Všichni se zase budeme mít stejně. Stejně blbě

A někteří si zase budou rovnější. Komunisté sice už v PS nejsou, ale důvod k jásotu to není. Na rozdíl od budoucího ministra vnitra pana Rakušana se z toho zas tak moc neraduji, protože komunistické myšlení a praktiky nezmizely. 

Ano, komunisté už v Poslanecké sněmovně nejsou, ale levičáků je v ní spousta. Neříkám, že to je špatně. Dělení na pravici a levici bylo v minulosti v tržní společnosti legitimní. Dnes už toto dělení je pouze na papíře. Schválně. Kterou stranu z nové vlády považujete za pravicovou a proč? 

Blíží se doba nebo spíš už ji tu máme, kdy ideálem je společnost jednoho správného názoru, který poslušní ovčané musí chtě nechtě respektovat pokud se nechtějí stát občany druhé kategorie. A tím vůbec nemyslím jenom a pouze politikum v souvislosti s covidem i když to se nás teď týká ze všeho nejvíc. 

Neočkovaní na tom budou od pondělka podobně jako svého času židé v nacistickém Německu. A není zásadního rozdílu mezi vládou v demisi a tou, která se teprve chystá vládnout. Kromě toho, že premiérem nebude Babiš.  

V programovém prohlášení nové vlády to sice není nikde napsáno, ale mám obavu, že se blížíme k tomu, že ideálem je, abychom všichni uvažovali stejně. Nejenom tady v Česku ale minimálně v celé té slavné EU. Abychom se radovali ze stejných věcí, abychom byli zarmouceni jen z povolených smutků, abychom toužili po zelené budoucnosti a hlavně, abychom mysleli správně. A o tom, co je správně, se nebude rozhodovat prioritně  ve vašich hlavách nebo ve vašich rodinách, nýbrž ve školních osnovách a ve hlavách dobře placených státních úředníků loajálních vládnoucí moci. 

Teď tady napíšu myšlenku, která se mi dlouhodobě honí hlavou, a se kterou většina čtenářů asi nebude souhlasit, ale mám takový pocit, že nacistické myšlení a to moderní proevropské má hodně společných rysů. A že současní liberální demokraté mají mnoho společného s praktikami komunistů a socialistů.  Demokracie se vždy vyznačovala pluralitou názorů s tím, že se realizuje vládou většiny. Bohužel ta demokracie s přívlastkem liberální svobodnou diskuzi neumožňuje, protože je tolerantní pouze k těm "správným" názorům. 

Netvrdím, že jenom já mám ty správné názory a postoje, ale chci mít možnost je svobodně hlásat resp podle nich žít. Už jsem to zažil na vlastní kůži, kdy nám říkali co je správně a co ne. Před více než 32 lety. A historie se opakuje...

Autor: Jiří Beránek | neděle 21.11.2021 9:30 | karma článku: 32,00 | přečteno: 709x