Majdan, Majdan, Majdan, Majdan, Maj.....

                   Na Ukrajině už nevládne president Viktor Janukovyč, ani boxer Volodymyr Klyčko, či opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk.  Majdan má už vlastní armádu a začíná vládnout celé Ukrajině. Začíná být otázkou, kdo skutečně vládne Majdanu?

                   Včerejší nečekaný ranní útok na policisty

                   s použitím zápalných koktejlů i střelných zbraní, během dohodnutého příměří, znamenal znovu obsazení náměstí Nezávislosti, lynč, smrt, i zajetí některých policistů. Policisté se už nechtěli nechat zraňovat, či zabíjet a hrozilo odmítnutí poslušnosti policisty. Proto přišlo rozhodnutí o použití střelných zbraní i ostré munice. Masakr, který stál téměř stovku mrtvých a násobky  zraněných, jak na straně policistů, tak Majdanistů. Dal povel k útoku Klyčko, či Jaceňuk? Nikoliv, Majdan si vládne sám a modlení obtloustlých církevních hodnostářů tomu všemu dává Boží Požehnání.

                   Hrozí občanská válka.

                   Dnešní střety u Parlamentu to jen potvrzují. Poslušnost centru odmítá Lvov a odtrhnout se chce Krym. Z Ukrajiny utíkají zbohatlíci a oligarchové. Ukrajinci vykupují potraviny a lidé si dělají domácí zásoby. Hodnota ukrajinské měny silně oslabuje. Některé krámy zejí prázdnotou. Bankomaty se vyprazdňují a investoři odprodávají dluhopisy. Ukrajina se propadá do bankrotu.

                   Majdan nemůže uspokojit

                   oznámení presidenta Viktora Janukovyče o přípravě předčasných voleb, o návratu k parlamentnímu uspořádání dle ústavy z roku 2004, o sestavení vlády národního porozumění a vyšetření událostí, násilností a zabíjení z předchozích dnů. Majdan bude požadovat okamžité odstoupení presidenta Janukovyče. Na Majdanu nejde jen o rozdělení vládní moci. Na Majdanu jde o zásadní změny, které by přinesly zlepšení podmínek a životní úrovně většiny občanů Ukrajiny. Jenže není, kde na to vzít.

                   Majdan nekončí,

                   jeho ozvěna odporu zakotvila v mnoha místech Ukrajiny. Zásadní změny musí přijít brzo. Vyprovokovat naštvané občany nebylo tak obtížné, ale zastavit nenávist, či probíhající spory a boj, či rozpustit Majdan, bude mnohem obtížnější. O tom zda to zvládne boxer Klyčkov, či opoziční politik Jaceňuk lze skutečně pochybovat.

                                   Majdan, Majdan, Majdan, Maj.... si už vládne sám!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Čumpelík | pátek 21.2.2014 13:59 | karma článku: 13,91 | přečteno: 665x