Souhlasíte s placením koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu?

Toto téma mne napadlo u oběda při poslechu nového dílu Footcastu, kde kromě tradičních moderátorů byl hostem marketingový specialista Michael Marek, i když ani on ani  David Sobíšek ani Jakub Podaný Českou televizi ani slovem 

nezmínili.

Veřejnoprávní média bývala důležitou součástí demokratické společnosti  s tím, že poskytovala informace a zábavu pro všechny občany. Nicméně doba se mění a myslím si, že přišel čas na změnu. Zastánci financování koncesionářskými poplatky argumentují tím, že pokud by tomu tak nebylo, tak že by se to muselo financovat z jiných zdrojů jako třeba z reklamy. Ale kdo není slepý a hluchý tak vidí, že ty reklamy tam samozřejmě jsou. Pod hláškou "Sponzor programu"

Jsem toho názoru, že skutečně musím jen dvě věci. Platit daně a zemřít. Ve všem ostatním chci mít svobodu volby. Nemám problém platit za produkt, který mám rád, který mi chutná nebo který se mi líbí. Například mám permici do Edenu, platím si stříbrnou O2TV s příplatkem Kino, dále Netflix a HBO, ale proč mám platit za něco, co mne už dávno nezajímá a na co se nekoukám. Chápu, že pro spoustu důchodců je televize měřítkem pravdivých informací ve smyslu  "říkali to v televizi, tak to bude pravda", ale on není zas tak velký rozdíl mezi mainstreamovými informacemi v ČT a na komerčních kanálech.

Nevím, jak to máte vy, ale marně přemýšlím, kdy jsem se naposledy díval na něco v České televizi. Star dance sice sledují miliony lidí včetně mé ženy, ale zrovna tento pořad by mohl jít klidně na jakémkoli jiném kanálu. Proč je tato zábava placena z koncesionářských poplatků? Nemluvě o seriálech, které podle mého názoru sem taky nepatří, ale to by bylo na dlouhou diskuzi.  

V podstatě jsem jen chtěl říct, že mne štve, že musím platit za něco, co mne nezajímá, protože už předem vím, co tam určitě není a ani nikdy nebude. Objektivní zpravodajství. Bohužel to není problém pouze našich veřejnoprávních médii ale žurnalistiky vůbec. Novináři už dávno nejsou hlídacími psi demokracie a člověku dá hodně práce v té záplavě informací najít ty důležité a pravdivé.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | čtvrtek 1.2.2024 13:34 | karma článku: 37,16 | přečteno: 1113x