- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
O prospěšnosti vitamínu D pro lidský organismus se v poslední době hodně píše i v souvislosti s bojem proti covidu.
Já jsem poprvé o prospěšnosti a důležitosti tohoto vitamínu slyšel prvně asi před 20 lety od kamaráda gynekologa v pražské restauraci U Hybernů. Tehdy jsme tam hodně konzumovali vitamíny typu B, různé minerály a alkohol v točené Plzničce. Tu jsem už ale neměl ani nepamatuji. Nicméně od té doby je "déčko" jediný vitamín, který pravidelně v zimě a na jaře beru. Díky Bohu zatím žádné jiné prášky brát nemusím.
O tom, že vitamín D lidské tělo nezbytně potřebuje, asi nikdo nepochybuje, ale podle statistik Světové zdravotnické organizace prý trpí jeho nedostatkem téměř 60% obyvatelstva Česko nevyjímaje. Z běžné stravy ho ale člověk moc nezíská, protože je obsažen hlavně v tučných mořských rybách. Něco málo je prý i ve vaječných žloutcích, mléku a v sýrech, takže kromě kromě pilulek z lékárny nám zbývá hlavně sluníčko. Odborníci ale tvrdí, to je funkční jen v období od poloviny května do září.
Říká se, že kdo maže ten jede, ale já opravdu nevím. Co mi poradíte vy pane ministře? Mazat nebo nemazat?
Ale úplně nejvíc mne pane ministře zajímá, kdy si budu moci svobodně zajít na točené pivo. A nemusí to být zrovna Pilsner Urquell. Konzumace piva má totiž taky příznivé účinky na lidský organismus a jeho zdraví. A co se týče točeného nejenom na zdraví fyzické, ale především psychické.
Další články autora |