Nebezpečné přechody !

Tak jsme se konečně stali Evropští. Převzali jsme to, co je jinde ve světě obvyklé. Konečně u nás dostali na přechodech, přednost chodci. Jenže to bychom nebyli v Česku, kdyby to nebylo, trochu jinak. Na přechodech u nás umírá 3 x víc chodců než v Německu! Nechci připomínat jednotlivé tragedie, které se můžou dotknout nás všech.

První překvapením je skutečnost, že přednost na přechodech mají tramvaje.

Ohrožováni rychle jedoucími tramvajemi jsou zejména starší chodci, děti a cizinci. Odpovědnost nesou naši chytří experti, argumentující setrvačností a brzdnou drahou tramvají. Pokud bychom uvažovali stejným způsobem, tak bychom taky mohli umožnit přednost i nákladním automobilům TIR s návěsem, které s plným nákladem musí v případě potřeby zastavit před přechodem. Jistě by tramvaje musely přes přechody jezdit velmi pomalu, ale řidiči tramvají jezdí po stejných trasách a vědí, kde jsou přechody. Není důvod, aby včas nepřibrzdily a přes přechody jezdili v případě potřeby, mimořádně pomalu. Potom jsou argumenty expertů zcela zbytečné. Časové prodloužení tras je nepodstatné. Naprosto rozhodující musí být ochrana chodců !

Druhým překvapením je rušení přechodů.

Místo toho, aby obecní úřady zvýšily počty přechodů tak, aby co nejvíce ochránily svoje občany v místech, kde obvykle přecházejí komunikace, počty přechodů se snižují  a občané jsou nuceni často přecházet komunikace mimo přechody.

Třetím zcela zásadním překvapením je naprosto nelogické zpochybňování přednosti chodců na přechodech.

Uplatňuje se argumentace, že si chodec sražení s autem způsobil sám, náhlým vstupem do vozovky.

Zkrátka v Česku se dělají zákony, tak trochu s tím, že se nebudou dodržovat.

Potom vše závisí na tom, kdo byl řidič, jaké má známosti, jakou má protekci a jak umí ovlivnit vyšetřování. Ostatně, když chodec zemřel, tak už mu v podstatě nebude vadit, že situaci, kdy ho porazilo na přechodu auto, si vlastně zavinil sám. Příbuzní zemřelých nemají prakticky žádnou šanci se do vyšetřování zapojit.

Toto přenášení viny na chodce za náhlý vstup do vozovky je zcela nesmyslné.

Chodník nebo okraj vozovky je součástí komunikace a řidič musí brát ohled na situaci na komunikaci, tedy i na chodníku. Pokud se na chodníku, nebo okraji vozovky u přechodu pohybují lidé, musí řidič zpomalit a počítat se vstupem občana do vozovky s tím, že musí jet tak rychle, aby mohl včas zastavit. Přesto se stal argument náhlého vstupu občana do vozovky, zcela obvyklou výmluvou řidičů, kteří na přechodu porazili chodce.

Výsledkem použití výmluvy, že chodec vstoupil náhle do vozovky, je často skutečnost, že bezohledný řidič, který porazil chodce na přechodu, se vyhne trestnímu řízení a dokonce, ani nepřijde o svůj řidičský průkaz. Nechci to vyčítat, jen řidičům, kteří porazili chodce z nepozornosti, ale zejména našim pirátům, kteří jezdí přes přechody, zcela bez ohledu na chodce!

Jak řešit současnou situaci na přechodech a jaká opatření učinit ?

Je zcela nezbytné zavést, mimo trestní odpovědnosti, zákonné postihy řidičů, kteří porazí chodce na přechodu, v rámci zákona o používání komunikací! Jako logické se jeví jednoznačné odebrání řidičského průkazu v případě poražení chodce na přechodu s lehčím zranění na 5 let, při způsobení těžkého úrazu na 10 let a při usmrcení chodce na přechodu, odebrání řidičského průkazu na 20 let s tím, že řidičský průkaz bude řidiči odebrán ihned v rámci vyšetřování nehody a doba odebrání řidičského průkazu bude stanovena následně, po zjištění zdravotní újmy způsobené chodci.

Jedná se o zcela logické opatření se základním postihem, které může donutit naše řidiče k skutečnému respektování silničních pravidel a nemůže podléhat, jakékoliv protekci, korupci, či ovlivňování vyšetřování.

Závěrem bych chtěl popřát upřímnou soustrast všem občanům, kteří v letošním roce ztratili své blízké a rodinné členy na našich přechodech a chtěl bych požádat všechny odpovědné politiky a úředníky, aby prosadili navržená opatření a postih do příslušných zákonů !

Jistě, žádný občan nechce přijít o životy svých dětí a blízkých, na silničních přechodech, které by měli umožňovat občanům, bezpečný přechod přes komunikace !

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 24.12.2009 8:52 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1306x