Nechápu proč Komenského dali na ČT2 a Božku na jedničku.

Premiéra filmu "Jako letní sníh" by si jedničku rozhodně zasloužila. A hypotéza, že Rembrandt skutečně maloval Komenského, je třešničkou na dortu. Pokud jste to neviděli tak rozhodně doporučuji a věřím, že se vám to 

bude taky líbit.

O tom, že ČT1 uvedla v neděli večer první díl životopisného filmu o Boženě Němcové jsem věděl, ale říkal jsem si, že počkám na recenze a pak se teprve rozhodnu, jestli Božce věnuji čtyři večery. Zatím váhám.

Nicméně mnohem víc jsem se těšil na premiéru filmu režiséra Lubomíra Hlavsy "Jako letní sníh" i když přiznávám, že jsem z toho měl trošku obavy. Výsledek ovšem předčil má očekávání. Po dlouhé době povedlo v našich malých českých poměrech natočit kvalitní historický film, jaký tu už dlouho nebyl. Hnidopichové si v tom své určitě najdou, ale režisérovi se povedlo natočit skvělé dokudrama o "učiteli národů". 

A třešničkou na dortu pro mne byla spekulace, že Rembrandt (Igor Bareš) namaloval Komenského.  A zahrál ho famózně. Ono vlastně celé to herecké obsazení se povedlo. Zejména Komenský v podání otce a syna Švehlíkových byl trefou do černého a nelze nevzpomenout i na vynikající herecký výkon Vladimíra Javorského v roli Komenského kamaráda a přítele Mikuláše Drabíka.  Jenom tu Křenkovou si dovedu představit v jiných rolích než zrovna v roli švédské královny. A vizuální stránka filmu je na naše finanční možnosti nadprůměrná. Za mne tedy klobouk dolů. A jestli známý Rembrandtův obraz Starý muž z galérie Uffizi ve Florencii je opravdu Komenský není vůbec důležité. 

Do titulku jsem napsal, že nechápu proč Božka běží na ČT1 a Komenský pouze na dvojce, ale znáte to. Titulek je jenom a pouze za účelem přilákání čtenářovy pozornosti. Bulvár na tom staví svou existenci a blogeři nejsou výjimkou.  Takže rozumím tomu, proč to dali jenom na dvojku, ale je to škoda, protože se to fakt povedlo. 

Autor: Jiří Beránek | úterý 5.1.2021 9:01 | karma článku: 29,64 | přečteno: 1018x