Už příští rok prý budeme plnit klíčové kriterium pro euro, tvrdí premiér Fiala

Pravděpodobně. Ale i kdyby se to náhodou povedlo, tak přijetí eura není a nebude v horizontu vládnutí pětikolky. Legitimní otázka je však pořád stejná. Chceme či nechceme euro? Je pro nás výhodné či není? Je ale pravdou, že 

přijetí eura je především otázkou politického rozhodnutí a bohužel o nás se rozhoduje jinde. A bez nás. Ne, že bychom to nemohli nikterak ovlivnit, ale má k tomu taky co říct naše centrální banka konkrétně její bankovní rada. Kolik v ní je dnes eurohujerů a kolik euroskeptiků netuším. 

Přijetí eura je téma, které vyvolává mnoho diskuzí, emocí a názorů. Někteří lidé jsou pro, jiní proti, a někteří jsou zmateni nebo je jim to šumafuk. Realita všedního dne je však v současné době taková, že většina občanů České republiky po euru netouží, protože podvědomě cítí, že vlastní měna má své výhody. 

Nevím, jestli se dožiji konce české koruny, ale osobně jsem toho názoru, že nejdůležitější je otázka kurzu v den D. Každého zcela jistě zajímá, co si ze svého důchodu může pořídit. Už teď v korunách je toho čím dál tím míň a nedělám si iluze, že přijetí eura nám důchodcům nějak pomůže. Nicméně kdyby bylo euro v den konverze za dvacku nebo míň, tak bych klidně na euro přešel. To se ale bohužel nikdy nestane. 

Silná koruna vyhovuje nám občanům, protože zlevňuje dovoz a naše dovolené v zahraničí. Slabá koruna naopak vyhovuje firmám zaměřeným na export a v neposlední řadě i České národní bance, protože snižuje její nakumulovanou ztrátu. 

Jedno je jisté, současná vládní koalice by brala euro hned, ale příští vláda to může vidět úplně jinak takže euro nám v dohledné době fakt nehrozí. 

Nicméně teď mne momentálně nejvíc zajímá, jestli dokáže Slavia vyhrát v Českých Budějovicích...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | neděle 30.7.2023 16:25 | karma článku: 40,04 | přečteno: 7159x