Západ je nepoučitelný a Putin se sankcím směje

Západ si vždy idealizoval poměry ve stalinistickém Rusku, v SSSR i v nedávné minulosti. A možná i v současnosti. Evropské elity jsou odtržené od reality všedního dne a dnes EU přijala 4. balík sankcí. Jaké to asi bude mít

reálné dopady na Rusko ale hlavně na občany v Evropě potažmo na nás?

Víra západních intelektuálů v Sovětský svaz a jeho rostoucí světovou moc byla v minulosti neotřesitelná, protože nikdy nezažili na vlastní kůži kam to dopracovalo centrálně řízené hospodářství. 

U nás v Československu se vzpomíná na šedesátá léta jako na období rozvolnění a dobu relativní svobody nicméně na Západě  tehdy došlo k mládežnické revoluci, kdy ideálem mladých rebelů se stal socialismus. V Česku se to nazývalo socialismus s lidskou tváří. 

Bohužel od té doby progresivisté postupně ovládli sociálně demokratické strany v celé Evropě a pronikli do státní správy. Šílené představy o rase, genderu, imigraci a sociální spravedlnosti dokáží mobilizovat davy zfantizované mládeže na internetu i v ulicích měst. A tyto myšlenky už převládají nejenom na univerzitách, ale i v osnovách středních a základních škol. Nemluvě o klíčových institucích. 

Paradoxní na tom je, že socialismus už nehlásají jenom sociálně demokratické strany, ale jsou v programech prakticky všech stran středu. Když jsem před volbami tvrdil, že pokud volby dopadnou dobře a Babiš nevyhraje, že od nové pětikoalice nečekám žádné velké změny k lepšímu. Že se nic moc nezmění. A to mne ani ve snu nenapadlo, že Putin se odváží napadnout Ukrajinu. Nevím, jak by reagoval Babiš a spol, ale pravděpodobně stejně jako Fiala. V souladu s rozhodnutími bruselských byrokratů.

Možná nejsem dostatečně informován, ale nevšiml jsem si, že by  se v zemích na západ od nás na náměstích hromadně demonstrovalo proti ukrajinsko ruské válce.  A při tom často jsou v ulicích desetitisíce potažmo statisíce demonstrujících kvůli různým nedůležitým věcem. 

Píši tyto řádky z pohledu obyčejného řadového občana, který nechce 3. světovou válku a jehož prioritou je svoboda a pravda. 

Dnes jsem zaslechl v rádiu, že EU se dohodla na dalších sankcích vůči putinovskému Rusku, ale nezlobte se na mne, hlavou se mi honí jedna zásadní věc. Je sice hezké, že tu existuje velká solidarita se ženami a dětmi prchajícími z míst kde se válčí, ale co ty naše sankce? Mají vůbec na Putinovo myšlení nějaký reálný dopad?

Nevím, nevím. Plyn z Ruska, na kterém jsme existenčně závislí cca z 90%, díky Bohu stále teče a předpokládám, že za něj Putinovi platíme pravidelně. Jestli v dolarech nebo v eurech nebo v korunách netuším. Ale při dnešních cenách mu platíme možná dvojnásobek toho co loni. Podobně na tom je i Německo takže ty evropské sankce jsou včetně těch dnešních víceméně jenom prázdná gesta. Nechci malovat čerta na zeď, ale mám takový pocit, že pomalu ale jistě se schyluje k novému Mnichovu. 

Ať tak či onak z hloubi svého srdce si přeji, aby co nejdříve došlo k příměří a aby se Zelenskyj s Putinem domluvili na ukončení konfliktu a stanovení nové železné opony. A upřednostňuji novou studenou válku před jaderným konfliktem. 

Jo a není mi jedno, jestli zemní plyn z Ruska teče nebo neteče. Nevím totiž čím bych příští zimu topil a na čem vařil. 

 

Autor: Jiří Beránek | úterý 15.3.2022 13:42 | karma článku: 27,88 | přečteno: 944x