Odvolá Fialova vláda guvernéra České národní banky Aleše Michla?

Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. Dosažení a udržení cenové stability, tj. nízkoinflačního  prostředí v ekonomice, je trvalým příspěvkem centrální banky k vytváření podmínek pro udržitelný hospodářský růst. 

Základním předpokladem účinnosti měnových nástrojů vedoucích k cenové stabilitě je však nezávislost centrální banky. 

Byly časy, kdy jsem musel být loajálním zaměstnancem, a bylo mi důrazně doporučeno, že není vhodné pro zaměstnance, aby své soukromé názory v souvislosti s fungováním centrální banky publikovali v tisku nebo na blogu. Jako třeba nesouhlas s prodejem zlatých rezerv nebo preferování české koruny před eurem. Zažil jsem v bankovní radě eurohujery i euroskeptiky a korunu zatím pořád díky Bohu ještě máme. A doufám, že ještě dlouho mít budeme. V tom se zásadně liším od současného europoslance a bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. Ten svého času patřil mezi eurohujery a zůstalo mu to dodnes. Naštěstí už do toho nemůže zasahovat. 

Horší to je s tou cenovou stabilitou a s nízkou inflací. O tom si v současné době můžeme jenom nechat zdát a nový guvernér to nemá a nebude mít snadné. Názory mezi ekonomickými odborníky jsou různé. Někteří tvrdí, že je třeba úrokové sazby ještě zvýšit, jiní jsou pro jejich snížení. 

Pro mne osobně je zajímavé, že bývalý guvernér Miroslav Singer, podporuje kroky současné bankovní rady a je proti zvyšování sazeb. 

Aleš Michl byl od prosince roku 2018 členem bankovní rady a v červenci loňského roku ho Miloš Zeman jmenoval do funkce guvernéra.

Na novém guvernérovi se mi líbí, že chce opět část devizových rezerv držet ve zlatě. Pamatuji si totiž dobu, kdy byl ve vedení banky  moderní názor, že je třeba zlata se zbavit, že držba zlata je ekonomicky nevhodná. 

Dovedu si představit, že v současné vládní koalici může mít někdo nápad odvolat guvernéra Michla z funkce, ale to není možné právě kvůli té nezávislosti banky, která je zaručena ústavou ČR. 

Nového guvernéra může jmenovat až nový prezident Petr Pavel. Tedy pokud bude bude příště zvolen znovu. Nicméně by mne fakt hodně zajímalo, jak současné kroky ČNB hodnotí bývalý guvernér a nyní poradce prezidenta Zdeněk Tůma (byl guvernérem před Singerem a po Tošovském).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | čtvrtek 23.2.2023 19:44 | karma článku: 19,43 | přečteno: 788x