Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koronavirus , aneb nejsou všechny rady z lidu tak špatné, jak si myslí odborníci

S chřipkou máme dostatek zkušeností. Koronavirus je menší a agresivnější. Šíří se mnohem rychleji a jeho inkubace je pomalejší, takže nevíme, že ho vlastně máme a že ho roznášíme. Potom to může být průšvih i s nemocnicí nakonec.  

Není pochyb o tom,

že vládou vyhlášený Nouzový stav je zcela na místě. Byla překročena snaha vlády udržet si vývoj pandemie pomocí sledování pohybu nakažených osob pod kontrolou s tím, že se objevily případy nákazy mimo sledované skupiny. Zároveň se vládě nepodařilo zajistit dostatek roušek a respirátorů ze státních hmotných rezervách, který nebyl dimenzován na pandemii.

Nelze se srovnávat s tím,
že stát s podnikateli v Číně vystaví nemocnici za 10 dní a naši podnikatelé nejsou schopni za dva měsíce dát dohromady několik výrobních linek, ze kterých by se sypaly tisíce respirátorů a roušek tak, aby si tu roušku, či respirátor mohl koupit každý, ale z druhé strany se musí kladně hodnotit rozhodnutí vlády, zastavit vývoz a omezit jejich ceny. Zatím nezbývá než, aby si lidé zatím poradili sami.

K prevenci stejně, jako při chřipce
a tak pokud prskáte, tak prskejte do papírového kapesníčku, který pak vyhodíte a laskavě neprskejte na ostatní lidi, zejména v dopravních prostředcích. Také noste brýle, pokud je máte, protože chrání vaše oči.

Pokud se bojíte 
tak si počkejte až budou roušky, či nanorespirátory a prozatím dýchejte přes ty papírové kapesníčky. Ani jedno vás stejně naprosto dokonale neochrání.

Po příchodu domů, 
si vrchní šaty dejte mimo kontakt do studeného prostředí, aby viry zahynuly. Pořádně si umyjte ruce mýdlem v horké vodě a pak obličej. Vhodné je použití dezinfekčního prostředku. Pokud ho nemáte, tak na iDnes doporučují smíchat denaturovaný líh s trochu gelu z aloe vera. Kolega bloger zase  upozornil, že k desinfekci stačí i trochu octa. Ústa si vypláchněte trochou dobrého alkoholu, či kloktadla, nebo alespoň teplou vodou.

Ve veřejném prostoru mezi lidmi
se nadechujte nosem a vydechujte ústy a po návratu domů se pořádně vysmrkejte a kapesníček vyhoďte do odpadu i když ten zachycený virus z nosu nemusíte s jistotou zcela odstranit.

Tedy je potřeba dodržovat pečlivější prevenci, 
než proti chřipce, ale těžko souhlasit s některými názory odborníků na oficiálních stránkách institucí, kteří nás upozorňují, na to co nepomáhá, přestože lék na koronavirus zatím není. 

Antibiotika prý viry nezabijí 
což chápeme téměř všichni. Ovšem když běžná virová chřipka vyvolá zánět, či zápal plic, atd., tak to neléčíme pouze antivirotiky, ale především těmi antibiotiky. Tedy vylučovat antibiotika z léčby nemocných s koronavirem je zcela nesmyslné. Nepůsobí na viry, ale působí proti některým životu nebezpečným zánětům vyvolanými právě těmi viry. 

Řídit používání antibiotik podle testů CRP 
zejména u starších pacientů není vůbec rozumné, protože ten zánět u těchto pacientů test CRP pravděpodobně ani nezaznamená. Rovněž v případě, že pacient má chronický zánět, bude výsledek testu CRP obdobný. CRP tedy asi nebude žádným rozhodujícím zázrakem, kterým by se měl lékař výhradně řídit. Obdobně, jako na probíhající zánět u staršího pacienta, nemusí pacient vůbec reagovat zvýšenou teplotou. 

Alkohol prý není prevencí proti infekci, ale kdo si dá večer půl malého štamprdle dobrého alkoholu, vykloktá si ústa a polkne, má v ústech výbornou chuť a hlavně se mu hned lépe dýchá, ale jako doplněk při používání antibiotik, to nelze s tou dezinfekcí ústní dutiny příliš přehánět.

Česnek nás prý nechrání, 
ale dost lidí ví, že kousek chleba s dobrým sádlem a nakrájeným česnekem i cibulí a ještě s šálkem teplého čaje má výborné účinky nejen na léčbu virové chřipky, ale i na kondici pacienta.

Možná by se naši odborníci 
měli spíše zabývat tím, co je potřeba ještě udělat proto, aby se ta pandemie nerozjela naplno a rovněž tím, jak vylepšit léčebnou terapii u závažných případů, aby koronavirus příliš neškodil. 

Zajímavé jsou informace 
o testování léku Remdesivir od firmy Gilead v Číně a rovněž poslední informace z iDnes o úspěšné pokusu léčit koronavirus pomocí běžných léků na artritidu. Zkoušejí se i další léky, ale zatím není jistý úspěch.

Hyperbarická komora pro oxygenoterapii
je jednou z věcí, kterou by bylo vhodné vyzkoušet k zařazení do terapie, zejména pokud by se do ní mohlo umístit na opakovanou krátkodobou léčbu více pacientů najednou. Ten kyslík v hyperbarické komoře při vhodné teplotě a tlaku lze vnímat celým tělem, což by mohlo mít dobrý a pozitivní účinek při léčbě.

Možná by bylo dobré, 
odzkoušet rovněž tepelnou terapii. Téměř každý ví, že pokud se při chřipce pořádně vypotí, tak virová nákaza podstatně ustoupí a pacient se cítí mnohem lépe. Zatím sice nevíme do jaké míry může vnitřní teplota těla při pocení potlačit koronavirusovou infekci, ale zkusit by se to mělo. Problém je v tom, že starší a nemocní lidé se už nejsou sami schopni se pořádně zapotit. Jak to zařídit a zkusit, zůstává otázkou. Koupání v hodně teplé vodě to asi nenahradí, ale parní sauna, by mohla zlepšit i dýchání.

Nemáme se proč obávat,
protože vláda se do toho pustila s plným elánem a dělá vše pro omezení šíření koronavirusu. Zřizování odběrových míst může přinést další identifikaci nakažených osob a sledování jejich pohybu. Uzavření hranic, aby nám sem nikdo nelezl a nerozšiřoval koronavirus obdobně, jako naši turisti z Itálie, lze rovněž hodnotit pozitivně.

Hygienické stanice
prý nestačí zajišťovat domácí odběry a občan který má příznaky se neměl kam obrátit. Proto zřízení odběrných míst, jak navrhuje vláda, musí být hlavním zájmem také hejtmanů i primátorů, protože i při úspěšném záchytu do 5 % pozitivních občanů, se testy bohatě vyplatí. Nakažení občané mohou nakazit stovky dalších občanů, jejichž léčba by byla mnohem nákladnější.  Nápad, že za odběr bez známek nastuzení bude občan platit 2 900,-Kč nemá smysl, ani důvod..Ve skutečnosti nikdo nemá chuť se nakazit mezi lidmi čekajícími na test, či si nechat srkat špejli do nosu a krku, pokud pro to nemá zdravotní  důvody.

Odrazovat občany cenou testů 
je zcela nesmyslné, zejména když zdravotní pojišťovny kumulují přebytky. V podstatě to podporuje volné šíření koronavirusu ve společnosti, protože za ty peníze si občan raději koupí nějaký dobrý alkohol, nebo dobré jídlo a bude roznášet koronavirus klidně dál. Najdou se i občané, kteří ty peníze na ten test koronavirusu ani nebudou mít. Našim zájmem je, aby se těch testů účastnilo, co nejvíce občanů i s počátečními příznaky. Lidé nemají roušky, ani respirátory a proto včasné nalezení nakažených osob, aby se nepohybovali mezi lidmi, je zcela zásadní.

Díra tady, ale zůstává
zejména u hejtmanů v krajích a primátorů v městech, či u místních  politických kritiků. Iniciativa a péče o jejich vlastní občany podstatně zaostává za jejich řečmi. Místo toho, aby přišli s vlastním zajištěním výroby roušek a respirátorů, nebo se zajištěním nových odběrových míst, či lůžek pro intenzivní péči, čekají na to, co vymyslí, nebo zařídí vláda a oni pouze předkládají požadavky. O pražském primátorovi raději nemluvě, to je spíše omezená  kapacita na spolupráci s Čínou, která nám nyní bude dodávat na naši žádost testy a možná i respirátory.

Ale, jak se mezi lidmi říká,

že dokud nenosí respirátor předseda vlády Andrej Babiš, vicepremiér Karel Havlíček, či ministr zdravotnictví Adam Vojtěch,

tak je to s námi všemi v rámci pandemie, stále ještě velmi dobrý.

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 15.3.2020 7:15 | karma článku: 32,21 | přečteno: 1751x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 31,88 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 947x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,71
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"