Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo hraje čí písničku?

Nejsem si jistý, zda se mnou bude každý z Vás souhlasit, ale to je tak nějak podstatou blogování. Občas se vyjádřit překvapivě, někdy napsat něco kontroverzního, ale spojnicí obého je vždy vyjádření vlastního názoru. Dnes bych se rád podělil o paradox, který se mi čas od času přikrade na mysl - jedná se o financování hudby a vůbec pojetí toho, jaký je vztah rádia, interpreta a konzumenta obsahu.

Nevím kolik máte okolo sebe hudebníků - je jedno zda jsou známí, neznámí, začínající, končící... Prostě hudebníci. Dělají vesměs to, co je baví, snaží se oslovit publikum a sní o tom, že se hudbou budou živit a pokud to půjde leště lépe, tak na svém koníčku zbohatnou. Bohužel realita je tvrdá a tak se většina z těchto nadšenců k nějaké ekonomické soběstačnosti nedostane.

No a protože jsme Češi, tak se začíná hledat důvod za důvodem, proč se nedaří. Každý z těchto stěžovatelů přirozeně tvoří kvalitně, poctivě, dává do toho všechno. Ale zlý pletenec komercionalizovaných rádií, nakladatelství a mediálních agentů jim prostě umírají prostor pro propagaci. Rádia je jen tak nezahrají, pokud za nimi nestojí významná nahrávací společnost. Jak ostudné a hanebné - nikdo jim nevyjde vstříc. Chudáčci.

A nyní se dostáváme k tomu podstatnému - kde se tvoří hudebníkův zisk? Mělo by to být vstupní z koncertů a sekundárně i prodej jejich obsahu. Prostě prodej a zážitek z jejich tvorby. A jaká je role rádií?

Jsem přesvědčen o tom, že rádio je i pro interprety také forma reklamy - to, že celoplošná stanice začne svým posluchačům nabízet song právě této kapely je ve své podstatě vlastně reklamou na interpreta. Tak jako reklama říká - tady je něco, co tě může zajímat - pokud se ti to líbí, tak si mě kup. to samé je singl v rádiu. Bohužel je zde zažitá představa, že rádia by měla hrát jen to nejkvalitnější. Stejná utopie je názor, že si televize vybírá, jakou reklamu pustí. Naprostá hloupost.

Prostě kdo zaplatí, ten se hraje. já na tom nevidím nic zvláštního. Velká nahrávací studia jsou ve své podstatě vlastně investoři, kteří svým vlivem a penězi dovedou udělat promo a potom se chtějí podílet na zisku. To je trh, komu se to nelíbí, tak ať si...

Je třeba si uvědomit, že žijeme v tržním prostředí a tak se za každé promo platí - a je to tak správné. Pokud bude někdo chtít, aby ráda hrála jeho songy bez nějaké protislužby, tak ať nabídne svou tvorbu k odběru zdarma a za koncerty si nenechá platit. To asi ale moc přitažlivé není.

Když nechtějí interpreti něco dělat zadarmo, proč se tak vztekají, když to nechce dělat rádio? Takže asi tak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Brych | pondělí 24.2.2014 12:09 | karma článku: 5,83 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Jiří Brych

Vlk se nažere a spořitelna zůstane celá

V posledních dnech se velmi důrazně debatuje o zdražení a zavedení poplatků u České spořitelny. Všichni si ťukají na čelo a nechápou, jak je v dnešní době plné mobilních a jednoduchých bezplatných řešení možné, že někdo takovou blbost schválil. Jenže je to vážně špatná volba?

4.9.2014 v 12:10 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Brych

#IceBucketChallenge po islámsku

Tak jsem při svém brouzdání internetem našel spojení dvou naprosto rozdílných fenoménů současného mediálního světa. Tou zábavnou je polévání lidí ledovou vodou, tou nešťastnou je skorodekapitulace západního reportéra pravděpodobně západním teroristou. Spojení obého mě narovinu nejprve rozesmálo, potom pobouřilo...a nakonec vedlo k zamyšlení.

29.8.2014 v 9:03 | Karma: 7,58 | Přečteno: 564x | Diskuse| Politika

Jiří Brych

Pořád dokola to samé...

Také jste občas četli takzvané magazíny životního stylu? Po pár článcích se vždy nemůžete zbavit dojmu, že jste to už někde četli. Kdo někdy v takovém prostředí pracoval tak ví, že témata i samotné články se bez okolků kopírují a nasazují tu s větším, tu s menším odstupem. Co jiného taky psát v módním časopisu na začátku léta? A co před odjezdem na dovolenou? Pořád to samé... Ale to, co se stalo letos v česku, to je skutečný vlastňákJ

28.8.2014 v 14:40 | Karma: 11,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Média

Jiří Brych

Lžeme jen trošku

Člověk by občas až nabyl dojmu, že svět je plný růžových podnikatelských úspěchů, pozitivních obchodních příkladů a ve skrze geniálních obchodně-marketingových nápadů. Alespoň takhle bych si připadal, kdybych bez zamyšlení přijal informace, které se vyskytují v soudobých odborných médiích. Překrucování a mnohdy i vymýšlení čísel, uzávěrek, statistických údajů a dalších ukazatelů se stává standardem, který Vás dokáže spolehlivě dostat do pozornosti médií. Stačí si včas a s potřebnou drzostí něco vymyslet...a je to. V mém oboru - věrnostních programech, se s tímto poslední dobou roztrhl pytel.

15.8.2014 v 9:38 | Karma: 6,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Brych

Zamávej bance

Mávám bankám – to je pseoudo-teaserová kampaň spojení s novým logem jedné ze zavedených bank, která se snaží zuby nehty přiblížit ve svém vnímání bance nové, alternativní. No, nějak to skřípe.

25.2.2014 v 15:28 | Karma: 8,41 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Kdo dělá marketing, může kecat do všeho. Obchod je pro hazardéry - pro lidi co myslí tu je právě marketing. Články po sobě nečtu - ztrácet čas umím i jinak.

Seznam rubrik