Top Gun: Maverick, Chalupáři a Nezralé maliny

Přestože v létě běží v televizi především filmy pro pamětníky, tak mi to nikterak nevadí. Když si nic nevyberu a nejsem u vody nebo na kole, tak se zajdu ochladit do kina.  Řešit teplo v létě je příjemná starost. V zimě to bude 

horší.

Kromě manželky mne bude nutit ke snížení teploty v obýváku taky Evropská komise a spousta energetických odborníků. Ale to je zatím ještě hodně daleko a já se dnes chci s vámi podělit o své poslední kulturní zážitky. 

Nedávno jsem si v televizi pustil televizní film pro pamětníky Nezralé maliny, který jsem nikdy neviděl. V době vzniku této inscenace jsem měl jiné starosti resp spíše radosti. Podobné jako měli Šána s Pinďasem, když byli mladí. Dnes po více než 47 letech od maturity se již dokáži vcítit do pocitů těchto spolužáků. Brečel jsem u toho jak želva nicméně se necítím tak starý jako oni a do hrobu se ještě nechystám. "Živé volám, mrtvé oplakávám"

Ve čtvrtek jsem zkoukl dva díly Chalupářů. Konkrétně díl, kdy vesničané vyrazili autobusem do Prahy, mne vrátil v myšlenkách do mého dětství a mládí. Ke Flekům jsem chodil coby dítě s tátou na schůzky s utajeným strýčkem z Paříže, který byl francouzským občanem a který na léto jezdil k nám do Československa. A i černou flekovskou třináctku mi tehdy dal strýček ochutnat. Jak to tam vypadá dneska netuším. Byl jsem tam naposledy v době, kdy jsem bydlel v Praze na koleji. Mimochodem Chalupáře považuji za jeden z nejlepších českých seriálů všech dob bez ohledu na to, že v mnohých aspektech byl poplatný své době a filmová realita byla od té normalizační na hony vzdálena. Nicméně těžká nostalgie a pozitivní vzpomínky převažují nad těmi negativními. V Praze bylo i tenkrát blaze.

A konečně se dostávám k jádru věci a k největšímu kulturnímu zážitku letošního roku. V týdnu jsem si pustil jedničku Top Gun, abych si připomenul děj už kultovního filmu, ale už jsem z toho nebyl tak na větvi jako když jsem to viděl poprvé před 34 roky. Nehledě k tomu, že tenkrát se mi astrofyzička a letecká instruktorka Kelly Mc Gillis v roli Charlie moc nelíbila.  

Top Gun: Maverick to je iné kafe. Nebudu tu spoilerovat a řeknu jen jedno. Jděte do kina, stojí to za to. Je to ve všech směrech mnohem a mnohem lepší než jednička. A Jennifer Connelly coby Penny na jednapadesát let rozhodně nevypadá. 

 

Autor: Jiří Beránek | neděle 24.7.2022 9:58 | karma článku: 14,63 | přečteno: 391x