Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlavy zvolené, proslovy, přání, řeči i řečičky, k Novému roku 2020

Bylo těch proslovů nějak moc, že to málem lidi ani nepobrali a to se snažili připojit ještě někteří státní zaměstnanci, kteří jsou přesvědčeni o své důležitosti. Nevím, ale od těch hlav zvolených ty projevy úplně stačí.

Začal to náš hradní pán Miloš Zeman na druhý svátek vánoční,

který nám popřál bolest z přemýšlení, protože je pravděpodobně přesvědčen, že těch samostatně nemyslících máme nyní přebytek. Problém je v tom, že má pravdu.

Dále si postěžoval na pomalost, což je v době digitálního věku jistě méně radostné zjištění a to ještě pominul skutečnost, že nám s tou digitalizací přibývá úředníků, místo toho, aby digitalizace počet úředníků zásadně snižovala.

Radost mu udělal Investiční plán vlády s termíny a výdaji, kde by upřednostnil zrychlení výstavby jaderných bloků.

Zpochybnil nové náboženství klimatických změn a upozornil na jiné možné příčiny těchto změn, včetně možného vychylování zemské osy s tím, že navrhovaná opatření ve stylu EU, která produkuje pouze 9% celosvětových emisí, mohou ohrozit náš průmysl.

Doporučil také našim studentům, aby se v pátek učili a proti klimatické změně demonstrovali v sobotu, když mají volno.

Neopomněl opoziční demonstrace v Praze, které požadovaly demisi předsedy vlády a pouze upozornil, že k tomu slouží svobodné volby, což jistě chápe většina občanů. Upozornil také, že nikdo nemá právo někoho z diskuze vylučovat.

Na Nový rok pokračoval Jaroslav Kubera, předseda Senátu,

který připomněl pravidlo, že „velká očekávání přinášejí velká zklamání,“ s tím, že jsme dosáhli maxima možného.

Extrémně vzrostl vliv sociálních sítí a to dokonce tak, že žijeme dva životy, jeden virtuální a jeden reálný. Neopomenul, ale připomenout, že „digitalizovaná hloupost, zůstává hloupostí.“

Pokračovaly útoky na svobodu, zdůvodňované těmi nejlepšími úmysly, v příkladu politické korektnosti dovedené ad absurdum, takže na svobodu slova můžeme už jenom vzpomínat. “Nemůžeme říkat to, co si myslíme, bojíme se, že se brzy budeme bát si to jen myslet. “Má pravdu, protože to vypadá tak, že se někteří naši politici i politici EU dosud nevymanili z totalitního myšlení a totalitních praktik.

Varoval před zelenými tsunami založenými na strachu o osud planety pod heslem „poručíme větru a dešti“, pod zájmy zeleného byznysu s tím, že se země ani za 14 století nezhroutí. Oteplování nezastavíme, musíme se na něj připravovat.

Upozornil na typický jev hledání vnitřního a vnějšího nepřítele pod heslem „To, že jsem paraoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou,“ což se týká Babiše, Čapího hnízda, Ruska a Číny.

Dále odmítl tvrzení, že je Senát nástroj Ďábla s tím, že nepromlouvá z Pekla, ale ze své kanceláře.

Se svým projevem navázal Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny,

který konstatoval, že jsme v polovině budování svobodné demokratické společnosti. Má pravdu, stále chybí zákon o závazném občanském referendu navrhovaný SPD, který by umožnil občanům přímé rozhodování o své budoucnosti i o budoucnosti země v závažných otázkách i při odvolávání jednotlivých politiků.

Na mezinárodní scéně nás čekají další jednání týkající se klimatických změn a migrace.

Plníme emisní limity, ale nemůžeme dopustit zničení průmyslu, či dopustit nedostatek elektřiny. Potřebujeme nové jaderné bloky, abychom mohli uzavřít uhelné elektrárny a tak zásadně snížit emise.

Zásadně odmítá extrémní názory, že lidský život má uhlíkovou stopu a každé dítě je zátěží pro planetu. Souhlas, ten názor je pěkné pitomost!

Nelegální migrace zůstává jednou z hlavních hrozeb. Je v našem zájmu spolupracovat na evropském řešení.Zároveň musíme trvat na tom, že migraci je nutno řešit mimo hranice Evropy, ty hranice bránit a bojovat s pašeráky lidí. Ti, kteří nemají nárok na azyl a těch je přes 90%, by se do EU neměli vůbec dostat. Když selže naše obrana, povede to opět k tlaku na zavedení povinných kvót a ty odmítáme. Budoucnost Evropy a Světa leží také v našich rukou.

Čekají nás Krajské volby. Kraje jsou výrazem samosprávy a nezávislosti na centrální vládě. Má určitě smysl jít k volbám. Hlasováním spolurozhodujete o budoucnosti.

Demonstrace a protesty patří ke svobodné demokracii a a to platí i o svobodných volbách. Nerozhoduje se na ulici, ne udáváním do Bruselu, ne nepodloženými žalobami k Ústavnímu soudu.

Už Jan Hus říkal „Pravdy každému přejte.“ Pro demokracii je důležitá „úcta k pravdě a respekt k druhým.“ Nevyřazujme nikoho z diskuze, nezatracujme nikoho, jako nepřítele, kterého je třeba zničit. Tři přání:

Najít vždy, co je náš národní zájem a společně ho hájit. Buďme sebevědomým národem, který táhne za jeden provaz. Buďme svobodní v malých a silní ve velkých věcech

Přál bych si, abychom si uměli naslouchat a tolerovat se. Nenechme Internet a jeho sprostotu vyhřeznout na ulici a mezi nás. Nenechme se otrávit trolly všech barev a světonázorů, kteří šíří nenávist, pomluvy a lži. Važme si toho, že jsme ostrovem bezpečí.

Přál bych si úctu a porozumění právu. Skutečná demokracie není vládou většiny nad menšinou, ale vládou pravidel, které uznávají všichni. Právní stát, řád a spravedlnost jsou zárukou našich občanských práv a svobod.

Nyní bych si přál, aby rok 2020 byl bojem proti lidské hlouposti i nenávisti a to typickým českým humorem, který je našim největším bohatstvím a spojoval nás i v těžkých dobách.

Každý z nás může přispět k společnému úspěchu dle slov britského politika a filozofa Edmunda Burkeho „Nikdo nedělá větší chybu, než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, nemá smysl.“

Novoroční projevy završil Andrej Babiš z nejvyšší premiérské pozice.

„Milí spoluobčané, už delší dobu si kladu tuhletu základní otázku: Proč v době kdy nás nikdo neohrožuje, ani do našich věcí nezasahuje cizí moc a my máme, jako stát i jako občané svůj osud poprvé po staletích skutečně ve vlastních rukách, máme tak málo důvodů k radostné spokojenosti?“

                                                                                             Z projevu Václava Havla r. 2002

Já si někdy i teď pokládám podobnou otázku o tolik let později a vlastně jednodušší:

„Dokážeme se radovat z toho, jak se nám dobře daří?“

České republice se daří. Naše republika prožívá jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období své novodobé historie. Agentura Moody´s zvedla rating nejvýš v historii na úroveň Belgie díky vládním reformám a veřejným financím. V HDP na hlavu jsme lepší než Portugalsko, Řecko i Španělsko.

Máme nejnižší rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých a Češi jsou taky nejméně ohroženi chudobou a sociálním vyloučením. Jak to tedy s ohledem na naše zadlužené spoluobčany musí vypadat jinde v EU?

Dle žebříčku od Deolittu, který posuzoval kvalitu života je Česká republika nejen výš, než Spojené státy, ale třeba než Singapur, nebo Izrael a suverénně nejlepší ze všech zemí V 4.

Z 36 hodnocených zemí OECD jsme desátí nejlepší v přehlednosti a stabilitě daňového systému, před Rakouskem, Kanadou a taky Německem. Přehlednost a stabilita ovšem neznamená, že je náš systém spravedlivější a lepší pro občany a podnikatele.

Naše vláda sebevědomě prezentuje naši zem v zahraničí.Na půdě OSN i v Bruselu na Evropské radě, kde sedí všichni premiéři a prezidenti Evropské unie. To je nejdůležitější místo, kde tvrdě prosazuju české zájmy.

Tam, jsme odmítli povinné kvóty ilegálních migrantů a jejich přerozdělování, protože bezpečnost našich občanů je pro nás absolutní priorita.

Tam, jsme prosadili, že naše průmyslová země, co má energetiku postavenou na uhelných elektrárnách, potřebuje víc peněz na dosažení uhlíkové neutrality.

Tam, jsme prosadili jádro, protože energetická bezpečnost je pro nás zásadní.

Tam, tento rok svedeme i zásadní boj o výši evropských peněz pro Českou republiku na roky 2021 až 2027.

Tam, aktivně prezentuji naše vize pro silnou jednotnou a bezpečnou Evropu.

Rosteme. Bohatneme. Víc, než většina států Eurozóny a EU.

Dlouhodobý růst naší země ale musí být postavený hlavně na investicích. Proto jsme sestavili Národní investiční plán. 20 000 projektů v hodnotě osmi tisíc miliard. Kompletní investiční potenciál naší země na příštích 30 let.

Ten plán je pro 11 milionů lidí. Proč?

Protože nechceme, aby náš národ vymíral.

Naše budoucnost závisí na našich dětech. Pro mladé rodiny musíme zajistit dostupné bydlení, dostatek kapacit ve školkách a školách a dětských skupinách. Po 12 letech významně navyšujeme rodičovský příspěvek a schválili jsme sdílené pracovní místo pro matky, aby se brzy mohly vrátit do práce.

Budu na ministry naléhat, aby s plánem aktivně pracovali a realizovali ho podle připravenosti jednotlivých projektů. Ale chceme zapojit i vás, všechny občany naší země. Do diskuse. Do národních konzultací. Podívejte se, co v plánu podle vás chybí, nebo co naopak nechcete. Pojďme o tom diskutovat. Napište mi na mailovou adresu ná.zc.adalv@ecatluznokindor 
Zdrojem pro financování plánu bude český rozpočet, evropský rozpočet, Národní investiční fond a PPP projekty, to znamená, že vyzveme soukromé firmy, aby soutěžily o realizaci investic, které si pak stát dlouhodobě pronajme. Aspoň si můžeme srovnat, jak rychle a za jaké peníze jsou soukromé firmy schopné stavět.Projekty PPP znamenají dlouhodobé zadlužení státu vůči soukromému investorovi a proto jde především o dosažení přijatelných a odpovídajících smluvních podmínek

Národní investiční plán samozřejmě pamatuje i na zdravotnictví. Máme jedny z nejlepších lékařů na světě, ale ne všechny naše nemocnice mají vybavení a přístroje na špičkové světové úrovni, a to musíme postupně napravit. Zdravotnictví je jedna z nejdůležitějších oblastí, kterou je potřeba řešit přednostně a co nejdříve, protože se akutně týká všech občanů.
Školství je naše dlouhodobá priorita. Jak říkal Alois Rašín „ jsme malý národ, a proto musíme usilovat o to, abychom měli co nejvíce vzdělaných lidí.“ Musíme mít dobře zaplacené a motivované učitele. Školství musí být otevřené, dostupné. Potřebujeme, aby bylo dostupné i v každém věku, zejména humanitní obory by měly být přednostně realizovány dálkovým a korespodenčním způsobem s využitím IT. Ušetří se učebny i náklady.

Pro náš život a život našich dětí je důležitý sport. V letošním roce začne pracovat Národní sportovní agentura, o kterou sportovci dlouho usilovali.

Podstatné je také to, co po nás zůstane v oblasti umění a kultury. Právě zde zanecháváme stopy v mysli generací, které přijdou po nás. Jak už bylo řečeno – nejsme velký národ. Ale obrazy našich mistrů, literatura, architektura, divadlo, film a samozřejmě česká filharmonie jsou tím, co ve světě zanechává významné povědomí o českém národě – o jeho talentech a hodnotách. Bez umění a kultury nemůže existovat národní identita.

Samozřejmě investujeme do armády. Já už nechci jezdit k vojákům, říkat jim, jak jsme na ně hrdí, a zároveň sledovat, jak létají v těch starých ruských strojích. Té ruské techniky se zbavujeme a konečně masivně investujeme do modernizace armády a nakupujeme nové izraelské radary a americké vrtulníky. I proto jsme výdaje Ministerstva obrany na příští rok navýšili na 75 mld. korun a počet vojáků stoupl na 25,5 tisíce.

Určitě jste si všimli, že velkým tématem je klimatická změna a životní prostředí. Trápí nás sucho. A protože mně i mým kolegům záleží na naší planetě, přijali jsme jasná opatření. Výrazně snižujeme emise skleníkových plynů. Investujeme do obnovitelných zdrojů. A připravujeme se na konec doby uhelné.

Hlavní je ale pro nás boj se suchem. Voda je prostě základ života. Proto jí vracíme znovu do krajiny, obnovili jsme stovky rybníků i tůní, zajistili jsme stovkám tisíc našich občanů kvalitní pitnou vodu. Velkým spojencem v tomto boji jsou stromy, proto jsme rozjeli projekt výsadby 10 miliónů stromů, symbolicky jeden za každého občana naší země.
A ať se to našim jižním sousedům líbí nebo ne, musíme investovat do energetické bezpečnosti, to znamená do jaderné energie. Jinak nesplníme klimatické cíle. Jsem rád, že jsme v Bruselu nedávno jádro prosadili jako čistý zdroj.

Nebudu říkat čísla, kolik přidáváme důchodcům, učitelům, lékařům, sestřičkám, policistům, hasičům vojákům a pracovníkům v sociálních službách. Prostě jen plníme, co jsme vám slíbili a budeme v tom pokračovat.
Pracujeme i na dalších věcech, které nás brzdí, a to jsou některé zákony. Z hlediska investic hlavně stavební zákon. Ten je klíčový. Už je napsaný a příští rok to bude ve sněmovně asi nejzásadnější téma. Musí to být společná dohoda všech stran. Jeden úřad. Jedno razítko. To je to hlavní zaklínadlo.
Zjednodušení do života přinese i digitalizace. Všechno, co dneska děláme, směřujeme k tomu, abychom zpřístupnili služby státu občanům, živnostníkům, podnikatelům i firmám. Jde zároveň o to, aby digitalizace zároveň snižovala mandatorní výdaje státu.

Velmi důležitá je kybernetická bezpečnost. Nedávný příklad Benešovské nemocnice nám ukázal v praxi, co se může stát.

I když se situace v justici zlepšuje, vymahatelnost práva zůstává prioritou. Musíme nadále řešit exekuce a bojovat proti šmejdům a podvodníkům, kteří Vám nutí nevýhodné půjčky s cílem vás okrást.
Často slyšíte v médiích, že, se ochlazuje světová ekonomika, že přijdou horší časy. Že všechny ty plány nezvládneme. Pořád se tím někdo snaží strašit. Tak vám chci říct: nebojte se!
Nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období. Jsme Česká republika, země pro budoucnost. Máme stále dvojnásobný růst, než je průměr zemí Evropské unie, a velmi nízkou zadluženost. Za naší vlády se nikdy nebude opakovat děsivá situace z roku 2009, kdy vláda právě v době ekonomického ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, vzala lidem peníze a tím ekonomické problémy ještě umocnila a neúměrně prodloužila. Za naší vlády právě stát převezme štafetu ekonomického růstu a bude více investovat do lidí. Schválený rozpočet na letošní rok nadále počítá s růstem důchodů a platů, a tak to bude i budoucnu. Máme výhled na rok 2021 a rozpočet bude jednoznačně prorůstový.
Nejdůležitější věc v životě je rodina a děti. Mít děti. Čím víc dětí budeme mít, tím líp se budeme mít.

Velmi se omlouvám za dlouhý článek

a několik mých poznámek napsaných kurzivou, ale snad vám tento přehled zkrácených projevů našich představitelů umožní jejich porovnání a naznačí vám s čím bychom měli počítat v dalších letech. Musel jsem dodat aktuální fotku, tak se nelekněte, jsem už starý dědek, který toho hodně zažil a viděl.

Nic není moc růžové,

protože život přináší mnoha rodinám problémy a starosti, které musí řešit. Zdražování cen základních služeb, nájmů, energií, zboží i potravin z převážně německých mezinárodních supermarketů podstatně snižuje přínosy ze zvyšování mezd a zejména důchodů. Je to takové nepsané pravidlo, "Čím vyšší příjmy, tím vyšší ceny a tím vyšší zisk".

Nechávám otevřenou diskuzi,

protože uvítám vaše názory k jednotlivým projevům našich představitelů, možná váš typ na ten nejlepší. Líbí se mi nezdolný optimismus našeho premiéra, solidnost předsedy poslanecké sněmovny, tvrdost i skutečná otevřenost předsedy senátu a tentokrát konstantní a pohodový názor našeho presidenta. Snažme se být takovými optimisty,

jako náš premiér. Jde o nás, o naše rodiče, o naše děti, o náš národ i o naši zem!

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 5.1.2020 8:24 | karma článku: 14,67 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 31,88 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 947x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,71
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"