným způsobem tak, že odcházející maminku násilím zezadu chytil a strhl do strany z chodníku tak, že se převrátil i kočárek, který maminka držela a dítě vypadlo na chodník.

              Maminka se policistovi vytrhla

              sebrala plačící dítě z kočárku, který mezitím přítomná policistka zvedla a utíkala směrem domu i s dítětem. Kočárek nechala raději policistům na chodníku. Šlo jí o dítě i svoji ochranu, nikoliv o kočárek. To se zase policistovi nelíbilo, doběhl ji a znovu ji hrubým násilím zadržel. Hrubý a zcela nepřijatelný zákrok policisty vůči mamince s dítětem. Chování, které pouze poškozuje důvěru občanů k policii.

              Opravdu je ten policista normální?

              Mohl si zapsat jméno a bydliště maminky a pozvat jí na okrsek k vysvětlení a zaplacení pokuty. Pokud nevěřil, že mu maminka řekne svoje pravé jméno, mohl jí doprovodit domů a opsat si občanku. Vše ve slušnosti a s úctou k občanům, kteří bydlí v místě. Místo toho nám na obrazovce TV NOVA předvedl násilný zákrok, jako by chytal nějakého zločince. Trapný a ostudný zákrok vůči ženě. Díky šikovnosti občana, který zákrok polistů natočil mobilním telefonem, nemají policisté příliš prostoru na vymýšlení.

              To nejlepší nakonec, jak za komunistů.

               Kriminální policie v Rokycanech šetří případ pro podezření, že uvedená maminka napadla policistu! Policista má za svědky přítomné policisty, že ho maminka odstrčila. Opravdu žijeme v demokratické společnosti, kde budou policisté předvádět svoji nadřazenost a používat násilí na slušné občany, tak jako za komunistů a řešit obdobné případy tím, že obviní slušné občany v rámci policejní nedotknutelnosti?

              Trochu pedagogiky a slušné výchovy

               by některým policistům prospělo mnohem víc, než jen výcvik hrubého násilí. Při jednání se slušnými občany se musí jednat rozumně, korektně a skutečně se snahou „Pomáhat a chránit“, ale to některým policistům zřejmě dosud nedošlo. 

                          Možná by se nad tím mohl zamyslet i policejní president!

Autor: Jiří Čumpelík | sobota 23.3.2013 18:08 | karma článku: 29,86 | přečteno: 2126x